Close

Supplementen

Supplementen

Slik jij dagelijks een aantal vitamines en mineralen? Omdat dit je geadviseerd is? Omdat je daar een goed gevoel bij hebt? Of misschien omdat je van jezelf vindt dat je niet zo gezond eet?

Er is veel te schrijven en te vertellen over supplementen. Waarom? Omdat dit, naast alles wat er te koop is aan voedingsmiddelen, een wereld op zich is. Het zijn niet alleen vitamines en mineralen die worden toegevoegd aan supplementen, maar ook nog heel veel andere stofjes zoals bijvoorbeeld kurkuma, omega 3 vetzuren, probiotica en knoflook. Daarnaast zijn de meningen over het nut van het extra slikken van supplementen erg uiteenlopend. Lastig dus om hier kort en krachtig iets over te zeggen. Bedenk allereerst voor jezelf; waarom zou je iets bij willen slikken? Is er ergens een tekort vastgesteld? Heb je door het gebruik van bepaalde medicatie of een aandoening verhoogde kans op tekorten? Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Eet je veganistisch?

Er zijn situaties waarin het wordt aangeraden om iets aan te vullen. Bijvoorbeeld Vitamine B12 als je veganistisch eet, Foliumzuur (vitamine B11) als je zwanger bent / wilt worden, Vitamine D voor diverse groepen, probiotica bij een antibioticakuur en magnesium bij bijvoorbeeld spierkramp.

Wist je dat magnesium voor wel 300 processen in je lichaam nodig is? Heb je hier te weinig van, dan heeft dat effect op het functioneren van je lichaam. We krijgen met een gezonde en gevarieerde voeding in principe voldoende magnesium binnen. Soms kan het zinvol zijn, bijvoorbeeld bij chronische stress of spierkramp, hier toch iets van bij te slikken. Magnesium wordt wel een “slim supplement” genoemd.

Voor weerstand of vermoeidheid worden vaak supplementen aanbevolen en dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk als je niet fit bent. Maar bedenk dat er ook een andere oorzaak kan zijn. Voor een goede weerstand bijvoorbeeld zijn je darmen heel belangrijk. Eet je in de basis veel bewerkt en suikerrijk voedsel? Stap dan eerst over op een onbewerkte en vezelrijke voeding. Als je daarna nog een boost kan gebruiken kun je de natuur eventueel nog een handje helpen. Maar bedenk goed dat met een in de basis slechte voeding en verstoorde darmflora het slikken van extra vitamines weinig effect zal hebben. 

Wat is een goede basis om ervoor te zorgen dat je elke dag een goede portie vitamines en mineralen binnen krijgt en goed voor je darmen zorgt? Minimaal 300 gram groente, 2 stuks fruit, noten, pitten, zaden, peulvruchten, eieren, vis, gefermenteerde zuivel, kleine porties vlees, wat volkoren granen en minimaal 1,5 liter vocht (bij voorkeur water).

Deze blog is geschreven door Marieke de Witt, diëtist en leefstijlcoach

Meer weten of advies op maat nodig?

Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek. De investering is € 95,= incl. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?

Of, lees meer blogs over voeding