Wat is gezonde voeding voor jou?
Gezonde voeding? Daar wordt veel over gesproken en geschreven. Niet zo raar aangezien voeding veel invloed heeft op onze vitaliteit en gezondheid. Alleen wat is nu gezond voor jou?
Drie basisregels
In mijn kijk op voeding is er geen absolute waarheid over wat voor jou gezond is, omdat dit verschilt per individu. Ik ga uit van deze 3 basisregels:
- Eet voldoende groente >300 gram per dag en dagelijks 2-3 stuks fruit
- Drink voldoende water
- Beperk ultra bewerkte en suikkerrijke producten. Ultra bewerkte voeding is voeding die complexe industriële processen heeft ondergaan en vaak een lange ingrediëntenlijst kent. Dit kun je samenvatten met de uitspraak van M. Pollan “eet geen voedsel dat je overgrootmoeder niet herkent als voedsel”.
De vuistregel
De vuistregel hierbij is dat minimaal 80% van jouw voeding ‘gezond’ (onbewerkt) is. Dan kan je daarnaast best wel eens ultra bewerkte of suikerrijke producten eten als je daar behoefte aan hebt. Let op! Gezond eten kost meer tijd dan ongezond eten. Je dient hier dus meer tijd te nemen.
Wat dan echt gezond is voor jou hangt heel erg af van jouw eigen fysieke gestel. Sommige mensen voelen zich super bij het weglaten van koolhydraten en voor de ander werkt dat niet goed. En zo kunnen rauwe tomaten gezond zijn voor de ene persoon maar klachten geven bij iemand anders.
Gezonde voeding voor jou
Om te achterhalen wat voor jou gezond is, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken of er wellicht intoleranties en/of gevoeligheden zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij heb ik het niet alleen over mensen met een heftige intolerantie voor bijvoorbeeld lactose, noten of gluten (coeliakie). Door de heftige klachten wordt dit vaak snel duidelijk. Tegelijkertijd zijn er veel mensen gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen zonder dat ze dat weten, een indicatie is dan vaak een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie. Maar ook klachten als hoofdpijn en vermoeidheid kunnen door voedsel intoleranties en/of gevoeligheden veroorzaakt worden. Je lichaam geeft dan zelf aan dat bepaalde voedingsmiddelen niet gezond zijn voor jou. Dus als je klachten hebt kan je zelf experimenteren met tijdelijk weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en zien of dat effect heeft. Je kan dit ook laten testen via een bloed of een haarmonster. Edith, onze Mesoloog en orthomoleculair diëtist helpt je graag bij het onderzoeken van jouw intoleranties en gevoeligheden.
Ontdekkingstocht
Kortom gezonde voeding bestaat uit het volgen van de 3 genoemde basisregels. Dat lijkt simpel, echter dat is het vaak niet in de praktijk. Het liefst willen we een kant en klaar antwoord, maar dat is er niet. Dus als je gezonder wilt eten, kan je dat zien als een interessante ontdekkingstocht en zelf aan de slag gaan of hulp inschakelen van een diëtist. Daarnaast is het een kwestie van goed opletten op hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voeding.
Bij Mind&Health helpen we je graag om inzicht te krijgen in gezonde voeding en hoe jouw eetpatroon kan worden aangepast, waardoor je je nog energieker en vitaler voelt.
Bij een volledige screening is de voedingsanalyse een vast onderdeel naast een bloedonderzoek, bewegingsanalyse, persoonlijkheidsanalyse, breinbalanstest en rust- en inspanningstest. Uiteraard kan de voedingsanalyse ook als los onderdeel gekozen worden. Kijk bij ons aanbod voor de verschillende mogelijkheden of neem contact met ons op.
Dit blog is geschreven door Maria van Tilburg.
Ervaar jij op het vlak van jouw eet- en drinkpatronen uitdagingen, van welke aard ook?
Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek. De investering is € 125,= excl. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?