Close

Slaaptekort door nachtdiensten

Slaapprobleem

Werk je regelmatig ‘s nachts en/of slaap je structureel minder dan zes uur per nacht?

Uit de nieuwste cijfers van het CBS (februari 2021) blijkt dat 1,2 miljoen mensen in Nederland soms of geregeld ‘s nachts werken. Dat is bovengemiddeld als je het vergelijkt met andere landen in de EU. De grootste groepen nachtwerkers zijn te vinden in de sectoren zorg & welzijn en transport & logistiek.

Langdurig nachtwerk kan resulteren in gezondheidsrisico’s. De gedachte “hoe langer ik wakker ben, hoe meer calorieën ik verbrand” is helaas een fabel. Het is eerder “hoe langer je wakker bent, hoe meer tijd om te eten”.

Slaaptekort resulteert in:

  • Verstoring in de functie van de hormonen die de verzadiging en eetlust regelen
  • Vertraging in de verbranding. Gevolg: aankomen in gewicht
  • Verhoging van de hoeveelheid stresshormonen. Gevolg: spierafbraak en meer vetopslag
  • Verstoring in de aanmaak van insuline. Gevolg: meer kans op het ontwikkelen van insulineresistentie of zelfs Diabetes type 2

Slaaptekort verhoogt de eetlust

Wist je dat twee nachten met minder dan vier uur slaap de eetlust verhoogt met wel 25%? Niet gek dus als je onverzadigbaar bent na een paar nachten slecht slapen. Daar kan geen discipline tegenop.

Te weinig of onregelmatig slapen heeft op de lange termijn gezondheidsrisico’s tot gevolg. Wat men vaak als eerste merkt is vermoeidheid en futloosheid.

Onze biologische klok  is zo afgesteld dat we overdag wakker en alert zijn en ’s nachts slaperig en inactief. Ook als je ’s nachts wakker bent omdat je bijvoorbeeld dient te werken. In de nacht eten is voor niemand gunstig, probeer hier ook als je aan het werk bent rekening mee te houden. Probeer laat op de avond nog een goed verzadigende maaltijd te nuttigen en eet daarna bij voorkeur gedurende zes tot acht uur niks meer.

Word je wel eens wakker ’s nachts en ga je eruit om wat te eten? Bedenk dat je daarmee je lichaam weer “aan” zet en je herstel en vetverbranding “uit”. Zeker als je lichamelijk niet fit bent of graag wat af wilt vallen is dit niet handig. Zo onschuldig als eten in de nacht lijkt, zo verstorend kan het zijn.

Wil jij beter slapen?

Meld je dan aan voor het slaapprogramma van Mind&Health. Of heb je behoefte aan meer informatie over slaap? Lees dan onze andere blogs over slaap.

Deze blog is geschreven door Marieke de Witt