Close

MOEITELOOS WERKEN

In onze prestatiegerichte maatschappij is zwoegen en ploeteren de norm geworden, met als gevolg steeds meer mensen die door een burn-out worden geveld. De prangende vraag is hoe we dit proces kunnen keren. In deze zevenentwintigste masterclass van Mind&Health vertelt arts en executive coach Marc Pennartz dat dit eenvoudiger is dan we denken.

Naast herstel en genezing van ziekten is Marc Pennartz altijd geïnteresseerd geweest in het gedrag van mensen dat voor een belangrijk deel hun gezondheid bepaalt. Verwachtingsvol zit de zaal daarom vanavond klaar om alle tips and tricks van Marc in ontvangst te gaan nemen. Want moeiteloos werken, wie wil dat nou niet!

Wat kunnen we met z’n allen gaan doen om deze kunst te bemachtigen? Gedurende de lezing blijkt echter al gauw dat het hier niet zozeer gaat om ‘doen’, maar eerder om het verkrijgen van inzicht. Inzicht in ons menselijk gedrag dat als vanzelf voortkomt uit ons aangeboren talent. Want nog steeds trappen we massaal in de valkuil van ‘doen, doen, doen’ en ‘druk, druk, druk’ die veelal gelijk staat aan succesvol en belangrijk zijn.

Hoe kan het dan toch dat er mensen zijn die hun succes ontspannen en moeiteloos lijken te bereiken én behouden? Dat heeft volgens Marc te maken met ons aangeboren, unieke talent dat boven alle andere vaardigheden uitsteekt en waar we daarom niets voor hoeven te doen. Vanuit dat talent gaat doen dan als vanzelf.

S-ontwikkeling

Voor het verkrijgen van dit inzicht maakt hij gebruik van de zogenaamde AEM-Cube van Human Insight. Dit wetenschappelijk beproefde model is nu eens niet gebaseerd op de psychologie van de mens, maar op de alom heersende natuurwetten, zoals bijvoorbeeld de levenscycli en het bioritme.

Het maakt gebruik van de S-Curve, een ecologisch model vergelijkbaar met een golfbeweging. Deze curve geeft duidelijke weer dat groei altijd een proces is dat zich beweegt tussen een begin en een einde.

Groei begint langzaam (er ontstaat een idee), versnelt vervolgens (wanneer het idee tot uitvoering wordt gebracht) en vertraagt tenslotte (omdat het bestaande idee steeds verder wordt verfijnd en uiteindelijk wordt ingehaald door een vernieuwd of ander idee). De kunst is daarom om tijdig een nieuwe ‘S’ voor te bereiden en vóór de vertraging het beginproces opnieuw in te zetten. Net zoals de boer na de zomer en ook vlak na zijn grootste oogsten het nieuwe seizoen voor het volgende jaar voorbereidt.

Persoonlijke bijdrage wordt dus in kaart gebracht op de S-Curve: aan welke fase van deze groeicurve draagt iemand optimaal bij? Vervolgens brengt de AEM-Cube aan het licht welke drie condities het tot uiting komen van dit talent het meest faciliteren. De eerste van deze condities is of iemand meer op mensen of op een bepaalde inhoud – of op beide – is gericht (people or matter-attached), de tweede is of iemand meer exploratief is of juist naar stabiliteit streeft. De derde is tenslotte of iemand meer gericht is op specialisme of op integratie.

Het gaat hier dus niet om (het voorspellen van) gedrag, maar wat hieraan ten grondslag ligt. Een neiging of stijl die de unieke bijdrage of performance van individuen kleurt. Dit model is niet alleen binnen organisaties op diverse manieren inzetbaar, maar is ook geschikt op individueel niveau met betrekking tot leiderschapstalent en hoe men zich in een groep manifesteert.

Worden wie je bent

Vanwege alle wetenschappelijke termen, grafieken en andere linker hersenhelft-taal, vind ik Marcs verhaal in eerste instantie maar een ingewikkelde uitleg over zoiets moois als ons aangeboren talent. Maar later op de avond begint het kwartje plotseling te vallen. Aan de hand van ieders talent en met gebruik van het AEM-Cube-model worden we (de zaal) door Marc in de ruimte neer gezet. Hierdoor wordt het plaatje me in één klap duidelijk. Niet alleen visueel, maar ook voelbaar. Alsof we met een familie-opstelling bezig zijn, maar dan binnen een bedrijf. Het is een soort van aha-moment waarin ik ineens kan ervaren dat het er niet om gaat wáár je goed in bent, maar dat iedereen altijd érgens goed in is en we elkaar aanvullen en elkaar nodig hebben. Ook wordt het direct duidelijk op welke plekken bepaalde talenten te veel of juist te weinig zijn.

Het praktische aspect in combinatie met het natuurlijke en niet oordelende karakter van dit model is wat mij betreft de absolute schoonheid ervan. Het brengt duidelijkheid, inzicht en daardoor ontspanning. Bij Mind&Health begrijpen ze als geen ander hoe belangrijk dit is. Met hun integratieve en bijzondere werkwijze komen alle aspecten van ons menszijn aan bod. Hoe minder stress we als mens ervaren, hoe gezonder we ons in alle opzichten kunnen ontwikkelen. Maar andersom is dit net zo waar. Is het de kip of het ei? Wat Mind&Health betreft maakt het niet zoveel uit en gaat het er vooral om een open mind te behouden voor alles wat onze gezondheid ten goede komt. Daarom zijn de masterclasses iedere keer weer verrassend anders en dienen ze ter inspiratie en food for thought.

Met dank aan Marc Pennartz en de schrijver van deze blog Roxane Catz

De blog is geïnitieerd door Mind&Health

Heeft deze blog je getriggerd, lees dan een boek van Marc Pennartz: