‘Wat wil je écht?’
Een zoektocht naar meer energie
Alles begint met verlangen! Dat is de conclusie aan het eind van de 61ste masterclass van Mind&Health. Spreker, auteur, trainer, onderzoeker & docent Sandra Klijn nam op deze avond de deelnemers mee in haar zoektocht naar aspecten die de energie op de werkvloer bepalen. Hoe komt het dat de één na een werkdag alleen nog maar op de bank wil liggen met een tosti en Netflix en de ander nog zin heeft om te gaan sporten, te koken of vrienden te bezoeken? De deelnemers herkennen het allemaal. Te veel werkdruk of te weinig uitdaging. Een goede inspirerende leidinggevende of een die er met de pet naar gooit. Iedereen kent de momenten van een ‘lege batterij’. En iedereen vraagt zich ook weleens af: zit ik nog goed op deze plek? Al deze aspecten kwamen aan de orde op deze interactieve bijeenkomst. Met als doel de vraag te beantwoorden: Wat wil ik nou écht?
Boetseer je eigen baan! Wie zou dat niet willen? De avond begint met een vraag: “Wie springt er op maandagochtend fris en fruitig het bed uit om weer naar het werk te gaan? Wie is er vrijdag chagrijnig omdat het weekeind is en je 2 dagen moet wachten om weer te mogen werken?” Dat zijn er niet zoveel… Veel mensen vragen zich weleens af; is dit nu wat ik echt wil? Zit ik hier goed? Om die vragen te beantwoorden nam Sandra de deelnemers mee in haar zoektocht en promotieonderzoek naar het fenomeen energie. Iedereen heeft zijn eigen pad naar succes, is de eerste vaststelling van de spreker. Wat wel voor iedereen geldt is dat rond je dertigste je spiercellen afnemen. Dat betekent dat je capaciteit minder wordt. De taakeisen nemen in die fase echter nog steeds toe, dus daar kan een crisis ontstaan in de persoonlijke energie. Je dient meer te doen met minder kracht. Een eerste tip van Sandra: Manage je energie en niet je tijd. Deelnemers werd gevraagd wat voor hen persoonlijk ‘je energiek voelen’ betekent. Deze vraag leverde verrassende verschillen op. Van fit en gezond naar humor en verbinding. Dat maakte direct duidelijk dat dit begrip bij iedereen ergens anders resoneert.
Piramide van energielagen
Welke dimensies spelen een rol bij energie? Je zou het model kunnen zien als een piramide die je zowel van onder als van boven kunt benaderen. De brede basis is de fysieke component. Daarboven is de laag van de emotionele energie gestapeld. Daar weer boven op de mentale energie en de bovenste is de spirituele laag.
Fysiek: dit is de kwantiteit laag en gaat over:
- voldoende beweging
- voldoende slaap
- goede gevarieerde voeding
Emotioneel: dit is de kwaliteit laag en gaat over:
- positieve gedachten
- vertrouwen/acceptatie
- optimisme/dankbaarheid
Mentaal:
- focus
- volledig bewust in het nu zijn/meditatie
- mindset
Spiritueel:
- kernwaarden/ontdekken wie je bent
- drijfveren
- zingeving
Wat speelt een rol bij energie? Er zijn externe factoren zoals de omgeving en de leidinggevende. Er zijn ook interne factoren zoals je persoonlijkheid, je vaardigheden, je gevoel en je gedrag. Het is slim om al deze aspecten in kaart te brengen als je nadenkt over de vraag: Wat wil ik nu écht?
Veel mensen leggen de focus op wat ze niet willen in plaats van wat wel. Ze rennen weg van iets in plaats van ergens naartoe. Dat is een verschil in benadering. Sandra vergelijkt het met een navigatiesysteem. Je huidige locatie is de waarheid. Waar sta ik nu in alle eerlijkheid? Je bestemming is de missie. Waar wil ik écht naar toe?
De route van huidige locatie naar je bestemming is de actie die vereist is. Wat dien je te doen om van A naar B te komen?
Balans inspanning en herstel
Energie gaat over de balans tussen inspanning en herstel. Allebei is nodig. Inspanning is de stimulans voor groei. Echter herstel is waar de groei plaatsvindt. Als we te weinig energie ervaren kan dat komen doordat we in de fysieke en spirituele laag te weinig stress (uitdaging) ervaren. Of doordat we in de mentale en emotionele laag onvoldoende herstel krijgen. Dan spreken we over burn-out of bore-out. De balans dient dus in orde te zijn, zo stelt Sandra. Energieverlies op de werkvloer gaat vaak over een mismatch. Dat kan gaan over de functie (te hoog of te laag), de werkzaamheden of het bedrijf. De oplossing voor het ontevreden gevoel ligt dus niet altijd in vertrekken. Ook binnen de organisatie, de functie of de werkzaamheden kan verandering plaatsvinden zodat het toch ‘matcht’.
De aanwezigen gingen ook zelf aan de slag om te laten zien wat de effecten van multitasken zijn. Sandra liet de groep een experiment doen. Dat zorgde voor veel hilarische momenten. Het bleek lastig om tegelijk kleuren te benoemen en gebaren te maken. Dat ging vaak fout. Alleen kleuren noemen ging prima, evenals gebaren maken. Maar samen? Sandra liet zien dat er bij multitasken veel energie lekt, omdat gemaakte fouten weer hersteld mogen worden.
De zoektocht naar je kernwaarden
Je persoonlijke kernwaarden kennen is volgens Sandra de sleutel om echt te kunnen voelen of je ergens op je plek bent. Kloppen jouw waarden met die van de organisatie? Met die van je collega’s en je leidinggevende? Dat klinkt simpel, maar vanuit de zaal kwam direct de vraag: Hoe weet je je eigen kernwaarden? Dat is inderdaad een zoektocht, beaamde Sandra. Waar ga jij op aan? Ga op zoek naar woorden, nuances of begrippen die echt bij jou horen. Die voor jou het leven bepalen. Die zijn echt heel persoonlijk. Het zijn basisovertuigingen van waaruit je handelt. Ze zijn de leidraad voor je leven en je werk. De meeste mensen hebben 3 tot 5 kernwaarden. Het kennen van je kernwaarden geeft richting. Uit onderzoek blijkt dat mensen die deze waarden kennen en ernaar leven energieker en productiever zijn.
Wees eerlijk en kijk vanbinnen
Voor veel organisaties is het lastig de bedrijfs-kernwaarden te formuleren. En vooral om ze ook te voelen en na te leven. Dat ze echt deel zijn van het bedrijfs DNA en geen holle frases. Sandra legde uit dat het vaak over verlangen gaat. Wat willen we zijn? in plaats van Wat zijn we écht?
En datzelfde geldt eigenlijk voor mensen. Hoe lastig is het om echt te weten wat je wilt. Daarom stelde Sandra een meditatie oefening voor. Iedereen sloot zijn ogen en ging naar binnen. Eerst aandacht voor de ademhaling. Daarna de visualisatie op basis van de vraag: Wanneer ben jij je beste zelf? Sandra maakte het direct concreet met vervolgvragen als: Waar ben je? Met wie ben je? Wat zie je? Daarna vroeg zij de deelnemers om dat beeld op te schrijven. Na deze schrijfopdracht wisselden de deelnemers in groepjes van twee de beelden uit. Door het echt voor je te zien, op te schrijven en te delen met een ander, maakte dat het verlangen duidelijker werd. Sandra lachte: als ik niet praat, gebeuren er magische dingen. En dat was zo. Deelnemers praatten gepassioneerd over de beelden die ze opgehaald hadden. Waar ze waren, wat ze deden en hoe goed ze zich voelden. Sandra vroeg de groep na te denken over percentages. Hoeveel procent van de tijd ben je je beste zelf op je werk en privé? Wil je dat ook zo? was de vervolgvraag.
Omgeving inrichten
Eigenlijk wil iedereen zijn omgeving zo inrichten dat het past bij je kernwaarden. En dat geldt dus ook voor je werkomgeving. Bij welke werkzaamheden ben jij je beste zelf?
Daarvoor is het handig als je de volgende vragen kan beantwoorden:
Wie ben ik?
- kernwaarden
- persoonlijkheid/overtuigingen
- achtergrond/geschiedenis
Wat kan ik?
- competenties in kaart brengen
Wat doe ik?
- wat doe ik van nature?
Wat wil ik?
- wat is mijn diepe verlangen?
Tot slot stelde Sandra dat het verlangen eigenlijk de grootste drijfveer is van verandering. Maak je verlangen groter is haar tip. Dat kan je doen door jezelf af te vragen: Wat doe ik het allerliefst? Wie zijn mijn inspiratoren? Wat was mijn kinderwens? Als succes gegarandeerd is; wat ga je dan doen? Als je een toverstaf zou hebben; wat wens je dan?
Jezelf bevragen is dus een eerste stap. Eerlijk naar je verlangen kijken. Ontdekken wat je belangrijk vindt. Je kernwaarden leren kennen en omarmen. En vanuit daar gaan bewegen. De navigatie volgen. Van vertrekpunt (het eerlijke nu) naar de bestemming (de missie).
Zo werd de inspirerende avond afgesloten. Met de avontuurlijke reis voor de boeg; die voor ieder mens anders is, maar kan leiden tot een energieker leven. Privé en op het werk! Zodat jij altijd je beste zelf kan zijn…
Sandra Klijn is auteur van het boek ‘Wat wil je écht?’
.
Met dank aan Sandra Klijn en Anneke Gilsing van Schrijflust (redacteur en schrijfster), de schrijfster van deze blog,
.
.
.
De blog is geïnitieerd door Mind&Health
.
.
.