Close

Werkplezier? Het bestaat!

Werkplezier bestaat

Het is 1 mei, de dag van de arbeid. Sinds 1890 is deze dag in het leven geroepen. Een van de ontstaansredenen was ‘de eis van een werkdag van maximaal 8 uur’. In Nederland is deze dag geen officiële feest- resp. vrije dag. In onze buurlanden is dat anders.

Een max. 8-urige werkdag in de tijd dat werk voor een groot percentage werkenden (zwaar) lichamelijke arbeid betekende. Wat is er een hoop veranderd. Kunnen wij ook concluderen dat er een hoop verbeterd is? Ja en… toch ook nee? Ja, want het werk is o.a. fysiek lichter geworden en dat is maar goed ook. Ook zijn de werkomstandigheden sterk verbeterd. Daarover zijn we het vast snel eens met elkaar.

Echter, als we vandaag de dag alle getallen van verzuim, burn-out, ervaren stress en hoge werkdruk een kritische blik gunnen, dan is het maar de vraag of alle ontwikkelingen enkel positief zijn geweest. Hoe heeft het werkplezier zich ontwikkeld sinds het begin van de vorige eeuw?

Wij durven de uitspraak aan, dat niemand de klok wil terugdraaien. Eens? En dan nu de kernvraag, willen wij op de voet van vandaag ons werkleven zo voortzetten zoals wij werk nu met elkaar hebben ingericht? Verheugen alle werkenden zich op zondagavond op de nieuwe werkweek? Specifieker, verheug jij je? Zo ja, geniet er intens van. Koester het. Straal het uit. Zo nee, wat is er nodig jouw werkplezier een boost te geven? Weet jij, dat je daarop zelf heel veel invloed hebt? Als jij deze factoren van invloed kent én ook gaat toepassen, komt jouw dag van oprecht en duurzaam werkplezier dichterbij. Zonder enige twijfel. Want als jij verandert, verandert ook de context, als dat de bedoeling is. Nieuwsgierig geworden? Wij nemen je graag mee, want wij gunnen jou en je omgeving ook veel werkplezier. Zullen we?

PS       Is werkplezier voor jou en/of je collega’s een uitdaging?