Close

4 voorwaarden voor werkplezier!

Werkplezier

Werkplezier bestaat, en is heel belangrijk. Het voorkomt namelijk stress op de werkvloer. Hoe zorg jij voor plezier in je werk?

Maar liefst 1 op de 6 medewerkers, 17% van de beroepsbevolking is burn-out of heeft te maken met burn-out klachten. Vitale werknemers onderscheiden zich doordat ze:

 • 15% minder vaak ziek zijn
 • 32% meer betrokken zijn
 • 20% meer werkvermogen hebben

Slechte lichamelijke gezondheid verhoogt de kans op uitval met 200%. Een vitale werknemer richt zich op beïnvloedbare factoren en is in staat om werk van privé te scheiden, ook bij het vele thuiswerken.

Hoe vergroot je het werkplezier en verlaag je de werkdruk?

Zoals hierboven geschreven richt iemand met veel werkplezier zich op beïnvloedbare factoren. Bij Mind&Health noemen wij deze beïnvloedbare factoren de 10 energizers. Dit zijn slapen, voeding, bewegen, humor, passie, ontspanning, sociale contacten, thuis, werkleven en zingeving.

Alle energizers staan met elkaar in verband en hebben invloed op elkaar. Zodra je met één energizer begint heeft dat een positief effect op de andere negen en zo op je hele leven. Op deze manier groeit je vitaliteit en ben je klaar om weer vol energie, focus en plezier je wensen en ambities waar te maken. Je ervaar werkplezier 🙂

De 4 voorwaarden van werkplezier zijn als volgt:

1. Werk-privé in balans hebben

Allereerst is het belangrijk om een goede werk privé balans te hebben. Dit voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan plezier in je werk. Het ontwikkelen van gezonde leefgewoonten, zoals beweging en voeding, zijn hierbij cruciaal. Denk ook aan een vast slaapritme en voldoende ontspanning.

Het is van belang om werk en privé te scheiden door:

 • Pas te beginnen met werken na een wandeling of fietstocht, alsof je naar je werk zou fietsen
 • Vaste tijden te hanteren voor het opstarten en afsluiten van je werkdag
 • Je mobiel (en eventueel laptop) na een werkdag aan de kant te leggen
 • Aan het eind van de dag een to-do lijstje te maken, zodat je ze daarna kunt vergeten
 • Je werkdag af te ronden met aan ademhalingsoefening
 • Na je werkdag echt aanwezig zijn in het moment en met je dierbaren om je heen

Doordat jij je werk en privé in balans hebt ben je voor jezelf en voor anderen een leuker persoon.

2. Autonomie ervaren

In je werkzaamheden is het fijn om autonomie te ervaren.

Autonoom zijn is een vorm van onafhankelijkheid, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes maken.

Om plezier te ervaren binnen je werkende leven is het dus van belang dat je de vrijheid krijgt om je eigen keuzes te maken, en dat je ook gerespecteerd wordt voor het maken van deze keuzes. Ook het vertrouwen ontvangen om zelf te kiezen hoe je je werk doet, jouw manier van werken, is belangrijk. Uiteraard is he wel zaak dat je hierin verantwoordelijkheid neemt.

3. Bijdrage leveren

Een bijdrage leveren aan iets voelt fijn. Het maakt je leven zinvoller. Benieuwd waarom? Een aantal redenen waarom iets bijdragen zo fijn is:

 • Het geeft voldoening
 • Het zorgt voor energie, het laad je energie stromen
 • Het is bevorderlijk voor persoonlijke ontwikkeling
 • Het inspireert omdat je in een flow komt

Zorg dus als jij morgen aan de slag gaat met je werkzaamheden dat je echt iets bijdraagt. Geef betekenis aan je werk.

4. Waardering voelen

Waardering op de werkvloer betekent dat jij als medewerker het gevoel hebt dat je ertoe doet. Dat wat jij doet belangrijk is én gezien wordt. Elke dag opnieuw. Wanneer jij je als medewerker gewaardeerd voelt, heb je een sterke intrinsieke motivatie om te werken en ben je betrokken bij het eindresultaat van je organisatie. Dat betekent weer dat je je meer inzet en dus de productiviteit van je werk omhoog schiet.

Jij zelf kan beginnen door je collega’s complimenten te geven en de tijd te nemen voor persoonlijke aandacht. Zodra jij je waardering uitspreekt heb je grote kans dat jij die waardering ook terug krijgt.

Je weet dat je plezier in je werk hebt als je energiek naar binnen loopt en energiek aan je dag begint.

Is werkplezier voor jou nog een uitdaging? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.