Vrouwelijke hormonen, het verdient meer aandacht, al vanaf je 35e
Alweer de 57ste masterclass van Mind&Health, stelt Peter Kuijper tijdens zijn welkomstwoord met trots vast. Een groep vrouwen aangevuld met vier mannen waren afgekomen op het thema van de avond: ‘Vrouwengezondheid, hormonen en de overgang’. De masterclass werd verzorgd door diëtist en leefstijlcoach Marieke de Witt en hormoncoach en oefentherapeut Marieken van der Leest. Hun gezamenlijke expertise beloofde veel goeds voor de avond. En dat is ook helemaal uitgekomen!
Een vrouwelijke collega van mij zou een verslag maken van deze masterclass, maar ze was helaas ziek. Aan mij, als man, de eer om haar te vervangen. Maar waarom zeg ik dit? Vrouwen en de overgang, dat is toch iets dat ons allemaal aangaat? Het antwoord is volmondig ‘ja’, want op het einde van de avond was ik een stuk wijzer.
“80% van de vrouwen heeft overgangsklachten“
Marieken opende de masterclass met wat pittige cijfers: 80% van de vrouwen ervaart klachten tijdens de overgang. En de klachten worden vaak door artsen niet herkend, vaak worden ze verward met een burn-out. En mannen hebben trouwens ook een overgang, de andropauze. Maar dat is een onderwerp voor een andere masterclass.
Konenki
In Japan heb je een term voor de overgang, ‘konenki’, dat betekent zoiets als ‘jaren van vernieuwde energie’. Een hoopvolle belofte voor de toekomst. Maar wat staat de vrouw van middelbare leeftijd allemaal te wachten?
Het draait allemaal om hormonen. Dit zijn stofjes die het lichaam zelf aanmaakt en die allerlei verschillende lichaamsfuncties regelen. Ze spelen bij vrouwen ook een belangrijk rol tijdens de pubertijd, zwangerschap en de overgang. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn de hormonen waar het hier om gaat. Vanaf het 35ste levensjaar daalt de productie van progesteron en oestrogeen bij de vrouw, en dat zorgt dus voor klachten bij 80% van de vrouwen, op verschillende vlakken: fysiek, mentaal, emotioneel en qua gedrag. Dit heeft natuurlijk invloed op je relaties. Met je partner, gezin, vrienden en op je werk.
De informatie die Marieken met ons deelt zorgt voor een pakkende dialoog en vragen. Een goed moment om met de pauze te beginnen, een heerlijke gezonde maaltijd die de naam van de organisatie, die deze masterclass organiseert, eer aan doet: Mind&Health!
Gezonde levensstijl
Vervolgens is Marieke aan de beurt om wat meer te vertellen over wat vrouwen kunnen doen om de negatieve gevolgen van de overgang te temperen. Als diëtist en leefstijlcoach kan zij hier een positieve bijdrage aan leveren. Een gezonde levensstijl helpt. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Kan ik langere tijd zonder eten en voel ik me dan nog energiek? Sta je iedere ochtend fit op? Zet je 10.000 stappen per dag? Moet je constant dingen van jezelf? Heb je je werk en privéleven in een acceptabele balans? Dit zijn dingen waar je mee aan de slag kunt. En ook de energizers van Mind&Health kunnen als kompas dienen.
Ken je cijfers!
Het helpt ook om de cijfers op een rijtje te hebben die van belang zijn voor je gezondheid. Je gewicht, glucose en bloeddruk zijn hierbij belangrijke indicatoren. Marieke pleit ervoor dat iedereen zijn eigen cijfers/getallen dient te kennen.
Er gebeurt van alles met je lichaam tijdens de overgang. Je spiermassa wordt minder en het natuurlijke verouderingsproces eist ook zijn tol. Belangrijk is om in beweging te blijven, goed te slapen en te zorgen voor ontspanning. Wat voeding betreft is het een goede tip om de eetmomenten te beperken, liefst tot drie keer per dag. En eet puur en onbewerkt. Groente, in alle kleuren.
Focus op vetten, zuivel, noten, kruiden, groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen. En vermijd snelle suikers en alcohol zo veel mogelijk. De vier V’s van Voeding zijn ook goed om te onthouden: voeden (niet vullen), variatie, verwerken en vasten! Dit is slechts een beknopte samenvatting van alle informatie die aan bod is gekomen tijdens de masterclass. Meer weten? Kijk op de website www.mindandhealth.nl voor meer informatie.
Naast voeding is beweging ook belangrijk om bij stil te staan. Of ja, juist niet, je dient dus te bewegen! Elke dag een half uur matig intensief en ook krachttraining. Maar doe vooral wat je leuk vindt. Beweging is het beste medicijn!
“Bewegen is het beste medicijn”
En ja, langdurige stress is ongezond, maar dat weten we allemaal toch al?
10 tips in het kort:
- Weet wat er in je lichaam gebeurt
- Ken je cijfers/getallen/waardes
- Slaap voldoende
- Blijf in beweging
- Zorg dat stress & ontspanning in goede balans zijn
- VVVV: voeden (niet vullen), variatie, verwerking, vasten
- Een positieve mindset
- Een multivitamine ter ondersteuning
- Meer nodig? Maatwerk is geboden!
- Praat erover met partner & vriendinnen, en blijf lachen!
Het was wederom een interessante en leerzame masterclass. Mooi om hier als man bij aanwezig te kunnen zijn. Want komen we niet allemaal vrouwen in ons leven tegen, of we nu man of vrouw zijn? De overgang kan heftig zijn voor vrouwen, maar dit is niet een onderwerp waarover makkelijk gesproken wordt. Een taboe dat bespreekbaar moet worden. ‘We doen ons dit zelf aan als maatschappij,’ zei een van de aanwezige vrouwen. En ikzelf denk door deze opmerking na over de vrouwenemancipatie van de afgelopen 100 jaar. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, althans in de westerse wereld. Maar ze zijn niet hetzelfde. En dat is toch helemaal oké? Immers, diversiteit zorgt voor een rijkere samenleving.
Op het einde van de masterclass waren veel van de aanwezigen onder de indruk van alles wat de overgang teweegbrengt. Best heftig allemaal. Maar een van de deelnemers aan de masterclass had gelukkig ook nog een bemoedigend bericht: “Het is ook een nieuwe levensfase vol wijsheid en inzicht. Konenki!”
Marieken en Marieke, hartelijk dank voor deze leerzame masterclass! En Mind&Health voor de organisatie.
Jan Louwers, Uitgever GLK! (www.gezonderlevenkan.nl)
.
Met dank aan Marieke de Witt, Marieken van der Leest en Jan Louwers (Uitgever bij Uphill Battle uitgevers), de schrijver van deze blog,
.
.
.
De blog is geïnitieerd door Mind&Health
.
.
.