Close

Executive Sherpa Coaching (ESC)

Walter van Kuijen en Gijs de Vries

Introductie

Wij, Walter van Kuijen en Gijs de Vries, hebben elkaar gevonden in ons vorige werkleven. We sloten een partnership tussen Philips en het Rode Kruis, gericht op innovatie in de verlening van noodhulp. Zo ontstond een bijzondere band tussen ons met een gezamenlijke drijfveer om organisaties en leiders te begeleiden op hun reis. We hebben ruim 2 jaar samengewerkt bij NGL-International (New Generation Leadership) en besloten onze ontdekkingsreis voort te zetten bij Mind&Health. Wij hebben beiden een door de International Coaching Federation erkende coachopleiding afgerond.

Mind&Health adviseert, coacht en traint professionals, teams en bedrijven/organisaties om een vitalere versie van zichzelf te worden. Er werkt een team van 50 professionals die een integrale aanpak hanteren op basis van de 10 energizers. Mind&Health is gelegen op een prachtige locatie aan het Gooimeer in Naarden. Die passie voor vitaliteit spreekt ons aan en sluit aan op onze fit4purpose visie op leiderschapsontwikkeling. Dat is ons thema binnen Mind&Health waar we een eigen unit vormen. Onze werkwijze is erop gericht een veilige plek te creëren waar leiders kunnen ontdekken, leren, veranderen, zich verbeteren en worden uitgedaagd de persoonlijke impact op hun mensen, klanten, netwerken en stakeholders op een nieuwe leest te schoeien.  We delen onze levensweg en lopen als sherpa’s een tijdje met ze mee; brengen daarbij onze eigen reiservaring, opgedane bagage en expertise mee. Dat is altijd weer een nieuwe ontdekkingsreis; we noemen dat onze sherpa-manier van coachen.  Daar hoort ook bij aandacht voor de omgeving en de schoonheid van de aarde. In het besef dat niet alleen aandeelhouderswaarde nog centraal staat, maar ook ieders bijdrage aan ’earth holder value’; een gelijkwaardige, inclusieve en toekomstbestendige maatschappij.

Vitaal en dienend leiderschap

Een sherpa is fit4thejob, heeft veel ‘miles’ afgelegd, kent de ‘tricky roads’, maar ook de geitenpaadjes. Een sherpa let op de samenwerking tussen de metgezellen, is zowel buddy als loods en gids. Kenmerkend is een zekere mate van nederigheid. Een sherpa heeft onderweg eenvoud en deemoedigheid opgedaan, net als de nodige werk- en levensbagage. Iedere reiziger legt zelf de weg af en zal hoogte- en dieptepunten, dalen en prachtige bergtoppen, slecht en goed weer ontmoeten. De sherpa wijst erop te genieten als de top is bereikt en waakzaam te zijn als de afdaling begint, omdat daar de grootste gevaren schuilen. De goede balans vinden tussen terugkijken en vooruitkijken betekent overzicht, (zelf)inzicht, doorzicht, vooruitzicht, vergezicht. Het leven wordt immers voorwaarts geleefd en achteraf begrepen. Deze sherpa-stijl is kenmerkend voor onze aanpak en werkwijze; daarom is onze slogan: ‘footprint4future’. Wij ‘gidsen’ en begeleiden de route: de coachee legt als ‘drager’ zijn/haar eigen weg af en stippelt nieuwe routes uit. Een ontdekkingsreis voor nieuwe leiders die leidt tot een betere connectie met jezelf en de wereld om je heen. Onze doelgroepen zijn: high potentials, executives op leidinggevende posities en bestuurders op C-level.

Executive Sherpa Coaching

Onze coaching richt zich op: Energizing (energiek zijn), Shaping (jouw visie en ontdekkingsreis zelf vormgeven)en Carrying (jezelf en elkaar dragen plus jouw maatschappelijke bijdrage). Deze ESCape’s leiden in hun onderlinge samenhang tot meer aan het roer staan, plus een footprint die je vooruitbrengt én wilt nalaten. Immers, iedere verlegde steen op aarde heeft een blijvende impact. ESCape staat voor tijd nemen voor reflectie, rust en reset. In de wetenschap dat ‘less is more ego’.  Dat inzicht maakt de innerlijke sherpa steeds sterker en brengt je dichter bij jezelf.  

De 10 sherpa-footprints

Om deze values concreet te maken gebruiken we in onze coachingsaanpak de zogenaamde 10 sherpa-footprints.

Deze vormen de 10 ‘Traits of Sherpa Leadership’:

 • Geprepareerd
 • Fit4thejob
 • Samenwerkingsgericht
 • Bescheiden
 • Gedisclipineerd
 • Draagkracht
 • Risicobewust
 • Omgevingsgericht
 • Gidsfunctie
 • Volbrengen

Focusgebieden voor Executive Sherpa Coaching

Gebaseerd op onze persoonlijke reiservaring focussen wij ons specifiek op de volgende coaching vraagstukken, altijd gericht op de footprint van de coachee:

 • Energiemanagement en veerkracht
 • Zingeving, purpose, inspiratie, impact
 • Leiderschapsstijl en visie ontwikkeling
 • Omgaan met boardroom dynamics
 • Samenwerking in top/ teamontwikkeling
 • Onboarding executives/high potentials
 • Begeleiding bij volgende stap
 • Positioneren voor commissariaten
 • Effectief stakeholder management
 • Klankbord voor start-ups en scale-ups

Aanpak, werkwijze en kosten

We werken niet met een vaste routekaart maar wel met een plan van aanpak gebaseerd op intuïtie en ervaring. Dat stappenplan bestaat uit een uitgebreide kennismaking en intake, waarbij wij de onderlinge fit vaststellen. Samen verkennen wij de scope en het doel van de coaching en leggen deze vast (een soort reisplan). Het hart van onze gezamenlijke reis bestaat in beginsel uit 6 sessies die gemiddeld 2 uur per keer duren. Tijdens de reis houden we een vinger aan de pols. We zijn altijd telefonisch, per WhatsApp of mail bereikbaar. Wij sluiten af met een evaluatie en bespreken daarbij of het doel van de reis is bereikt. De coachee maakt desgewenst een ’foto-impressie’ (reisverslag).

We gebruiken tal van inzichten rondom de 10 energiegevers alsmede literatuur, artikelen, podcasts, presentaties, een vragenlijst over je “DNA” of een visionboard. Maar ook de spiegel van onze reis- en levenslessen. Desgewenst worden bepaalde inzichten verder uitgewerkt of geoefend. Het traject wordt aan het eind zorgvuldig geëvalueerd. De bijeenkomsten vinden plaats bij Mind&Health of een nader te bepalen locatie, eventueel deels via Teams of Zoom.

We hanteren een gemiddeld uurtarief van € 300 excl. BTW en incl. reiskosten. Onze tijdsinvestering is op basis van 6 sessies gemiddeld 22 uur inclusief voor/nawerk en tussentijdse contacten. Betaling geschiedt vooraf na de kennismaking en akkoord op de overeengekomen uren in het contract. Afhankelijk van de scope kunnen minder sessies of maatwerk (individueel of team) worden afgesproken, zoals klankbordgesprekken met mensen in ons netwerk om te spiegelen en reflecteren. Na afronding kunnen specifieke aanvullende coachingsafspraken worden gemaakt.

Leiderschaps journey

Gijs (1958)

Ben actief geweest als consultant, interimmanager en bestuurder in de zorg en bij professional service firms. De boodschap ‘lymfklierkanker’ op mijn 54ste was een wake up call. Het leerde mij dat het in het leven gaat om gezondheid, geluk en goed doen. Dit besef zorgde voor een overstap van de corporate world naar het Rode Kruis; die stap heeft mijn leven verrijkt.

Als algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis heb ik met mijn team een enorme transformatie en innovatie gerealiseerd (top 4 meest inspirerende merken NL in 2018). Daarna ben ik mijn horizon weer gaan verleggen, mede ingegeven door inzichten tijdens mijn ziekte destijds. Die nieuwe horizon is gericht op een breed ‘mandje’ van activiteiten met toezichthoudende functies bij verschillende organisaties en bedrijven. Als bestuurder zijn mijn kernkwaliteiten samengevat in het woord ‘creactiveren’ (dingen creëren, mensen activeren en meer dan gemiddeld creatief zijn); dit gebruik ik ook bij specifieke projecten. Als toezichthouder geef ik deze kwaliteiten vorm en inhoud via ‘creflecteren’ en als executive coach combineer ik beide.

Ik ben een uitgesproken teamplayer met oog voor het ontbrekende detail, heb ervaring met grote veranderingsoperaties, fusiebegeleiding, topstructuurvraagstukken, reorganisaties en doorlichtingen, ICT trajecten, marketing en sales, ontwikkelen MVO strategie. Mijn stijl kenmerkt zich door een mengeling van innovatie, creativiteit en inspiratie. Altijd op zoek naar verbinding tussen mensen en organisaties. Met een ondernemende geest en vitaliteit als richtsnoer voor wat mensen beweegt.

Contactgegevens

E-mailadres: mail@pgdevries.nl
Telefoon: 06-57642543
LinkedIn

Walter (1967)

‘Een cirkel is pas rond als je hem sluit’. Dat is tegelijkertijd mijn motto en ‘the story of my life’. Als kind wilde ik chirurg worden. Tot ik een aangeboren rugafwijking bleek te hebben waarvoor ik op mijn veertiende meerdere malen ben geopereerd. In die periode heb ik een groot respect voor de zorgprofessional ontwikkeld. Uiteindelijk heb ik mij bij Philips ontwikkeld tot business- en innovatiepartner van de zorg in diverse wereldwijde rollen. In de laatste jaren bij Philips heb ik mij toegelegd op de verankering van het bedrijf in het bredere ecosysteem. Zo zijn de Philips Foundation, de strategische relaties met Unicef, het (Internationale) Rode Kruis en diverse overheden ontstaan en gegroeid. Deze periode heeft mij doen beseffen dat wij als mens en leider een grote persoonlijke verantwoordelijkheid hebben om kennis en ervaring in te zetten voor een gezonde, eerlijke en duurzame toekomst. Dit heeft tot nieuwe stappen en ontdekkingen geleid.

Met dat besef en een mooie volle rugzak aan ervaring heb ik mij sinds 2019 op deze passie en het ‘sluiten’ van diverse cirkels in mijn leven toegelegd. Ik ondersteun en adviseer innovatieve organisaties, zoals impact ventures en social enterprises, met een focus op gezondheid-, zorg- en energiesectoren. Zo ben ik zelf als CEO verbonden aan smartQare, een social enterprise die een unieke oplossing heeft ontwikkeld op het gebied van digitale ondersteuning voor ouderenzorg.

In mijn rugzak zit een brede ervaring op het gebied van strategie, beleidsvorming, transformaties, M&A, procesverbetering en performance management in de private sector, de gezondheidszorg en de publieke sector. Mijn persoonlijke reis heeft mij en mijn gezin letterlijk over de wereld gebracht; werken en wonen in diverse andere culturen en omgevingen zijn altijd een bron van inspiratie geweest. Ik beschouw het dan ook als mijn kracht om te “verbinden, co-creëren en versnellen”.

Contactgegevens

E-mailadres: walter@waltervankuijen.nl
Telefoon: 06-11735073
LinkedIn


Reacties van onze klanten

Mijn hoofd en lichaam zijn lekker onderweg…

“Zowel lichamelijke als mentale pieken en dalen hebben mij gevormd tot een positievere Eric, die weer zin heeft en zich beter kan bewegen in zowel zakelijke als privé-situaties. Mijn hoofd en lichaam zijn lekker onderweg.”

Eric Miete  – Product Promotor / Culinair Advisor / CressCoach bij Koppert Cress 

Aangenaam verrast!

“Op allerlei manieren naar je eigen lichaam en geest kijken en daar dan feedback op krijgen. Ik dacht dat ik dat altijd al deed, maar aan het slot van mijn dag bij Mind&Health, was ik aangenaam verrast toen ik ‘wat ik over mijn gezondheid dacht’ en ‘wat ik die dag bij Mind&Health hoorde’ tegen elkaar hield.”

Dr. Ivan Wolffers – emeritus hoogleraar

Nieuw leven

“Ja, zo voel en ervaar ik het na de screeningsdag bij Mind&Health en het 100 dagentraject met mijn caddy. Professioneel, integrale benadering, warm, sfeervol, respectvol, waardevol, ruimte voor emoties, lieve mensen, fantastische caddy, heerlijk en gezond eten en een prachtige locatie. Het zijn een aantal ingrediënten in het ‘menu’ van Mind&Health die mij tot andere inzichten brachten in mijn leven en dat ik het roer om moest gooien om uit mijn burn-out te komen.”

Rian van de Meer – teamleider Amaris Theodotion