Close

De weg naar succes ligt in het verdubbelen van je fouten

Masterclass Frank Deuring

Deel fouten, zodat je verder kunt groeien.

Met groot applaus begint de 58ste masterclass met Frank Deuring van de FoutenFabriek bij Mind&Health. Niet omdat er iets spectaculairs gebeurt. Nee, deze keer gaat het om een reactie op mensen die iets fout hebben gedaan tijdens een eenvoudige oefening. Het zet meteen de toon voor de avond. Falen, iets fout doen, dat mag je omarmen als kans om verder te groeien.

Spreker Frank Deuring weet uit ervaring maar al te goed hoe het is om te falen. In de jaren dat hij als stand-upcomedian een carrière wilde opbouwen, ontdekte hij dat zijn grappen totaal niet aansloegen. Het bleef stil in het publiek, iemand zei zelfs hoorbaar: “Als ik ernaar kijk, doet het al pijn.” Na 300 shows, waarvan 30 in de soep liepen, gooide Frank de handdoek in de ring.

Zijn pijnlijke ervaringen bleken een prachtige voedingsbodem voor zijn inmiddels succesvolle bedrijf de FoutenFabriek, waarmee hij bedrijven en organisaties adviseert om radicale openheid na te streven. Dat is meteen het uitgangspunt van de avond. Zijn verhalen zorgen ervoor dat je bij jezelf nagaat: wanneer maakte ik een kapitale fout? Wanneer maakte ik een uitglijder tijdens een presentatie? En hoe voelde ik me daarbij? Rot, schaamtevol, ongelukkig.

Wat is een fout?

De eerste vraag is natuurlijk: wat is een fout eigenlijk? Volgens Frank is dat “gedrag of een handeling die anders uitpakt dan bedoeld, maar waarbij de intentie goed is. Zo blijf je weg van morele en ethische fouten.” Iets dat iemand dus per ongeluk fout doet. Hoewel het heus behoorlijke gevolgen kan hebben, is het belangrijk in een team of bedrijf dat je de fout ziet, erkent, maar iemand er niet voor straft. Dat heeft alleen zin als iemand verkeerde intenties had of iets expres in de soep liet lopen. De crux is juist om openheid te creëren rondom fouten.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Rotterdamse Oogziekenhuis, dat jarenlang zo’n vijf keer per jaar de fout inging door het verkeerde oog bij iemand te opereren. Door dit openlijk met elkaar te bespreken en te complimenteren voor het eerlijk delen, daalde het aantal fouten naar hooguit1 keer per jaar. Volgens Frank is het vooral belangrijk dat je fouten erkent, dat je er open over bent en dat je als iemand in je omgeving een fout maakt er positief op reageert.

Deel je fouten openlijk!

Les 1 is dan ook: deel je fouten openlijk! En les 2: beloon iemand als die zijn fout toegeeft! Want in het brein werkt het zo dat wanneer je deze twee lessen volgt, je vanzelf nieuwe verbindingen aanlegt in je brein. Zodat de hersenen weten dat het prima is om fouten te maken. Zo zorg je ervoor dat je niet in de valkuil stapt van jezelf verbergen. Door fouten te delen haal je het uit je systeem en wordt vanzelf de schaamte kleiner.

Ik denk meteen aan alle correcties in de krant, ze staan er vaak dagelijks in, in reactie op foutjes die journalisten als ikzelf, of een eindredacteur hebben gemaakt. Een verkeerde naam bij een foto of een verkeerde kop boven een artikel. Het daarna openlijk in de krant corrigeren, voelt voor mij als auteur soms best confronterend. Maar ik leer vanavond dat dit juist de schaamte over mijn falen vermindert. Zo kijk ik er ineens anders tegenaan.

Alles draait bij het leren van fouten om een andere mindset, legt Frank uit. Iemand die daar veel over schrijft is Carol S. Dweck, zij doet onderzoek naar de relatie tussen motivatie en prestatie. Zij schrijft over twee soorten mindset: de vaste mindset (je talenten, capaciteiten, opleiding etc.) en de groei mindset (dat wat je nog te ontwikkelen hebt). Met die laatste gaan we aan de slag. Want hoe zorg je ervoor dat je vooral in die groei mindset terecht komt, waarin je nog zaken kan verbeteren.

Frank heeft de nodige tips:

  1. Stel altijd leerdoelen in plaats van prestatiedoelen.
  2. Weet dat je inzet belangrijker is dan je talent of capaciteit.
  3. Focus niet te veel op het perfect maken van één ding; probeer, leer, creëer.

Ervaar struikel, leer, maak fouten. Alleen zo zorg je voor groei en ontwikkeling. Want dingen die je nog niet kunt, kun je wel ontwikkelen. Daar gaat de groei mindset over. Vanuit de zaal klinken gelijk vragen: Hoe doe je dat dan? Ook hier is Frank lekker praktisch:

  1. Knip een proces op in behapbare stukken.
  2. Focus op het proces en niet alleen op het resultaat.
  3. Kijk in een veilige omgeving naar hoe je je taak in het klein kunt uittesten.
  4. Maak het proberen belangrijker dan de uitkomst.
  5. Zoek hulp bij je taak.

Behulpzaam is wel als er in het bedrijf of in een team een open cultuur heerst waarin falen mag gebeuren. Of zoals Amy Edmondson het beschrijft in haar boek De onbevreesde organisatie: ‘Werk aan psychologische veiligheid om een cultuur te creëren waarin mensen fouten durven te delen.’ “Denk aan een gek idee of het tegenspreken van je manager. Psychologische veiligheid is een dikke fundering voor het succes van je organisatie”, aldus Frank.

Creëer een faalmuur

Geef als baas het goede voorbeeld door je uit te spreken, over je eigen fouten, maar reageer ook productief en positief als iemand anders een fout deelt. “Dapper van je, dank je voor het delen.” En betrek anderen er actief bij. Dit doe je bijvoorbeeld door sessies of korte momenten te plannen waarin mensen hun fouten kunnen delen. Een koffie verkeerd- momentje bijvoorbeeld. Of stel een CEO aan, een chief failure officer, of schrijf een blog met al je mislukkingen. Creëer een faalmuur waarop iedereen zijn eigen fout kan plaatsen.

Niet om ze af te straffen of mensen er persoonlijk op aan te spreken. Frank: “Nee, het gaat er juist om dat mensen een fout gaan ervaren als cadeau aan zichzelf of aan een collega, waarbij je focust op WAT er fout ging en niet op WIE de fout beging. Poets de schuldvraag weg, ga niet op zoek naar de dader.

Zo ga je van straffen naar leren; benadruk het leermoment. Koppel die terug, zodat iedereen er iets van opsteekt. Zorg voor openheid, benader het faalmoment neutraal, zodat iedereen kan groeien. Zo motiveer je ook nog eens anderen om hun fouten te delen.”

En met die laatste woorden zorgt Frank er in elk geval voor dat we in de zaal voelen dat het allemaal niet perfect hoeft. Dat je dus bij die volgende klus, opdracht of presentatie die je aan het voorbereiden bent, ruimte voelt bij jezelf. Dat je het best een beetje stamelend mag doen. Dat geeft ontspanning en mocht je toch onverhoeds een fout maken, erken het, spreek het uit en ga gewoon weer verder. Een heerlijk ontspannen begin van deze werkweek.

Frank is ook auteur van de #1 bestseller SuperFalen.

Deze is te bestellen via  www.SuperFalen.nl 

Masterclass Frank Deuring

.

Met dank aan Frank Deuring en Diana Ploeger (biografisch coach en journalist), de schrijfster van deze blog,
.

.
.

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

.

Nader kennismaken met Mind&Health?