Close

Passie

Passie

De meeste energie haal je uit bezieling

Een ander woord voor passie is ook wel bezieling. Van alle energizers is bezieling het meest krachtige onderdeel. Je kunt jezelf nog zo optimaal voeding en iedere dag actief bewegen, als je geen zinvolle reden aan je leven kunt geven draagt het weinig bij. Je ervaart geen passie.

Er zijn veel voorbeelden bekend van mensen die onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd en zichzelf toch konden handhaven omdat ze een hoger doel hadden. Denk maar eens aan Nelson Mandela die meer dan zevenentwintig jaar in de gevangenis heeft gezeten. Hij wist gedurende die periode zelfs zijn gevangenis bewaarders te motiveren.

Diezelfde verhalen kennen we van overlevenden uit concentratiekampen. Zij wisten in leven te blijven door betekenis te geven aan hun situatie. Ze bleven op de been door een sterke wil. Dat is ook bekend van bepaalde patiënten met een ongeneeslijke ziekte, die een prognose hebben gekregen van maximaal zes maanden in leven te blijven. Als er een doel in de toekomst ligt dat van bijzonder grote waarde is, dan weten we die tijd vaak uitzonderlijk lang op te rekken.

“Niets groots in deze wereld is bereikt zonder passie.”

Je kent ongetwijfeld mensen uit jouw omgeving die, tegen alle verwachtingen in, zichzelf in leven konden houden met een sterk verlangen om iets van betekenis te willen realiseren.

Passie versus zingeving

Zowel passie als zingeving zijn beide apart benoemde energizers in het persoonlijk energiedashboard. Er zit overlap in deze energizers. Bij Mind&Health maken we het volgende onderscheid:

Passie kan worden omschreven als de hartstochtelijke liefde voor iets. Iets dat je onbeperkt kunt doen en waarbij je regelmatig Flow ervaart.

Zingeving gaat meer over inzicht in de bedoeling van jouw leven. Waarom ben jij hier? Er zijn banen die weinig zingevend zijn, en waar je wel bij in flow kunt raken.

Enthousiasme zie je in de ogen

Kijk maar eens in de ogen van een levenslustig persoon. Wat valt je op? Natuurlijk, ze stralen! Neem eens wat voorbeelden van succesvolle mensen uit je omgeving of die je kent uit de media. Vitale mensen hebben heldere, lachende ogen. Ze laten een duidelijk doelgerichtheid zien. Kijk nu eens naar je eigen ogen in de spiegel. Hebben jouw kijkers dezelfde energieke uitstraling? Ga dan zeker zo door en je lichaam zal er dankbaar voor zijn.

Als je ogen echter mat of dof zijn, dan is waarschijnlijk nu het moment aangebroken om een spannende keuze te maken. Blijkbaar ben je al een tijdlang met iets bezig waar je niet echt gelukkig van wordt. Dit vraagt om een stap die je onbewust misschien uitstelt. Je hoofd zal je echter nooit een enkele garantie kunnen geven. Je kunt nog zoveel alternatieven en mogelijkheden bedenken, maar daar kom je niet uit.

Diep in je hart weet je allang waar je blij en gelukkig van wordt. Begin dit gevoel te voeden met hele kleine stapjes,; met de drie begrippen: Intentie, Attentie en Potentie.

De straling van je ogen geeft direct aan of je op het juiste pad terecht bent gekomen.

Ben jij op zoek naar je passie?

En weet je niet waar te beginnen?

De purposescan kan hier bij helpen. De purposescan is een zelf-assessment, welke op de diepst mogelijke manier inzicht geeft in jouw competenties, drijfveren en natuur. Deze tool is het resultaat van decennialange ervaring en onderzoek en is een heel betrouwbaar middel gebleken bij het vormgeven van ontwikkeltrajecten van individuen, teams en organisaties.

Je krijgt inzicht in natuurlijk en aangeleerd gedrag. Je krijgt concrete en zichtbare aanknopingspunten voor ontwikkeldoelen en deze scan heeft je inzicht binnen welke context jij het best tot je recht komt.

Meer informatie over passie

Onze professionals met een specialisatie op passie

Maria van Tilburg

mariavantilburg

Richard Wibbelink

Richard Wibbelink

Heb je een vraag over passie of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.