Close

EER, LEER, MEDITEER, REFLECTEER EN KEER OM!

Begrijpen waarom je doet wat je doet. Inzien dat wat je denkt meestal niet strookt met de waarheid én ervaren hoe bevrijdend het is om dat in het moment te kunnen voelen. Dat liet life & career coach Carina Benninga ons tijdens deze – alweer laatste Masterclass van het jaar – in één avond aan den lijve ervaren.

Tijdens haar tophockey sportcarrière ontwikkelde Carina al leiderschapskwaliteiten, maar kreeg ze ook te maken met haar valkuilen. Haar kracht bleek tevens haar zwakte. Hierdoor ging ze te vaak over haar grenzen met als gevolg een versleten heup, een scheve vinger en een kapotte enkel.

Om zichzelf – en alle krachten in haar – beter in kaart te krijgen, volgde ze vele trainingen en studies op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Deze hebben ertoe bijgedragen dat tenslotte haar te grote ego ook succesvol knakte. In combinatie met haar rijke levenservaring bleek het de perfecte receptuur voor het werk dat ze al vijfentwintig jaar succesvol doet: het begeleiden van mensen bij belangrijke keuzes in hun carrière en leven.

“Deze Masterclass ga ik jullie aan het werk zetten,” trapt Carina de avond af. Met haar innemende lach en twinkelende ogen kijkt ze afwachtend de zaal in. Niemand protesteert. Peter (Kuijper) kent haar al langer en weet wat ze in huis heeft: Alle kwaliteiten waar Mind&Health voor staat. Daarom mocht het ‘haar avond’ worden. En dat werd het.

Eren & leren

We beginnen met een oefening uit de positieve psychologie en Carina vraagt: “Wie heeft jou ooit werkelijk gezien én gemotiveerd en heeft daarom een wezenlijk verschil in je leven gemaakt?” Na enige bedenktijd is het de bedoeling dat we dit in een paar minuten aan onze buurman of -vrouw vertellen en vice versa. Na afloop van deze eerste opdracht is ze benieuwd of een aantal mensen er iets over wil zeggen. De verhalen zijn enthousiast. Alsof men zojuist weer met die ene inspirerende persoon in contact was geweest. “De gedachte hierachter,” licht ze toe, “is dat informatie veel meer beklijft wanneer we het zelf vertellen. En dat geldt ook voor zelf zaken ervaren in plaats van alleen maar te luisteren of erover te lezen.”

Hierna vraagt ze ons aan iemand te denken die we bewonderen en een aantal van diens kwaliteiten te benoemen. Een vrouw roept: “Oprah Winfrey!” (laat dat nou ook net één van mijn heldinnen zijn) en vertelt wat ze zo geweldig aan haar vindt. Carina: “Dan vertel ik je nu dat alle kwaliteiten die je in een ander ziet, ook in jou verborgen zitten. Anders zou je ze niet eens kunnen opmerken. Juist wat je in een ander bewondert, zegt dus veel over jezelf.” Wauw! Dat is nog eens een inzicht waar ik direct blij van word. Als dit geen positieve psychologie is!

Mediteren

Vervolgens doet Carina een geleide meditatie met ons. Hierin maken we contact met onze (voor)ouders, boers en/of zussen enzovoorts, kortom: onze familielijn. Het doet nog het meest denken aan familieopstellingen – een vorm van systemisch werken – met als doel te achterhalen: Wat heb je meegekregen van je (voor)ouders? En ook welk potentieel? Gedurende de meditatie werden door sommigen bepaalde energieën en gevoelens waargenomen. Voor de één waren dat bekende en voor de ander juist weer verrassend nieuwe.

Carina vertelt hoe alles energie is en hoe je middels deze meditatie bepaalde invloeden vanuit je familielijn ineens bewust kunt worden. Het gaat hierbij dus niet om wat nou goed of slecht is, maar om pure bewustwording. Want alleen dan pas kunnen eventuele veranderingen plaats vinden.

Als dochter van een Joodse vader en een Joodse moeder met een kampverleden, kwam Carina er zelf achter hoezeer angst, boosheid en discipline haar leven in grote mate hebben bepaald. De boosheid heeft ze er letterlijk uit gerend, pijn bestond niet en ze zou en moest altijd winnen. Dit heeft haar veel overwinningen gebracht, maar ze heeft er ook een fysieke prijs voor moeten betalen.

Reflecteren

Ben ik gelukkig omdat ik gezond ben? Of ben ik gezond omdat ik gelukkig ben? Deze tekst stond op de eerste slide aan het begin van de avond en zette me direct aan het denken. Het is mijns inziens een ‘kip-of-het-ei vraag’ en je zou er zomaar je hoofd over kunnen breken. Maar van malende gedachten word ik in ieder geval nooit blij. Wanneer ik me gelukkig voel, besef ik – vaak pas later – dat ik een soort van gedachteloos was. Dan bén ik gewoon. Of in de woorden van mijn lief: ‘Geluk is wanneer je er niet aan denkt.’

Ik weet inmiddels zeker dat gelukkig zijn het hoogst bereikbare is. Maar onze mind die denkt daar letterlijk anders over. Die wil streven, vergelijken, drammen en drama, want dat is de reden van zijn bestaan. Achter elk onbehaaglijk gevoel ligt daarom altijd een gedachte die niet strookt met de realiteit. Dat is het uitgangspunt van The Work, een methode van spiritueel leraar Byron Katie van wie Carina al sinds jaar en dag een discipel is en inmiddels een soort ambassadeur is geworden.

Deze avond oefenen we met een algemene ondermijnende gedachte die te maken heeft met waardering. Want tja, wie voelt zich nooit eens onvoldoende gewaardeerd? Door deze gedachte duidelijk te identificeren, te onderzoeken en te ondervragen komt iedereen nog geen half uur later tot nieuwe en verfrissende inzichten. Het wordt al lichter in de zaal.

Omkeren

Ten slotte leren we hoe we de gedachte op verschillende manieren om kunnen keren. Carina: “Waar het om gaat, is dat je jezelf uitdaagt om ook vanuit andere perspectieven te gaan kijken. Wanneer je dat doet, zijn daar altijd nieuwe mogelijkheden en inzichten.” Kennelijk tot letterlijke verlichting aan toe, want het was opvallend om na deze laatste oefening van iedereen te vernemen hoe ze zich nu voelden: ‘voldaan’, ‘verbonden’, ‘stil’, ‘ontspannen’, ‘blij’ en ‘geïnspireerd’, om maar een paar uitlatingen te noemen. Het zijn allemaal kwaliteiten van onze natuurlijke staat van zijn. Door mijn altijd zo drukke hoofd zou ik het bijna vergeten.

“Lijden is een natuurlijk alarm dat ons waarschuwt als we ons hechten aan een gedachte en erin zijn gaan geloven,” benadrukt Carina. “Als we niet luisteren, gaan we dit leed accepteren als een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Dat is het niet. Je hoeft je gedachten hiervoor niet los te laten, maar ze alleen maar tegemoet treden met nieuwsgierigheid, een open mind en begrip. Dan laten ze je los en ervaar je wat en wie je werkelijk bent.”

Met dank aan Carina Benninga en Roxane Catz, de schrijver van deze blog

De blog is geïnitieerd door Mind&Health

Heeft je deze blog getriggerd, lees dan het boek van Carina Benninga: