Close

Sociale contacten

Sociale contacten zijn een levensvoorwaarde

Uit tientallen wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vitale mensen vaak een groot sociaal netwerk om zich heen hebben. Of het nu de buren, je collega’s, vrienden, familie en/of clubgenoten zijn. Vitale mensen maken tijdens hun leven tijd voor de verbinding met hun omgeving.

Dit varieert van een dagelijks praatje in de supermarkt tot het doen van vrijwilligerswerk. Zij ervaren, dat juist door in contact te zijn met anderen, je de mogelijkheid hebt om je zelfbeeld te versterken, troost te ontvangen, hulp te kunnen vragen en dankbaarheid te tonen. Je zult je talenten ontdekken, nuttig en gelukkiger voelen, optimistisch blijven, meer lachen en ontspannen.

Deze vorm van ‘mentale voeding’ is voor je ziel net zo belangrijk als het eten van volwaardige voeding voor je lichaam. Zonder deze ‘mentale voeding’ is de kans groot dat je vitaliteit afneemt.

“Vrienden maken mijn goede tijden nog mooier en mijn lastige tijden makkelijker”

Druk voelen om sociale contacten te onderhouden speelt als fenomeen steeds meer. De wetenschap noemt het “FOMO” ofwel Fear of Missing Out. FOMO is een steeds bekender begrip wat staat voor de angst om iets te missen. Belangrijk hierbij is om stil te staan bij wat jij op dit moment ECHT wilt. Ga je in contact met anderen omdat je er zin in hebt, of doe je dat vanuit de angst om iets te missen? Lees meer over FOMO in onze blog.

De 5 voordelen van sociale contacten

  • Sociaal en menselijk contact is belangrijke “mentale voeding’ voor je lichaam. Als je knuffelt komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een blij gevoel en dat je makkelijker in verbinding met de ander komt.
  • Productiviteitsboost: Als je ‘er echt even uit bent’ geeft dit een enorme boost voor je werkzaamheden. Je hebt weer een frisse blik en zin om te beginnen.
  • Je leert van andere verhalen en leert daardoor andere invalshoeken te zien.
  • In het hebben van sociale contact kan ook een stuk ‘zingeving‘ zitten. Doordat je iets voor een ander doet, voel jij jezelf ook beter.
  • Je kunt sociale contacten heel makkelijk combineren met een van onze andere energizer. Zo kun je gaan sporten met een vriend = bewegen. Of je kunt samen gaan koken en daarmee aandacht besteden aan de energizers voeding en passie 😉.

Tips voor het onderhouden van sociale contacten

  • Investeer bewust tijd in je sociale netwerk, zoals familie en vriendschappen. Laat je niet weerhouden door een zakelijk drukke agenda.
  • Stel jezelf de vraag: Is het jouw sluitpost van de week of is het gerichte tijdbesteding?
  • Soms is alleen zijn een sterke keuze. Hierdoor kun je ook jezelf voeden. Onvrijwillig eenzaam wil je nooit worden. Maak zelf de keuze.
  • De corona-lockdown heeft duidelijk gemaakt, welke mensen er écht toe doen voor je; besteed aan hen extra aandacht.

Meer informatie over sociale contacten

Onze professionals met een specialisatie op sociale contacten

Maria van Tilburg

mariavantilburg

Marieke Proper

Marieke-Proper

Karen Frank

Karen Frank

Heb je een vraag over sociale contacten, of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.