Close

Slapen

Uitgerust wakker worden

Slapen is nog steeds één van de meest onbegrepen fenomenen, hoewel de kennis erover door onderzoek steeds verder is toegenomen. We slapen ongeveer een derde deel van ons leven, gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht. Slaap is een dagelijks terugkerende staat waarin je zowel fysiek als mentaal uitrust. Het is niet zo dat de lichaams- en hersenprocessen dan helemaal stil staan, die blijven actief tijdens de slaap.

“Ik heb zoveel te doen, dus ik ga naar bed.”

We geven je graag tips waarmee je direct aan de slag kunt om zo beter te slapen en een eerste stap te zetten richting een fit en vitaal leven.

Het belang van een gezonde slaap

Voor een goede gezondheid is het van wezenlijk belang om elke nacht goed te slapen. Waarom is slapen zo belangrijk?

  • Slapen is actueel. We slapen iedere dag, staan op met de vraag ‘Hoe heb je geslapen?’ en antwoorden het liefste antwoorden met heerlijk! of goed!
  • Slapen is belangrijk. Het is een eerste levensbehoefte en dus is een goede nachtrust van wezenlijk belang.
  • Slapen is gezond. ’s Nachts rust je mentaal en fysiek uit van alle dagelijkse bezigheden, het lichaam herstelt zich en de batterij wordt als het ware weer opgeladen. 

Na een goede nacht slaap kun je er over het algemeen weer tegen aan. Daarentegen kan je je na een nacht met weinig slaap gebroken voelen. Mensen die meerdere nachten slecht slapen gaan steeds minder goed functioneren. Overigens zegt de slaapduur niet altijd iets over de kwaliteit. Als je niet diep genoeg slaapt rust je niet goed uit, terwijl een korte en diepe slaap juist heel verfrissend kan zijn.

Vijf symptomen die duiden op een mogelijk slaapprobleem

  • Eerder geïrriteerd zijn
  • Een slechter geheugen
  • Vermoeider wakker worden
  • Moeite hebben met opstaan
  • Minder goed in je vel

Slaapproblemen

Een goede slaap is essentieel voor lichamelijk en mentaal welzijn. Helaas komen slaapproblemen veel voor. Mensen lijden in meer of mindere mate aan slapeloosheid (insomnie). Dan is er sprake van een slaaptekort als gevolg van moeite met inslapen of niet kunnen doorslapen door ’s nachts wakker te blijven of ’s ochtends te vroeg wakker te worden. Ongeveer een derde van de mensen in westerse landen heeft er wel eens last van. Chronische slapeloosheid komt voor bij ongeveer 12%.

Wil jij je slaap verbeteren?

Het Mind&Health slaapprogramma kan je hierbij helpen.

Dit is een analyse van je leef- en slaapritme, waarbij je activiteit, slaap, rust en verschillende biomarkers gemonitord worden.

Je krijgt inzicht in de effecten van jouw leefritme, persoonlijke kenmerken, agenda en gedrag op je slaap en energie. In een sessie van 2 uur wordt de verkregen data gekoppeld aan je persoonlijke ervaringen.

Meer informatie over slapen

Onze professionals met een specialisatie op slapen

Heb je een vraag over slapen of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.