Close

Sociale contacten

Sociale contacten zijn een levensvoorwaarde

Uit tientallen wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die zich voortdurend eenzaam voelen een lagere levensverwachting hebben dan mensen die niet eenzaam zijn. Het blijkt dat mensen die geen vaste relatie, weinig vrienden of een zwakke familieband hebben, twee maal zo veel kans hebben om eerder dood te gaan als mensen die wel een verbondenheid hebben.

Als je in een sociaal isolement terechtkomt, is dat even schadelijk voor je gezondheid als roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, vetzucht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Aandacht en liefde zijn dus een levensvoorwaarde. Deze vorm van ‘geestelijke voeding’ is voor je ziel net zo belangrijk als het eten van volwaardige voeding voor je lichaam.

Zonder dit ‘voedsel’ neemt je vitaliteit zienderogen af. Je raakt steeds meer geïsoleerd, met als gevolg dat je jezelf kwetsbaarder gaat voelen. Hierdoor krijg je de neiging om jezelf voortdurend te verdedigen. Je wordt behoedzamer in het leggen van nieuwe contacten. Je wordt heel alert zodra iemand te dichtbij dreigt te komen. Vanuit die afgeslotenheid is er nauwelijks nog een kans om met jouw omgeving uit te wisselen.

“Vrienden maken mijn goede tijden nog mooier en mijn lastige tijden makkelijker”

De vitale mensen hebben vaak een groot sociaal netwerk om zich heen. Ze zitten in allerlei clubjes, verenigingen en vriendenkringen. Ze maken tijdens hun leven tijd voor de verbinding met hun omgeving. Dit varieert van een dagelijks praatje op het dorpsplein tot het doen van vrijwilligerswerk.

Zij snappen dat juist door in contact te zijn met anderen je de mogelijkheid hebt om dankbaar te zijn, je zelfbeeld te versterken, troost en hulp te ontvangen, je gelukkiger te voelen, optimistisch te blijven, je nuttig te voelen, je talenten te ontdekken, te lachen en te ontspannen.

Meer informatie over sociale contacten

Onze professionals met een specialisatie op sociale contacten

Marieke Proper

Marieke-Proper

Karen Frank

Karen Frank

Heb je een vraag over zingeving, of wil je graag contact?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

We gebruiken je gegevens enkel en alleen om contact met je op te nemen omtrent je vraag.