Close

Het verschil tussen bewegen en trainen

Voordat we het verschil tussen bewegen en trainen uitleggen, is het belangrijk om de relatie tussen bewegen en hormonen toe te lichten.

Bewegen en hormonen

Hormonen zijn ‘boodschappers’ in je lichaam die reageren op acties die door een persoon genomen worden. In deze module zullen wij ingaan op de reacties van het lichaam op bewegen.

Bewegen is een hele mooie mogelijkheid om een aantal hormonen te kunnen prikkelen. Vooral de hormonen zoals groeihormoon, testosteron, cortisol, insuline en schildklierhormoon kun je positief of negatief beïnvloeden door training. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de hormonen zowel positief als negatief kunt beïnvloeden door beweging/training.

Het onderdeel bewegen/training is net zo belangrijk als de andere energizers in het verkrijgen van een gezonde leefstijl. Het gaat hier om de totaalaanpak voor de beste resultaten.

Je kunt nog zo perfect trainen maar als je slecht eet of teveel stress ervaart zullen de resultaten niet zijn zoals gewenst! Verbeter je hormoonhuishouding op alle fronten en je zult merken dat de resultaten van de trainingen ook veel beter zijn!

Het verschil tussen bewegen en trainen

Heeft alleen bewegen wel de juiste invloed op de hormonen die je wilt stimuleren?

Om die vraag te beantwoorden is een andere vraag heel belangrijk. Wat is het verschil tussen bewegen en trainen?

Bij bewegen wordt geen overload, een nieuwe prikkel voor het lichaam, gecreëerd en bij training wordt wel een overload gecreëerd.

Dit heeft enorme gevolgen voor de hormonale output van de training! Als er een overload gecreëerd wordt, wordt de homeostase in het lichaam verstoord en kan het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe prikkel. Het lichaam geeft je een reden om beter te worden met een overload.

Een voorbeeld van een training (met overload)

  • Workout 1: Persoon A gaat bankdrukken met 100 kilo en doet een set van 8 herhalingen terwijl 8 herhalingen het maximale aantal herhalingen is wat hij kan doen.
  • Workout 2: Persoon A gaat bankdrukken met 100 kilo en doet een set van 10 herhalingen terwijl 10 herhalingen het maximale aantal herhalingen is wat hij kan doen.

Door de stijging van de workout heeft het lichaam van Persoon A een nieuwe prikkel (overload) gekregen en heeft zich aangepast aan de gegeven prikkel. Persoon A is dus sterker geworden en is dus positief verbeterd.

Bij bewegen verbrand je wel calorieën maar je geeft je lichaam geen reden om beter te worden.

Dit kan zijn op het gebied van kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen.

Een voorbeeld van bewegen

  • Workout 1: Persoon B gaat 10 minuten hardlopen op de loopband met een snelheid van 10 kilometer per uur. Daarna doet hij Bankdrukken met 50 kilo voor 10 herhalingen.
  • Workout 2: Persoon B gaat 10 minuten hardlopen op de loopband met een snelheid van 10 kilometer per uur. Daarna doet hij Bankdrukken met 50 kilo voor 10 herhalingen.
  • Workout 3: Persoon B gaat 10 minuten hardlopen op de loopband met een snelheid van 10 kilometer per uur. Daarna doet hij Bankdrukken met 50 kilo voor 10 herhalingen.

Persoon B kent de prikkels van het bewegen en zal daarmee de homeostase van zijn lichaam niet verstoren. Hierdoor kan het lichaam ook geen positieve aanpassing maken. Na verloop van tijd zal Persoon B zelfs een negatieve aanpassing maken, want de relative Intensity wordt steeds minder!

Bewegen klinkt niet erg slim maar helaas gebeurd het heel vaak op de sportschool. Dit is ook de reden waarom veel van de fitnessers geen tot weinig resultaat boeken.

Bij training bereik je dus resultaten en zal je fysieke aanpassingen verkrijgen!

Bij bewegen verbruik je alleen calorieën tijdens de training!

Uit: Het 10 energizer handboek van Mind&Health, ontwikkeld door Albert Sonnevelt i.s.m. Peter Kuijper en Karen Frank i.o.v. Mind&Health.