Close

TV kijken geldt niet als ontspanning!

ontspanning tv kijken

Waarom TV kijken niet ontspannen is…

Veel van onze klanten werken hard en staan eigenlijk de hele dag ‘aan’. Als ik aan hen vraag op welke wijze ze ontspannen, hoor ik nog wel eens het antwoord “dan plof ik op de bank en ga lekker tv kijken”. Op zich is er niets mis met een avond tv kijken. Je kan er hele leuke en interessante dingen zien die je voeden met inspiratie of laten lachen. Alleen kunnen we het niet rekenen tot ‘echte’ ontspanning.

Wat is ‘echte’ ontspanning?

Wat bedoelen we met ‘echte’ ontspanning? Dit is de toestand waarin jouw lichaam en geest tot rust komen en er allerlei positieve effecten optreden. Op fysiek gebied kunnen er dan herstelwerkzaamheden in jouw lichaam plaatsvinden. Er worden allerlei hormonen aangemaakt zoals serotonine, endorfine en oxytocine. Deze hormonen zorgen voor een betere doorbloeding van spieren en huid. Je bloeddruk, hartslag en cortisol verlagen. En zo zet je het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan. Het afweersysteem en spijsvertering werken beter als je fysiek ontspannen bent.

Ga maar na… Veel mensen ervaren klachten met spijsvertering en weerstand in langdurige stressvolle situaties.

Mentale voordelen van ontspanning

Ook op mentaal vlak zorgt voldoende ontspanning ervoor dat je beter kan omgaan met tegenslag je bent zogezegd veerkrachtiger. Door te ontspannen kan je jezelf beter focussen en vergoot je jouw creatieve vermogen.

Ken jij het volgende voorbeeld? Je staat even ontspannen onder de douche, en juist op dit moment bedenk je een oplossing of inzicht voor een situatie waar je al even mee zit.

Hoe kun je ‘echt’ ontspannen?

We kennen nu de voordelen van ontspannen. Maar hoe doe je dat nu dat ‘echte ontspannen?

Om echt te ontspannen is er een bepaalde mate van activiteit nodig. We noem het dan ook actief ontspannen. Dit kan op vele manieren. Uiteindelijk is het zoeken naar een manier die bij jou past.

Grofweg kan je zeggen dat dit de volgende categorieën zijn:

  • (matig intensief) bewegen zoals wandelen, fietsen, yoga…
  • lichaamswerk zoals massages, een warm bad, een bodyscan, yoga nidra, ademhalingsoefeningen en
  • flowactiviteiten (activiteiten die niet te simpel en niet te lastig zijn) zoals puzzelen, muziek maken, mediteren, koken, kleuren, podcast luisteren, etc.

Hoe weet je of je ‘echt’ ontspannen bent?

Wat wij vaak merken bij klanten is dat ze verleerd zijn om ‘echt’ te ontspannen. Daarbij komt je vaak eerst door een stuk weerstand en onrust heen moet (hoe dit werkt staat in de blog: Waarom je soms door de weerstand en onrust heen moet om te kunnen ontspannen’). Dat voelt vervelend dus beginnen we er niet aan. Dan is afleiding zoeken (bijvoorbeeld door tv kijken) makkelijker dan door de onrust heen te gaan.

‘Echte’ ontspanning herken je vaak aan zaken als dat je aan ‘niets’ anders hebt gedacht, je ‘gezakt’ bent van hoofd naar lichaam en je de tijd vergeten bent.

Lukt het niet om zelf aan de slag te gaan met ontspanning? Neem dan contact met ons op. Als je weer ervaren hebt hoe echte ontspanning voelt, dan kun je daar zelf weer verder mee aan het werk en genieten van alle voordelen van ontspanning. Ontspanning ie echt key als het gaat om vitaal leven.

Als het de bedoeling is, zijn wij er voor je.

Deze blog is geschreven door Maria van Tilburg, oplaadcoach en expert op het gebied van ontspanning.