Close

JE KUNT MEER DAN JE DENKT!

De 31ste Masterclass van Mind&Health werd op 30 oktober 2017 gegeven door flowspecialist Evert Heintz (42). Hij overleefde een bijna dodelijke val in een gletsjerspleet. Het inzicht en de kracht waarmee hij wist vrij te komen, zorgde voor een ommekeer in zijn leven. Nu leert hij anderen hoe ze bij hun ongekende vermogens kunnen komen.

‘Life is a painting and you are the artist’, lezen we op een afbeelding die Evert ons als eerste laat zien. Een prachtige uitspraak, maar volgens hem maar de halve waarheid. Want naast het feit dat we ons leven voor een groot deel zelf vorm kunnen geven, gebeurt er ook veel waar we niet direct invloed op hebben. Waar we wél invloed op hebben is de manier waarop we met al onze ervaringen omgaan. Daarin hebben we altijd een keuze. Focussen we op het probleem of zoeken we naar de oplossing? Met andere woorden: zijn we in staat om creatief te reageren in plaats van reactief? De woorden hebben dezelfde letters maar zorgen voor een compleet ander resultaat.

Dippen of dimmen

In 2002 maakte Evert een val van 15 meter in een gletsjerspleet en belandde bovenop een sneeuwbrug. Afgezien van een behoorlijke hoofdwond was hij ongedeerd. Onder hem gaapte een peilloze diepte. Hij was alleen en besefte dat – wilde hij het overleven – hij slechts op zichzelf kon vertrouwen. Vanaf zijn 19de had hij zich al verdiept in persoonlijke ontwikkeling en deze kennis kwam hem nu heel goed van pas. Het zorgde ervoor dat hij kon denken in mogelijkheden (‘dimmen’) in plaats van in problemen (‘dippen’). Het lukte hem om zijn angst onder ogen te zien, en rustig te blijven. Dat was het allerbelangrijkste want één verkeerde beweging en hij zou verliezen. Met een krachtig geloof, in combinatie met een opperste concentratie, slaagde hij erin om ruim twee uur later over de rand van de spleet te klimmen. Een ervaring die zijn leven voor altijd veranderde. De twee belangrijkste lessen die hij had geleerd waren dat wij mensen tot veel meer in staat zijn dan we zelf denken én dat we beter naar onze intuïtie moeten leren luisteren. Vooraf aan zijn val had hij namelijk een duidelijk unheimisch gevoel ervaren, dat hij – gedreven door zijn enthousiasme – had genegeerd. Evert: “Je lichaam is een heel wijs instrument en ‘weet’ vaak meer dan we met ons hoofd kunnen bedenken. Het bedrijf HeartMath Institute doet al jaren onderzoek naar de connectie tussen ons hart en ons hoofd en biedt vele tools om dit te versterken.”

De kracht van flow

Tijdens zijn klim naar boven viel Evert’s geest als het ware samen met zijn lichaam en raakte hij in een staat van flow, waardoor hij het heeft kunnen redden. “De term flow is ooit bedacht door de Hongaarse psycholoog Csikszentmihalyi,” licht Evert toe. “Het refereert aan een mentale toestand waarin iemand zo opgaat in zijn of haar bezigheden dat de tijd lijkt weg te vallen en het resultaat altijd positief is. Wanneer je flow ervaart, voelt het letterlijk alsof je in een stroom zit, de stroom van het leven. Tenslotte is álles energie. Dat begint al met onze gedachten. Daarom is een krachtige en positieve mindset de basis voor een gezond en gelukkig leven.” Niet lang na zijn avontuur ontwikkelde Evert De Piramide van Inzicht®, een vitaliteitsmodel opgebouwd uit zes elementen, te weten verantwoordelijkheid, (oordeelvrije) aandacht, mindset, ademhaling, beweging en voeding. Dit model vormt ook de basis voor zijn boek Een leven lang flow, waarin hij praktisch gereedschap aanreikt om hiermee concreet aan de slag te gaan. Alle elementen versterken elkaar en zorgen voor meer flow in je leven. Ze verhogen je levensenergie in combinatie met het besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor al je keuzes en met het vertrouwen dat je meer kunt dan je denkt. Het gaat hierbij niet om goed of slecht, maar wel om wat het je oplevert. Krijg je ergens meer energie van of kost het je energie?

‘If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.’ (Nikola Tesla)

De ballontest

Om ons hiervan te overtuigen doet hij een hilarisch testje met ons. We krijgen allemaal een ballon die we vervolgens moeten opblazen. Dat zorgt bij sommigen al voor enige weerstand. Er blijken zelf mensen met ‘ballonangst’ te bestaan! Nadat iedereen zijn of haar ballon heeft opgeblazen, vraagt Evert ons of we erop kunnen gaan zitten. Niemand wil. We zijn ervan overtuigd dat de ballon zal knappen. Maar Evert geeft niet op en daagt ons uit om de gok te wagen. Nadat een paar mensen er vol op zijn gaan zitten – hun voeten zijn zelfs los van de vloer – durft de rest (waaronder ik) zich ook over te geven. Wat blijkt? We horen geen enkele knal en iedereen zit geheel ontspannen. Ik voel een golf van opluchting door me heen gaan. We geloofden allemaal dat het onmogelijk was terwijl het toch écht kon! Een eenvoudige en speelse manier voor een duidelijk voelbaar inzicht. Evert legt uit dat je alleen kunt groeien wanneer je bereid bent om uit je comfortzone te stappen. Dit groeigebied noemt hij de stretchzone. “Kijk maar naar een klein kind dat leert lopen. Omdat het nog niet gehinderd wordt door ondermijnende gedachten, blijft het zichzelf stretchen totdat hij uiteindelijk loopt. Het zijn vaak onze en beperkende gedachten die ons in de weg zitten. Die kunnen er ook voor zorgen dat je in de paniekzone belandt en daar wil je liever uit blijven.” In de paniekzone ben je geheel uit verbinding met de levensenergie en zit je in het tegenovergestelde van flow zo zou je kunnen stellen. Mensen die te lang in de paniekzone zitten, kunnen last van een burn-out krijgen, maar te lang in je comfortzone vertoeven is ook ongezond en kan leiden tot een zogenaamde bore-out.

Angst en vertrouwen

Alle keuzes die we maken zijn terug te voeren op twee basis emoties, te weten angst en vertrouwen. Oftewel, ben je bezig met overleven of met ten volle leven? Tijdens de avond doen we nog een oefening met de magic sticks, waarbij we in groepjes van vijf een lichte houten stok op onze vingers laten rusten en de stok naar de grond moeten zien te krijgen, zonder het contact met de stok te verliezen. Hieruit blijkt wederom wat voor krachtige invloed onze gedachten op ons hebben en dat door alles waarbij we weerstand ervaren, de flow wordt geremd. Angst en weerstand creëert namelijk wat je niet wilt en vertrouwen creëert wat je wél wilt in je leven. De kunst is dus om je te richten op de dingen die je graag wilt en met het vertrouwen dat het gaat lukken. Ook oefenen we met onze ademhaling met de nadruk op een wat langere uitademing. Het positieve effect is onmiddellijk merkbaar. Aan het eind van de avond leidt Evert nog een korte hartmeditatie waardoor ik zo ontspannen raak dat ik bijna in slaap val.

Wanneer Peter Kuijper de avond afsluit, benadrukt hij nog eens dat flow niet iets is dat we van buitenaf kunnen verkrijgen, maar dat alle ingrediënten ervoor al lang in ons aanwezig zijn. De uitdaging is om ernaar op zoek te gaan en het vervolgens te cultiveren. Vóór 2004 was Peter er zelf nog van overtuigd dat het in het leven slechts draaide om hard werken en leek zoiets als flow alleen voor ‘watjes’ weggelegd. Inmiddels weet hij beter en ervaart hij het dagelijks. Of hij nu de marathon loopt of in de file staat. Met flow is alles mogelijk en kun je ontspannen je doelen bereiken. Mind&Health is vanuit diezelfde flow ontstaan en alle tien energizers zijn er ook op gericht om meer flow in ieders leven te creëren.

Met dank aan Evert Heintz (www.insightadventure.nl) en Roxane Catz, de schrijver van deze blog

De blog is geïnitieerd door Mind&Health

Heeft deze blog je getriggerd, lees dan het boek van Evert Heintz: