Close

Voorbeeld dagmenu

voeding

Onbijt

De ochtend is het beste moment om koolhydraten te eten, als je hier de voorkeur aangeeft. Deze verteren wat sneller dan eiwitten en vetten. Hierdoor krijg je direct energie om de dag wakker te beginnen. Als je ontbijt bijvoorbeeld uit yoghurt/kwark met noten, pitten, zaden en fruit bestaat krijg je die energie binnen. Als alternatief of aanvulling kun je ook een volkoren boterham eten. Bijvoorbeeld met kaas, pindakaas of ei als beleg. Dat kun je weer goed combineren met groenten zoals tomaat of komkommer.

Ochtendsnack: fruit, cracker, een handje droge noten of zaden. Een tussendoortje is niet noodzakelijk. Je lichaam heeft voldoende voorraad om langere tijd zonder eten te kunnen en dit is zelfs gunstig voor het herstel en de vetverbranding!

Lunch

Je middageten plan je bij voorkeur zo’n vijf uur na het ontbijt. Wist je dat je van je lunch heel goed de grootste maaltijd van de dag kunt maken? De natuur heeft het namelijk slim geregeld, want ze doet niet aan energieverspilling. Er zijn twee processen in je lichaam die veel energie vragen: jezelf op temperatuur houden en je eten verteren. Als tussen de middag de zon op zijn hoogst staat, heeft je lichaam minder energie nodig om je lichaam warm te stoken. Hierdoor houdt het meer energie over om je eten op een goede en efficiënte manier te verteren.

Begin bijvoorbeeld met een bakje rauwkost. Eet tijdens de lunch vooral eiwitten in de vorm van kaas, vlees of vis in combinatie met groenten. Eiwitten zorgen ervoor dat je minder snel een hongergevoel krijgt. Denk bij je lunch ook aan een omelet, soep of een goed gevulde salade. Ook niet gek, je warme maaltijd tussen de middag te nuttigen, eigenlijk heel logisch.

Middagsnack: bakje yoghurt, soep of een handje rauwe amandelen. Je kunt ook rauwkost eten in de vorm van een komkommer, wortel, paprika, enzovoort. Ook in de middag geldt, een tussendoortje is niet noodzakelijk.

Diner

Houd het simpel. Let vooral op de combinatie. Eet ’s avonds altijd groenten, maar combineer die met eiwitten (vlees, vis, peulvruchten). Koolhydraten (zoals aardappels, rijst, pasta, enzovoort) zijn in de avond van ondergeschikt belang. Ze leveren je vooral snelle energie om actief te worden en dat is nu vaak niet meer nodig.

Avondsnack: Eet bij voorkeur niks meer laat op de avond. Dit gaat ten koste van je nachtrust. Tip: zorg voor 12 uur rust tussen je laatste eetmoment en je ontbijt.

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

Nader kennismaken met Mind&Health?