Close

[Webinar]

Hoe bewust ga jij door het leven?

Het voordeel van bewust door het leven gaan is dat je daardoor rustiger wordt, je hebt meer geduld en bent veerkrachtiger. Niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor je omgeving. Hoe word je wakker(der) zodat je inziet dat je misschien niet zo bewust door het leven gaat?

Door te vertragen. Wie in een hoog tempo door het leven gaat is niet in staat om nieuwe patronen te ontdekken. Dat kan alleen als je vertraagt.

Maar hoe doe je dat dan? En wanneer weet je of je in een (te) hoog tempo leeft. Er is een eenvoudige oefening. Peter Kuijper van Mind&Health liet het ons ervaren tijdens een van de maandelijkse Menzis webinars.

Wat vertelt je ademhaling?

Pak pen en papier. Ga ontspannen zitten of staan en bedenk hoe je je voelt: voel je je wel relaxed, ‘wel prima/te doen’ of heb je het gevoel dat het allemaal (te)veel is. Schrijf op hoe je je voelt. Vervolgens tel je gedurende 1 minuut je ademhaling; je telt iedere inademing. In onderstaand overzicht vind je terug wat je ademhaling zegt. Klopt het met hoe je je voelt?
groen      : maximaal 8
oranje     : 9-11
rood        : boven de 12

Bijzonder om te merken hoeveel inzicht deze minuut je oplevert. Boven de 12 inademingen zit je in het rode gebied. Wat betekent dat? Als je veel ademhaalt, gaat je hartslag automatisch omhoog, dat betekent een hogere bloeddruk en een drukker hoofd. Iedereen weet dat dat niet gezond is. Je lichaam is meer gericht op suikerverbranding dan op vetverbranding. Je bent dan ook minder goed in het weerstaan van koekjes en andere zoetigheden.

Als je een langzamere ademhaling hebt en/of een langere uitademhaling, word je automatisch rustiger. Plan daarom enkele momenten op een dag om 1 minuut wat langer uit te ademen. En adem trouwens door je neus. Als je dit doet voordat je naar bed gaat, slaap je beter. Of doe je de oefening voor het eten, dan zul je merken dat je minder eet.

Peter gaf nog een aanvullende oefening, voor wie nog bewuster wil ademhalen. Adem 5 minuten alleen door je linker neusgat als je rustige energie wilt activeren of alleen door je rechterneusgat als je je ‘mannelijke’ energie wilt activeren. En doe daarna de oefening waarmee we begonnen nogmaals (tel 1 minuut je inademingen). Bij de meeste deelnemers aan het webinar was er een significant verschil. Hoe is dat bij jou?

Het aanleren van nieuwe patronen duurt 90-100 dagen. Begin daarom klein zodat je het vol kunt houden. Plak ter herinnering bijvoorbeeld een stickertje op de badkamerspiegel of op je laptop. Door het stapelen van gewoontes vergroot je de kans dat je je gedrag aanpast.

10 energizers om je mentaal en fysiek beter te voelen

Met je ademhaling kun je er dus zelf voor zorgen dat je rustiger ofwel ‘wakkerder’ wordt. Maar er zijn meer factoren om je mentaal en fysiek beter te voelen. Peter noemt het de 10 energizers. Deze energizers staan met elkaar in verbinding en hebben invloed op elkaar:
1. slapen
2. voeding
3. bewegen
4. humor
5. passie
6. ontspanning
7. sociale contacten
8. thuis
9. werkleven
10. zingeving

Onze energielevel-check (voel je vrij deze direct in te vullen) geeft een goed inzicht in hoe jij scoort op de 10 energizers en in hoeverre jouw fysieke en mentale energie in balans zijn.

Stel dat jij je thuis niet ontspannen voelt, op je tenen loopt of piekert over Heb je nog papier en pen bij de hand? Geef dan al deze energizers een rapportcijfer voor jezelf, op dit moment. En zet vervolgens in een kolom ernaast het door jou gewenste rapportcijfer. In de kloof die tussen beide zit, ligt potentie. Waar wil je groeien? Kies niet voor het laagste cijfer. Kies een energizer waar je al een 6 of 7 aan hebt gegeven. Dan is het makkelijker om te slagen. Je hoeft maar één energizer te kiezen. De andere 9 bewegen zich dan ook in de gewenste richting.

Begin met een eerste stap…

De route voor jou of je medewerkers in je organisatie om gedrag aan te passen en bewuster door het leven te gaan, is verschillend en kan soms lang zijn. Mensen iets opleggen werkt niet. Geef het tijd en neem kleine stappen en geef zaken die goed gaan meer aandacht. Leidinggevenden hebben een belangrijke signaalfunctie. Ga dan ook het gesprek aan en haal bij je medewerkers op hoe zij in hun energie zitten. Vraag eens wat een eerste stap zou kunnen zijn.

Meer informatie over een Mind&Health webinar?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.