Close

FOMO, Fear of Missing Out

Fear of Missing Out

“FOMO” ofwel Fear of Missing Out is een steeds bekender begrip wat staat voor de angst om iets te missen. Als jij last hebt van Fear of Missing Out voel jij de druk om sociale contacten te onderhouden. Met de komst van sociale media is deze angst constant groter geworden. We willen met elkaar steeds meer uit het leven halen. Online lijkt het erop dat iedereen altijd blij is. Is er elke dag wel een feestje. En daardoor lijkt het alsof geluk maakbaar is. Juist de obsessie voor het maakbare geluk, voedt de angst om iets missen.

Wat kun je er tegen doen?

Het is belangrijk om erbij stil te staan wat jij op dit moment ECHT wilt. Waarom ga je naar dat feest? Is dat omdat je er zin in hebt, of is het de angst om iets te missen?

Ga na waarom je dit gevoel hebt. Is het uit onzekerheid? En zo ja, wat maak je onzeker? Als je dat weet, kun je er wat aan gaan doen.

Sommigen worden onzeker van mensen die vakantiefoto’s posten. Herken jij dat bij jezelf? Als je ook graag met vakantie wilt, kijk of je zelf een dagje weg of een vakantie kan plannen. Daarnaast is het goed om te constateren, dat er voor iedereen tijden van vakantie en van werken zijn. Als jij nu aan het werk bent, ben jij waarschijnlijk met vakantie als de anderen aan het werk zijn en zullen zij smachtend naar jou kijken als jij met vakantie bent.

Laat je niet te veel door social media beïnvloeden en leg die telefoon weg. Pak wat vaker een boek of ga een stuk wandelen. Altijd online voed je niet. Als je vaker rust pakt, krijg je (beter) zicht op je eigen gedrag. Dat is de eerste stap richting andere, wellicht meer wenselijke patronen.

Als je het rigoureuzer wilt aanpakken kun je er ook voor kiezen om social media te verwijderen van je telefoon. Probeer het eerst een week. Je kunt het altijd terugzetten. Voordat je dat doet, voel eens wat je hebt gemist en wat heeft het je juist gebracht? Realiseer je, als je niet ziet wat anderen aan het doen zijn, kun je het ook niet missen. Als je een totale social-media-detox te radicaal vindt, kun je natuurlijk ook beginnen met het uitzetten van alle meldingen. Zo word je in ieder geval niet verleid om even te kijken.

Kijk naar de positieve kant van het missen. Draai FOMO om in JOMO (Joy of Missing Out) De voordelen zijn groot. Terwijl vrienden op dat ene feest zijn, heb jij alle tijd en rust voor jezelf. Waar je vrienden wakker worden met een kater, ben jij topfit en heb je genoeg energie om leuke dingen te doen. Waar andere geld uitgeven aan dure spullen, heb jij aan het eind van het jaar geld over. Dit kun je investeren in jezelf, in je eigen ontwikkeling en in mooie dingen of activiteiten waar je lang plezier aan hebt.

Zo ga je wellicht de positieve aspecten van het missen ervaren. Zo verandert FOMO in JOMO (Joy of Missing Out). Hoe klinkt dat voor jou?

Ben jij klaar met FOMO en verlang je naar JOMO?

Als het de bedoeling is, zijn wij er voor je.