Close

Vrouwengezondheid

Hoe blijf je in balans tijdens de overgang? Alles over vrouwengezondheid.

Vrouwengezondheid

Deze week, van 17 tot en met 21 april, is het de landelijke week van de overgang. Deze week heeft als doel de overgang beter bespreekbaar te maken en de zorg en begeleiding tijdens dit zogenaamde kantelpunt in elk vrouwenleven te verbeteren. 

Vrouwelijke hormonen verdienen meer aandacht, al vanaf je 35e!

De overgang in het algemeen

De week van de overgang: wat is Marieken van der Leest er blij mee! Want wat mag er nog veel aandacht voor dit mooie en ondergewaardeerde onderwerp komen. Vrouwen krijgen er namelijk allemaal mee te maken. De een in heviger mate dan de ander, maar ze gaan allemaal de transitie door die de overgang is. Wil je weten hoe dat in elkaar zit en wanneer de eerste hormonale veranderingen zich aandienen? En dat is eerder dan je denkt! In dit filmpje geeft Marieken van der Leest je daar wat uitleg en tips over.

De overgang en voeding

In de week van de overgang kan het onderwerp voeding niet ontbreken. Voeding en leefstijl zijn belangrijk omdat je hiermee klachten tijdens de overgang kunt verminderen.

Er is veel te vertellen over voeding, hormonen en overgang maar voor dit moment heeft Marieke de Witt ervoor gekozen jullie iets meer te vertellen over de rol van de glucosespiegel en insulineresistentie. Heb je last van vermoeidheid, energiedipjes gedurende de dag en kom je aan in gewicht? Dan is het zeker interessant om te kijken. Ons team van vrouwengezondheid staat voor je klaar!

De overgang en ontspanning

Tijdens de overgang vermindert je draagkracht. Waar vrouwen eerder in hun leven het gevoel hadden om makkelijk veel “ballen hoog” te kunnen houden voelen zij dat het niet meer te doen is. We gaan letterlijk over naar een andere levensfase waar minder activiteiten en ook minder verschillende aandachtsgebieden in het leven gewenst zijn. Je lichaam vraagt erom. Hoe doe je dat nou, minder ballen hooghouden. En hoe zou je je voelen wanneer je er enkele kunt laten vallen?

De overgang en grenzen bewaken

Vanwege het constant in beweging zijn van onze hormonen tijdens de overgang, kan het zijn dat we onszelf af en toe niet meer herkennen. Het kan ons angstig of onzeker maken. We kunnen gevoelens en emoties ervaren die nieuw voor ons zijn. Het ene moment kunnen we alles aan en het volgende moment hebben we helemaal geen zin in het organiseren van een sociale bijeenkomst of zien we als een berg op tegen een presentatie. Terwijl we onze hand hier voorheen niet voor omdraaide. Tijdens bepaalde fases van de overgang kan het behoorlijk verwarrend zijn. Ook voor onze omgeving is het soms aftasten waar de behoeftes liggen. Het kan af en toe ook behoorlijk clashen. Relatietherapeut Marieke Proper raad je aan jezelf in acht te nemen. ‘Pas goed op je grenzen in deze fase. Als je werkelijk contact leert maken met je lichaam dan voel je jouw grenzen eerder aan en lukt het om deze op je omgeving over te brengen zonder dat dit perse voor verwijdering zorgt. Merk je dat het je even te veel wordt? neem tijdig rust. Heb je geen energie voor een uitje, bedank vriendelijk.’

Meer informatie?

Heb je na het zien van deze video’s behoefte aan meer uitleg over deze thema’s of één van onze 10 energizers? Wil je weten in hoeverre jij in de overgang bent? Of een sessie boeken bij één van deze disciplines? Heb je behoefte aan handvatten om deze periode zo goed mogelijk door te kunnen komen?

Vul dan het contact formulier in, deel je verhaal en stel gerust jouw vragen.

Contactformulier

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Masterclass blog

Opvliegers, kilo’s aankomen, geen energie en te vermoeid om nog een leuke vrouw te zijn door de talloze slapeloze nachten? Meer dan 1 miljoen Nederlandse vrouwen zitten op dit moment in de overgang. Zij ervaren een periode waarin hormonen veranderen en parallel de vruchtbaarheid voorgoed verdwijnt. Deze jaren staan bekend als iets waarop de meeste vrouwen zich niet verheugen en die ook een brug vormen naar de volgende fase in hun leven. Vind jij het net als wij belangrijk dat je als vrouw weet hoe je lichaam werkt, wat er verandert in deze periode en wat je kunt doen om er zo goed mogelijk doorheen te komen?

Marieken en Marieke hebben tijdens een masterclass ons meegenomen in het boeiende verhaal over hormonale veranderingen die invloed (kunnen) hebben op je fysieke en mentale welbevinden. Deze masterclass geeft antwoorden op veel persoonlijke vragen die vrouwen hebben over de overgang. Daarbij combineren Marieken en Marieke kennis over de hormonen met inzichten over leefstijl. Hoe fijn is het om eens op een avond zonder remmingen dit onderwerp aan te snijden in een sfeervolle en veilige setting?

Via deze link kun je de hele blog van deze avond lezen.