Close

Apps & meetinstrumenten voor bewegen

De handigste apps en meetinstrumenten voor de energizer Bewegen volgens onze experts

Ommetje

Met deze app wil de Hersenstichting samen met Erik Scherder de gezondheid van heel Nederland verbeteren. De ommetje-app stimuleert je om minder te zitten en in beweging te komen én te blijven. Wie elke dag, alleen, of in een team, een ommetje van minstens 20 minuten maakt krijgt digitale beloningen in de vorm van punten, medailles of het behalen van een hoger niveau. Daarnaast verschijnt er na elke gemaakt wandeling een Hersenweetje over hersengezondheid. De laagdrempelige weetjes geven je inzicht in hoe je je hersenen gezond kan houden. 

Wandelen verhoogt je weerstand, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming.

Download de app via: https://www.hersenstichting.nl/ommetje/

Smartwatch

smartwatch bewegen

Bij Mind&Health zijn wij fan van de Smartwatch. Ze zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Één ding hebben ze allemaal gemeen, ze meten je activiteiten en helpen je daarmee je levensstijl te verbeteren.

5 belangrijke functies van de smartwatch op een rij: 

  • Stappen tellen, zo weet je precies hoeveel je beweegt, zelfs het aantal trappen wordt gemeten
  • Hartslag meten, de hartslagmeter houdt bij wat je rusthartslag is en de hartslag bij beweging
  • Calorieverbruik meten, zo weet je precies hoeveel je nog kan eten (of niet)
  • Slaappatroon en slaapkwaliteit bijhouden, hoeveel slaap jij nou écht in de nacht en bereik je voldoende je diepe slaap?
  • Bewegingstracker, veel smartwatches kun je koppelen aan allerlei fitnessapplicaties waardoor je het aantal minuten intensief bewegen meet

Tabata Timer

Tabata Timer bewegen

Wij gebruiken vaak de Tabata timer. Met deze app die gratis te downloaden is kun je gemakkelijk thuis en zonder materialen een tabata training doen.

In het kort is een tabata training als volgt uit te leggen: je gaat 20 seconden voluit, daarna 10 seconden rust. Vervolgens weer 20 seconden voluit, weer 10 seconden rust. Dit doe je in totaal 8 keer. In een tijdsbestek van 4 minuten wordt een inspanning door de grote spiergroepen (benen, borst, rug, buik) uitgeoefend.  De volgende oefeningen zijn erg geschikt voor een tabata:

  • squats
  • deadlifts
  • burpees
  • opdrukken
  • dips

Hoe meer spieren je tegelijk gebruikt, hoe meer effect de training heeft. Ook mag je verschillende oefeningen met elkaar combineren. Bijvoorbeeld opdrukken en dips.

Het snelle wisselspel van inspanning en herhaling stimuleert de verbranding van lichaamsvet aanzienlijk. En zoals vaak geldt: geen inzet, geen resultaat. Om de tabata-training effectief te laten zijn, moet je echt alles geven in de 20 seconden van inspanning. Zo verbruikt je lichaam nog uren na de training energie om te herstellen en verbruikt het zelfs in de rustfase nog meer calorieën.

Pausit

Bij Mind&Health gebruikenn wij Pausit; je eigen personal trainer op jouw computer. Pausit is een software die jou helpt om regelmatig te bewegen tijdens je werkdag. Je kunt het gratis uitproberen om te kijken hoe het je bevalt.