Close

Wat is volwaardig voedsel?

voeding

Eet voedsel dat minimaal energie kost om te verteren, en maximaal energie geeft om te herstellen.

Lees hier over de eigenschappen van volwaardig voedsel

Puur en onbewerkt met de nadruk op groente

Als de basis puur en onbewerkt is, ben je al een hele grote stap in de goede richting. Bewerkt eten heeft namelijk een nadelig effect op onze verzadiging, het bevat vaak veel suikers en andere toegevoegde stoffen, zoals zout, transvet, kleur–, geur- en zoetstoffen en verhoogt de bloedsuiker. Wel 75% van wat er in de supermarkt te koop is, is bewerkt. Een tomaat eten doet wat anders met je lichaam dan tomatenketchup. En ook aardbeien vers doen iets anders met je lichaam dan aardbeienjam.

Eet zoals het bedoeld is; voeding zonder of met een minimale bewerking. Meer dan vijf ingrediënten op de verpakking? Dan gaat het richting bewerkt. Koop ook zoveel mogelijk producten zonder verpakking, dan weet je zeker dat er niks aan toegevoegd is. Voorbeelden van onbewerkt eten; groente, fruit, vlees, vis, noten, eieren, peulvruchten. Voeding met een (noodzakelijke) beperkte bewerking; zuivel, olijfolie en volkoren brood.

Als je basis uit groente bestaat, als je denkt vanuit groente, heeft dit niet alleen een positief effect op je verzadiging en het binnen krijgen van voldoende vitamines en mineralen (beschermstoffen). Ook je darmflora wordt hier blij van. Je darmflora is belangrijk als het gaat om weerstand, slaapkwaliteit, je psyche en regulatie van o.a. je gewicht.

Kies de goede vetten, vermijd suiker en zout

Vetten hebben we nodig, maar ken je het verschil tussen je vrienden en je vijanden? Transvetten behoren tot de grootste veroorzakers van een aantal dodelijke welvaartsziekten: diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte en bepaalde vormen van kanker. Je vindt ze in sterk  bewerkte producten zoals veel kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, snacks, ijs, chips, koekjes, instantsoepen en  sauzen uit een pakje. Vind je het heerlijk om deze dingen te eten? Doe het dan bewust en met mate.

De gezonde vetten zijn vooral de onverzadigde vetten. Door o.a. hun positieve effect op de hormoonhuishouding dragen ze bij aan een evenwichtige stemming. Je vindt ze onder meer in natuurlijke plantaardige oliën, noten, zaden en vette vis. Verzadigde vetten uit zuivel en vlees hoef je niet links te laten liggen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat deze vetten minder nadelige effect hebben. En wist je dat vet in elke maaltijd juist zorgt voor een langere verzadiging? Wees dus vooral niet bang voor vet!

Suiker zit steeds meer verborgen in ons voedsel. Logisch dat de fabrikanten dat doen, want een zoete smaak geeft direct een goed gevoel. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: suiker geeft tijdelijk meer energie, vervolgens gaat het lichaam er vaker om vragen om dat goede gevoel te houden. De basis voor verslaving is hiermee gelegd. Met als gevolg dat we momenteel in Nederland per persoon ruim 40 kilo suiker per jaar consumeren! In de oertijd was dit 2 kilo per jaar. Onze genen zijn nog nagenoeg identiek aan die tijd. Niet zo gek dus dat we er massaal ziek van worden.

Zout geeft je eten meer smaak. In vroegere tijden was zout zelfs zo kostbaar dat het als handelsmiddel werd gebruikt. Het woord ‘salaris’ (sel = zout) komt hier nog vandaan. Als je te veel zout aan je eten toevoegt, verhoog je de kans op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en hersenbloedingen. Wil je weten hoeveel zout jij gemiddeld op een dag binnenkrijgt? Doe de zoutcheck op de website van de nierstichting (www.nierstichting.nl/zout).

Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. De aarde ook. Dat kan geen toeval zijn. Je kunt maximaal twee dagen zonder water. Al je belangrijke stofwisselingsprocessen vinden in je lichaam plaats in water. Om die reden moet je 1,5 tot 2 liter vocht per dag tot je nemen in de vorm van (bron)water,  thee of maximaal 4 kopjes koffie. Al het andere vocht (melk, karnemelk, vruchtensap, frisdranken, wijn, bier, enzovoort) wordt door het lichaam gezien als voeding en niet als ondersteuning van de noodzakelijke reiniging. Om je lichaam op een goede manier te ondersteunen, is het een leuk geheugensteuntje om je vaste voeding voor 70% uit water te laten bestaan. Denk daarbij aan het advies om twee stuks fruit te eten en minimaal 250 gram groenten per dag. Als je het echt goed wilt doen, zorg je ervoor dat iedere maaltijd groenten bevat en sluit je de maaltijd bijvoorbeeld af met een stukje fruit.

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

Ervaar jij op het vlak van jouw eet- en drinkpatronen uitdagingen, van welke aard ook?

Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek. De investering is € 125,= incl. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?

Of, lees meer blogs over voeding