Close

Bewegen

Bewegen

Bewegen is het leven zelf!

Alles is in beweging, zelfs de voorwerpen die vast en onveranderlijk lijken.

Als je die via een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je dat de moleculen en de kern volop in beweging zijn. Ook je lichaam vernieuwt zijn cellen voortdurend. Het leven zorgt ervoor dat je continu wordt afgebroken en weer wordt opgebouwd. De kunst is om zo veel mogelijk met die beweging mee te gaan. Zodra je de natuurlijke behoefte om actief te zijn gaat onderdrukken, kunnen er klachten ontstaan. 

“Het lichaam wordt altijd jonger door bewegen, ongeacht je leeftijd en lichamelijke conditie.”

Bewegen kan overal

Het kan je niet makkelijker gemaakt worden: een halfuur matige lichamelijke inspanning is al voldoende om je gezond en fit te houden. Je kunt nog kiezen ook: een halfuur wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, tennissen, gymmen, golfen, wat je maar leuk vindt. Én het hoeft niet eens achter elkaar. Het mag ook twee keer een kwartier of drie keer 10 minuten.

Veel mensen worden al moe bij de gedachte aan sporten. Ze komen moe thuis van hun werk en hebben dan absoluut geen behoefte meer om een trainingspak aan te trekken en vervolgens weer in de auto te stappen. Veelgehoorde uitspraken zijn: ‘Ik houd helemaal niet van sporten’, ‘Ik heb niet voldoende discipline’ en ‘Ik verveel me al heel snel als ik een tijdje met een bepaalde sport bezig ben’. Je hoeft echter niet ingewikkeld te doen, bewegen kan overal. Het enige wat je hoeft te doen, is dagelijks 30 minuten te wandelen, dansen of in de tuin te werken. Maar je kunt ook 25 minuten met een handmaaier grasmaaien, 40 minuten schoonmaken, 20 minuten tennissen of een kwartier zwemmen.

En stel, je bent een keer echt fysiek te vermoeid, kom toch in beweging. Na 12 minuten ervaar je namelijk of je vermoeidheid verdwijnt. Je kunt dan de keuze maken om om te keren en naar huis te gaan, of je ronde groter te maken.

Eigenlijk is er geen reden meer om niet te bewegen…

Ook je stemming beweegt mee!

Talloze onderzoeken geven aan dat lichamelijke activiteiten je motivatie en concentratievermogen stimuleren. Je zelfvertrouwen neemt aanzienlijk toe als je beter in je vel zit. Hierdoor ben je ook beter in staat om je dagelijkse werk goed te doen. Je voelt jezelf gewoon beter en positiever.

Angst en stress nemen duidelijk af als je beweegt. Jaarlijks slikken ongeveer 800.000 mensen in Nederland antidepressiva, zoals Prozac. Het positieve effect van beweging op depressies is even groot als dat van psychotherapie in combinatie met deze medicijnen. En het heeft zelfs geen bijwerkingen!

Wil jij ook meer bewegen, en weten wat het beste bij jou past?

Doe dan de bewegingsanalyse

Wat is een bewegingsanalyse?

De bewegingsanalyse geeft inzicht in welke manier van bewegen het beste past bij jouw lichaamsbouw, jouw leefstijl, jouw levensfase en hoe je dit kunt vertalen naar haalbare, efficiënte en leuke acties met blijvend resultaat.

Meer informatie over bewegen

Maak kennis met onze professionals die gespecialiseerd zijn in bewegen

Esther Koning

Esther Koning

Bé van Lotringen

Be van Lotringen - Ademhalingsexpert

Marieken van der Leest

Marieken van der Leest

Heb je een vraag over bewegen, of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.