Close

Humor

Humor

Essentieel voor je gevoel voor humor is de bereidheid om altijd om jezelf te lachen

Positief denken, humor en het vermogen om te relativeren hebben een sterke werking als het erom gaat stress te verminderen. Over de hele wereld wordt er door ieder volk gelachen. Dat is niet zonder reden. Als je jouw blijheid helemaal toe kunt laten, zal je lichaam daar direct positief op reageren.

  • Je bloeddruk wordt lager.
  • Het immuunsysteem wordt versterkt; tijdens het lachen neemt het aantal infectie bestrijdende cellen toe. Je speekselklieren verhogen de productie van natuurlijke antistoffen, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen om het lichaam binnen te dringen. Tegelijkertijd daalt de hoeveelheid stresshormonen (o.a. cortisol) in je bloed.
  • Je hartspier krijgt meer zuurstof en een betere doorbloeding. De bloedvaten worden veerkrachtiger. Hierdoor neemt de kans op hartfalen af. De longen en de ademhalingsspieren worden sterker.
  • Eventuele pijnprikkels zullen afnemen, want de productie van endorfine (de natuurlijke pijnstiller van het lichaam) wordt verhoogd.
  • Je bloedsuikerspiegel zal meer in balans komen.

Je zal begrijpen dat humor en positieve gedachten ook mentaal voor meer levenskwaliteit zorgen. Als je plezier hebt, hebben depressieve gedachten minder kans.

“Ik zie er zoveel beter uit als ik (glim-)lach.”

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe je denkprocessen eigenlijk precies verlopen? Heb je enig idee hoe het komt dat je soms positieve en dan weer negatieve gedachten hebt?

Als je een gedachte helemaal gaat ontleden, dan verloopt hij volgens een bepaalde volgorde. Volgens de traditionele Oosterse denkwijze begint iedere gedachte in eerste instantie met een trilling, de trilling wordt een klank, de klank wordt een letter, de letter wordt een woord en de woorden vormen samen een gedachte en vanuit die gedachte komt dan weer een heel denkproces op gang.

De meeste van deze denkprocessen verlopen onbewust en zo oefen je daarop geen bewust invloed uit. In een (diepe) meditatie ben je wel in staat je gedachten waar te nemen.

De meest interessante vraag tijdens de cyclus van positief denken is: “Is het mogelijk, dat ik mijn gedachten dusdanig kan beïnvloeden, dat ik me beter ga voelen”? En laat dit antwoord nu wetenschappelijk ‘ja’ zijn!

Iedere gedachte die in je op komt, begint met een gebeurtenis

Merk eens op, wat de bovenstaande bewering doet met je denken. Waarschijnlijk is één van de eerste vragen die je brein stelt: “Is dat zo? Waar haalt die schrijver dat vandaan? Hoe betrouwbaar is die man? Is er onderzoek gedaan naar denkprocessen?”

Allemaal vragen die door je hoofd gaan. (= de gebeurtenis)

Je hersenen zijn namelijk voortdurend op zoek naar bevestiging van jouw beeld van de wereld. Je hebt in het verleden iets geleerd en je wilt kijken of dat nog steeds klopt. Je bent voortdurend bezig de actualiteit te vergelijken met ervaringen uit het verleden. Brengt jouw dit nieuwe inzichten? Kijk hier liefdevol naar en analyseer: ”Dient mij dit?”

Je denkt zo snel als dat je ademt. Alleen tijdens een adempauze is het wat stiller in je hoofd. Maar merk je eigenlijk wel of je na iedere uitademing een pauze inlast? Als je gespannen bent, dan heb je een verbonden ademhaling. Er is niet eens tijd om een adempauze te nemen. Je ademt aan één stuk door, en ook je gedachten blijven dan malen.

Je stelt op deze manier jezelf voortdurend vragen. Je checkt jouw positie ten opzichte van de situatie waarin je nu verkeert. Je hebt miljoenen receptoren die je helpen om informatie te verzamelen. Zo bouw je in tienden van seconden een enorme database op van gegevens over jouw omstandigheden op dit moment: licht, geluid, temperatuur, tast, geur, smaak, stemming, tevredenheid. Vervolgens komt dan de vraag: ”Is alles nog in orde? Dient er nog iets veranderd te worden of kan ik het zo laten?” Deze vragen aan jezelf nemen toe naarmate je meer prikkels krijgt uit je omgeving.

Niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft…

Wat je wil zien, zie je ook, (glas half vol of half leeg) Beide waarnemingen kloppen. De vraag is alleen, waar word jij gelukkiger van?

Meer informatie over humor

Heb je een vraag over humor of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.