Close

Effectieve oplossingen voor overgewicht: nieuwe inzichten in een gewichtig thema (extra datum ingelast)

De masterclass van zowel 7 september als 19 oktober is inmiddels vol.

Aankomende Masterclass (50e): 

‘Effectieve oplossingen voor overgewicht: nieuwe inzichten in een gewichtig thema’ door Liesbeth van Rossum (Prof. Dr. internist-endocrinoloog Erasmus MC en auteur van de internationale bestseller ‘VET belangrijk’)

Datum:            19 oktober 2020
Tijd:                  van 17.00 tot 21.00 uur
Locatie:           Mind&Health, IJsselmeerweg 100D, Naarden

Momenteel heeft ruim de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en 15% zelfs ernstig overgewicht ofwel obesitas. Obesitas leidt tot vele ziekten zoals diabetes, hartziekten, sommige vormen van kanker, depressie en verminderde werking van het immuunsysteem.  

Waarom is obesitas een epidemie geworden? Je zou denken dat de reden simpel is: we eten te ongezond en we bewegen te weinig. Echter, behandelingen die zich puur richten op deze aspecten mislukken vaak. Dat hangt samen met het feit dat er nog veel meer factoren een rol spelen, die gewichtsafname in de weg kunnen staan. Weet jij, dat je een groot deel van deze factoren zelf kan beïnvloeden? 

In deze masterclass zullen op interactieve wijze verschillende aspecten door Liesbeth worden besproken die een nieuw licht werpen op het oplossen van ‘een paar kilo te mooi’ zijn, zoals:  

 • Genetische aanleg
 • Psychobiologie van eetgedrag
 • Hormonen 
 • Slaapgebrek en chronische stress
 • Hoe kan je je verbranding op verrassende wijze stimuleren
 • Medicatie met als bijwerking gewichtstoename
 • Verborgen dikmakers
 • Sociaal-culturele factoren
 • Het microbioom (onze darmflora)
 • Stoornissen in eetlust- of verzadigingssignalen

Let op:

Onze masterclasses zijn tot onze vreugde steeds gewilder en daardoor vroegtijdig vol. In verband met het in acht nemen van de 1,5 meter regel kunnen zich  maximaal 25 deelnemers inschrijven. Zorg dat je er tijdig bij bent.

 Praktisch

 • Wij ontvangen je graag tussen 16.45 en 17.00 uur bij Mind&Health in Naarden (omdat de meeste navigatiesystemen de IJsselmeerweg 100D te Naarden niet kennen, wijzen wij graag op onze routebeschrijving). Rond 18.45 uur wordt er een smakelijke, gezonde maaltijd aangeboden. Het officiële gedeelte is rond 21.00 uur afgelopen.
 • De prijs voor deze masterclass is per deelnemer wederom € 87,50 (excl. btw).

Prof Liesbeth van RossumLiesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij is medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht en bekleedt diverse bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Voor haar wetenschappelijk onderzoek won ze tal van (inter)nationale prijzen. Ze wordt in haar werk zeer gedreven door de mensen die ze als arts in haar spreekkamer ziet. Om een breed publiek inzicht te geven dat langdurig afvallen meestal niet simpelweg met een dieet te bereiken is, en welke oplossingen er verder zijn, schreef ze met collega Mariëtte Boon het boek “VET belangrijk, fietsen en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers”, dat inmiddels een prijswinnende internationale bestseller is gebleken.