Close

De kracht van de powernap

Powernap

Een derde van Nederland heeft slaapissues, niet altijd, maar soms over bepaalde perioden

Slaapissues kunnen worden veroorzaakt door jonge kinderen, een snurkende partner, veel aan je hoofd hebben of soms ook fysieke problemen die je ‘s nachts uit je slaap houden. De gevolgen zijn dat je ‘s morgens niet energiek wakker wordt en dat heeft heel veel nawerking gedurende de dag.

Slaapissues resulteren in:

  • Niet energiek wakker worden
  • Slechte voedingskeuzes maken
  • Verminderde concentratie
  • Minder focus
  • Een andere manier van communiceren
  • Ongeduld
  • Nog meer energieverlies

De oplossing is jezelf opladen

Zoals je ook je telefoon gedurende de dag oplaad als je de batterijlading ziet dalen, kun je ook jezelf opladen. Een van deze oplaadmogelijkheden is de powernap.

Randvoorwaarden van een goede powernap

  • Een powernap duurt maximaal 20 minuten
  • Je doet een powernap op een vaste plek
  • Een powernap doe je NIET in bed, want dan raakt je lichaam verwart en stelt hij zich de vraag, gaan we nou slapen of een powernap doen
  • Je start de powernap altijd in dezelfde houding. Op je linkerzij, op je rechterzij of op je rug, net wat je lekker vindt. Doe hetzelfde kussen onder je hoofd zodat je lichaam gaat herkennen, wij gaan nu powernappen
  • Je mag een powernap net zo vaak doen gedurende dag als jij dat wilt
  • Je doet een powernap tot maximaal 3 uur voordat je weer naar bed gaat voor de nacht

Persoonlijke ervaring Peter Kuijper

Ook ik ken momenten waarop ik niet energiek wakker word, door bijvoorbeeld een korte nacht na een avond met goede vrienden. Daarom ben ik sinds 2004 gaan experimenteren met de powernap.

Bij het powernappen gebruik ik de app ‘Sleepcycle Powernap’. Deze app wekt mij uiterlijk na een vooraf ingestelde tijd of als ze herkent dat ik weer wakker word. Daarom is dat vaak nog eerder dan de maximale 20 minuten. Voordat ik start zet ik mijn telefoon in vliegtuigstand en stel ik in de app een maximale tijdsduur van 20 minuten in. De app wekt mij weer op het moment dat ik beweeg. Uit eigen ervaring, over inmiddels vele jaren, kan ik zeggen dat hij mij meestal alweer na 11 à 12 minuten wekt. Dat maakt dat ik weet dat als ik op een dag een vrij tijdsblok heb van 11 à 12 minuten dat ik dan nog even een powernap kan doen. De powernap wordt daardoor nog toegankelijker.

En wellicht denken jullie, net als ik vroeger (voor 2004): Peter, ik ben geen powernapper. Dat kan ik niet.

Probeer het, en merk het verschil!

Eigenlijk is het heel simpel. Als je hier mee gaat stoeien en je gaat het een paar weken consequent oefenen, dan raakt jouw lichaam daar aan gewend.  Ondanks dat kunnen er nog steeds twee opties bestaan:

1. Een powernap is echt niet voor je weggelegd.

Dan stop je er gewoon mee en ga je andere methoden vinden om overdag op te laden als je ‘s morgens de dag niet energiek begonnen bent.

2. Je ervaart de powernap als iets waardevols.

Mijn ervaring is, als je hiermee gaat stoeien en je lichaam naar een drie- tot viertal weken het een paar keer gedaan heeft, dan ervaart je lichaam dat het oké is. Je lichaam herkent dat het een oplaad moment is en dat het zich mag ontspannen.

Ontspannen doet nog meer…

Als je overdag ontspant wordt je nachtrust automatisch beter. Of omgekeerd gezegd, als jij wellicht iemand bent die ‘ s morgens meteen in de vijfde versnelling gaat en pas een paar minuten voordat je weer naar bed gaat naar een lagere versnelling schakelt, dan kun je ‘s nachts niet adequaat en kwalitatief goed slapen.

Met andere woorden, een powernap is niet alleen een recharge moment, echter het is ook een moment dat je ontspanning ervaart waardoor je nachtrust weer beter wordt.

Zo kom je uit een vicieuze cirkel en gaat je energie in een stijgende lijn omhoog.

Slaap lekker.

Wil jij beter slapen?

Meld je dan aan voor het slaapprogramma van Mind&Health. Of heb je behoefte aan meer informatie over slaap? Lees dan onze andere blogs over slaap.

Deze blog is geschreven door Peter Kuijper