Close

Hoe gaat het thuis?

thuis gezellig

We vragen de ander met regelmaat: ‘Hoe gaat het met je?’

Meestal zeggen we dan: ‘Goed.’ Bijna zonder erbij na te denken.

Als ik jou de vraag stel; Hoe gaat het thuis? Dan is jouw antwoord zeer waarschijnlijk al uitgebreider, en vooral persoonlijker.

Als we omschrijven hoe het ons thuis vergaat, dan hebben we het zoal over een aanstaande verbouwing, een kind dat net op kamers gaat tot uitdagingen binnen de relatie. Gesprekken over Thuis raken ons.

Thuis missen we soms wezenlijke dingen en/of worden we vervuld. Thuis is een plek waar veel gebeurd. Niet op de laatste plaats zijn we ook massaal gaan thuiswerken. Thuis wordt veel besproken en onbesproken gelaten.

Graag nemen we je in deze blog mee naar jouw Thuis. Een plek waar je meer mag ontspannen, waar veiligheid belangrijk is en waar een bepaalde mate van huislijkheid bijdraagt aan ons gevoel van geluk. Thuis is een plek die energie kan kosten en ons energie kan geven.

Wat maakt Thuis nou fijn voor jou? In deze blog delen we 3 factoren die het thuis gezellig maken!

Leestijd: 7 minuten

Wie ben ik? En wat maakt dat ik de 3 factoren die het thuis gezellig maken met jou deel?

Sinds 2013 ben ik, Marieke Proper, actief binnen Mind&Health in verschillende rollen. Onder andere als relatietherapeut en vitaliteitscoach. Binnen Mind&Health kunnen we integraal naar de vraagstukken van klanten en ik sta voor 100% achter die manier van de wereld in kijken.

Onze energielevel-check (voel je vrij deze direct in te vullen) geeft een goed inzicht in de mate van energie die je al dan niet haalt uit verschillende leefstijlfactoren. Denk aan Slapen, Voeding, Werkleven, Ontspanning en Thuis.

Stel dat jij je thuis niet ontspannen voelt, op je tenen loopt of piekert over bepaalde zaken, dan kan dit een effect hebben op je kwaliteit van slaap. Wanneer jij al enige tijd slecht slaapt, dan heeft dit een impact op jouw humeur, ben je hierdoor minder geduldig tegen gezinsleden of buren. Heb je stress op je werk, dan neem je dat begrijpelijk mee naar huis. Kortom; het leven bestaat niet uit op zichzelf staande factoren en belevingen. Zaken grijpen op elkaar in. Zeker ingrijpende gebeurtenissen hebben een effect op hoe we ons voelen en hoeveel energie we nog over hebben voor andere wezenlijke dingen. In dit artikel krijg je handvatten om het thuis gezellig te maken, zodat je rustig kan slapen en jij je goed kan concentreren op je werk en andere belangrijke dingen die in jouw leven spelen.

De 1e factor die het thuis gezellig maakt:

Deze factor heeft alles te maken met het durven ontspannen…

We leven in een snelle wereld waarin er veel van ons gevraagd wordt. Onze carrière, sport, onze partner en eventueel ook nog de kinderen. Alles en iedereen vraagt om aandacht.

Thuis stopt het niet.

Het huishouden, de boodschappen en een gezonde maaltijd om 18.00 uur. De lat ligt hoog en ontspannen past amper in het programma. Om het thuis gezelliger te maken dient perfectie plaats te maken voor durf en moed. Durf thuis maar eens te ontspannen.

Zodra je dit toe gaat staan, merk je dat bewust thuis vertragen een mindset ding is. Ontspannen kan vóór alle was is gedaan, voordat alles schoon en ieder klusje afgerond is. Als je bewust de tijd neemt om de boel de boel te laten merk je al dat dit de druk verlaagd. Het geeft ruimte om een spelletje te doen met kinderen, op de bank te ploffen met een boek, of even languit te liggen voor een visualisatie.

Thuis ontspannen is een ware bezigheid. Als je die effectief beoefend is dit niet alleen sfeer bevorderd, het geeft ook de concentratie om op andere momenten weer te kunnen pieken.

* De schil van de Japanse hokkaido, winterpompoen, flespompoen en groene kabocha kun je eten. De schil van de spaghettipompoen, muskaatpompoen en pattinson kun je beter niet eten.

De 2e factor die het thuis gezellig maakt:

Deze factor heeft alles te maken met het veiligheid…

Thuis is een plek waar je in het beste geval volledig jezelf kan zijn. Om die reden lopen emoties thuis ook vaak hoger op. Waar jij je elders wellicht inhoudt als het gaat om het ventileren van je mening, durf je thuis openhartig te praten, onder voorwaarde dat de omgeving veilig en vertrouwd voelt.

Als je een partner hebt die jou gevoelsmatig niet begrijpt of in onmin leeft met de buren, dan heeft dit gevolgen voor de mate waarin je open durft te communiceren. Zeker als er gevoelsmatig onbegrip is hebben mensen de neiging conflict vermijdend gedrag te gaan vertonen. We voelen ons niet veilig om volledig onszelf te zijn bij elkaar en gaan emoties onderdrukken.

Als we ons niet veilig voelen thuis, dan brengt dat stress. We gaan onze wijze van communiceren aanpassen uit angst om de ander niet te verliezen of een nieuw conflict te voorkomen. Om je thuis veilig te voelen is het belangrijk dat de oorzaak en het onveilige gevoel bespreekbaar wordt gemaakt. Er dient gezamenlijk gekeken te worden naar een passende oplossing voor alle partijen zodat een veilig gevoel terugkeert. In dit soort situaties kan het heel erg zinvol zijn om gesprekken aan te gaan met een relatietherapeut. Zo worden onderliggende triggers helder en kunnen nieuwe wijze van communiceren eigen gemaakt worden en keert een gevoel van veiligheid terug.

De 3e factor die het thuis gezellig maakt:

Deze factor heeft alles te maken met huiselijkheid als basis…

Verhuizen zit in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. Verbouwen en scheiden zijn al dan niet nog grotere stressoren. Ze brengen de basis, het fundament aan het wankelen. Onze zekerheid, onze privacy, ons thuisleven staat onder druk. Verschillen in omgaan met verandering van andere gezinsleden worden zichtbaar. En dan moet er ook nog gewerkt worden.

Kortom, als deze belangrijke energizer Thuis onder hoogspanning staat, merk je dat vrijwel direct aan je nachtrust en blijft er weinig energie over voor je werk en/of je sociale leven.

Werknemers komen dan ook regelmatig bij ons omdat ingrijpende privékwesties enorm drukken op het energieniveau. In welke setting jij je ook bevindt, huiselijkheid kan altijd gecreëerd worden en kan de basis vormen voor het terugbrengen van gezelligheid. Soms heb je wat hulp of creativiteit nodig en vraagt een ingrijpende situatie om het loslaten van perfectie.

Als jij denkt aan huiselijkheid? Welke dingen komen dan het eerste bij jou op? Is dat een kaars of een openhaard, een gezonde maaltijd, een ritme in de dag, een muziekje of een warm bad? De mensen om je heen waar je van houdt? Zeker als situaties onzeker zijn of erg veranderen is het goed om terug te kunnen vallen op vaste normen en waarden die staan voor huiselijkheid.

Hoe gaat het Thuis? Wil je dat met ons delen?

Weet dat er altijd iemand is die je kan bijstaan als het niet gezellig is.

Wij zijn benieuwd of jij naast de 3 factoren die het thuis gezellig maken zelf ook nog tips of adviezen hebt voor anderen. Deel deze gerust in de reacties.

Of, lees meer blogs over voeding