Close

SuperSlapen

Super slapen

Slaap is een van de grootste energizers voor ons lichaam alsook voor onze geest, weten wij al jaren bij Mind&Health. Slaapcoach en ondernemer Floris Wouterson (auteur van het succesvolle boek ‘SuperSlapen’) denkt dat Musk van Tesla veel baat zou kunnen hebben bij een fiks aantal meer uren nachtrust. Ondernemers, atleten en andere ‘high performers’ hebben goede slaap keihard nodig. “Altijd maar doorgaan ten koste van je slaap is killing voor je succes”, durft Wouterson zelfs te stellen. Over de do’s en dont’s rondom het begrip slapen, dat toch (als het goed is) 1/3 deel van ons leven bestrijkt, ging de masterclass van Mind&Health op 8 april.

Vergeet elk idee-fixe!

Slapen is een groot issue in het leven van mensen. En er bestaat veel misconceptie over dit begrip. Tellen de uren voor middernacht dubbel? ‘Moet’ je 8 uur slaap per nacht hebben? Kun je ‘bij-slapen’ in het weekend? En wat is beter: 8 uur slordig slapen of 6 uur efficiënt? De vrolijke Wouterson laat zijn toehoorders het licht zien met tal van voorbeelden en wetenswaardigheden waarom hij vindt dat slaap te weinig aandacht krijgt, ondanks de verstrekkende gevolgen van (chronisch) slaaptekort.

Too deathly

“Slapen is belangrijker dan goed eten en bewegen samen”, vindt hij, “Want ga maar na… als je niet goed slaapt en wel goed eet en beweegt, dan voel je je toch nog beroerd.” Wij van Mind&Health durven zelfs nog een stapje verder te gaan: als je niet goed slaapt, dan kun je niet altijd meer de juiste keuzes maken met betrekking tot een voor jou gezond eet- en beweegpatroon. De gevolgen van slecht slapen worden nog altijd sterk onderschat. Randy Gardner die in 1965 werd vermeld in het Guinness Book of Records met het record van 11 dagen en 24 minuten zonder slaap, kostte het nog jaren voordat hij weer helemaal goed kon functioneren. Hij was de laatste die werd geregistreerd in het boek, want het instituut vond recordpogingen op het vlak van slaaptekort te dodelijk… “Vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid. Het werkt tegen je in je werk en in je relaties. De kans op blessures neemt met 40 procent toe en op ongelukken zelfs met 50 procent”, aldus Wouterson.

Overboord met ‘one fit for all’

Het slapen is een gedifferentieerd en delicaat proces, betoogt hij. Het is maatwerk. En het verdient veel meer aandacht dan het krijgt. Want de economische impact van slaaptekort is groot, en dat werkt ook door in je organisatie. De prijs van het altijd doorgaan, een extra uurtje draaien: het werkt averechts. Het is hetzelfde als soep eten met een vork zegt Wouterson: niet uitgeruste mensen maken meer fouten en minder goede beslissingen. En ze hebben bovendien een grotere neiging te liegen of zaken te verdraaien, doordat ze minder REM-slaap krijgen. “Kijk maar naar Trump… Hij zegt dat hij 4 uur slaapt per nacht. Gezien de besluiten die hij neemt, zou dat wel eens kunnen kloppen ja…”

5 A.M. club

Het lijkt wel een trend: voor dag en dauw opstaan om meer gedaan te krijgen. En we hebben het idee dat we perfect presteren, ondanks het geringe aantal uren slaap. Niets is minder waar. We ervaren het verschil niet meer, maar feit is, dat een nacht van minder dan 6 uur slaap, gelijk staat aan een hele nacht NIET slapen voor wat betreft onze cognitieve prestaties. We houden onszelf voor de gek dus en ontnemen ons brein het cognitief herstellend vermogen van de REM-slaap.

Eén quick fix om beter te slapen is er niet. Er zijn verschillende terreinen die aandacht behoeven. Met kleine stappen door aanpassing van voeding, lichaamsbeweging en de slaaproutine plus -omgeving kun je enorm veel bereiken. Wat je overdag doet, bepaalt in grote mate hoe je slaapt. Zelfonderzoek, kijken naar je houding ten opzichte van slapen, is ook belangrijk: wat zijn jouw gedachten en overtuigingen met betrekking tot slapen en jouw slaappatroon? Doe een reality check en nulmeting als eerste stap naar superslapen.

Duik nooit in bed zonder bescherming

“Bedcomfort. We brengen enorm veel tijd door in ons bed. We worden er geboren, verwekt (mogelijk), sterven er. Het bed is dus super belangrijk. Zorg voor een optimaal bedmeubel en comfort”, adviseert hij. Creëer je eigen slaapoase en onderzoek hoe jouw slaapomgeving er nu uitziet. Zijn er allemaal felle kleuren? Ligt er overal was of kleding? Hoeveel elektronische apparaten zijn er in de slaapkamer aanwezig? Hoe licht of donker is het er, en in welke temperatuur slaap je?

Goede nachtrust begint op je bord

Kies voor gezond eten en wees voorzichtig met onder meer koolhydraten, toegevoegde suikers en alcohol, stelt Wouterson. Wees lief voor je spijsverteringskanaal, reset je lijf en ontdek de heilzame werking van detox op je slaap. Piekeren helpt uiteraard ook niet. Schrijf je gedachten op; maak je hoofd leeg. Zet je hersenen stil en kom 2 minuten in beweging om de 30 minuten, maar las ook (meer) rustmomenten in gedurende de dag. Wat doen we massaal in onze pauzes? Op onze telefoons kijken. Dat is geen rust nemen, want je bent heel gericht met je aandacht op iets wat je bekijkt, leest of typt, hetgeen je nog verder uitput. We zouden onszelf af en toe net als een Tesla of onze telefoons moeten opladen, vindt hij, want als je je ontspanning niet inbouwt, wordt het heel lastig om goed te slapen.

Zet een kaars voor het raam vannacht

Is slaap tijdsverspilling? Absoluut niet! Voldoende slaap verhoogt juist onze productiviteit overdag, doordat we de tijd krijgen om zowel fysiek als cognitief te herstellen tijdens de nacht. En help je lijf daar een handje mee met repeterende routines en rituelen: doe op tijd alle elektronische schermen uit, zet ledlicht uit en dim het overige licht (ook bij het afhalen van de make-up in de badkamer). Steek liever een kaars aan dan dat je nog op je telefoon of tablet kijkt, want op het moment dat je dat doet, stopt de voor je slaap broodnodige melatonine aanmaak en duurt het maar liefst 96 (tablet) tot 67 (telefoon) minuten langer voor je in échte diepe slaap valt.

Slaap is een zeer productief tijdverdrijf, kunnen we na deze boeiende masterclass wel stellen. Wil je concrete tips om super te slapen? Meld je dan snel aan voor het Mind&Health slaapprogramma.

x

Met dank aan Floris Wouterson  en Debby van Soest, de schrijfster van deze blog

 x

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

x

x

Heeft deze blog je getriggerd, lees dan het boek van Floris Wouterson. 

Meer weten over slapen?

Meer lezen?