Close

Voeding in de herfst en winter

Voeding in de winter

Als de dagen korter zijn en het buiten kouder is hebben mensen vaak behoefte aan ander eten dan in de zomer. Was jij goed bezig met salades, heb je hier in de herfst en winter minder zin in, en geeft je dat het gevoel niet goed meer bezig te zijn? Niet doen.

Er is niks mis met ander eten. Het is vooral goed om naar je lichaam te luisteren. Wat heeft het nodig? Meer warm eten? Meer “stevig” eten?

Wat vooral belangrijk is, is dat je voldoende groente eet. Dat kan in de vorm van een salade maar ook in de vorm van bijvoorbeeld soep, een ovenschotel of stamppot.

Voeding hoeft niet “licht” te zijn om goed voor je te zijn. Juist ook vet eten zorgt ervoor dat je interne kachel goed blijft branden, handig als het koud is buiten.

Je kunt vet in je voeding vergelijken met een houtblok wat je op je vuur gooit. Deze blijft lang branden. Voor de vergelijking; koolhydraten kun je vergelijken met een propje papier wat je in het vuur gooit en eiwitten met een bundeltje dunne takjes.

Wist je trouwens dat het voor je lichaam heel goed is om de kou op te zoeken? Het zet je lichaam aan tot verbranden en stimuleert het bruine vet. Bruin vet zet energie om in warmte. Wit vet, rondom onze organen, slaat juist energie op. Minder gunstig als je af wilt vallen.

Een paar tips voor je avondmaaltijd in de herfst en winter:

  • Eet zo puur en onbewerkt mogelijk omdat dit de meeste verzadiging geeft.
  • Denk vanuit groente.
  • Maak aardappelen, rijst en pasta ondergeschikt in je warme maaltijd.
  • Zorg voor variatie in je eiwitbron. Varieer met vlees, vis, kip, ei, noten en peulvruchten.
  • Wees niet bang voor vet. Maak je stamppot lekker met wat roomboter, schenk wat room door je soep en maak een sausje op basis van crème fraiche voor bij je groente.
  • Eet na het avondeten niks meer tot de volgende ochtend. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 12 uur de tijd krijgt om te herstellen.

Dat stamppot de manier is om veel groente te eten bewijzen deze combinaties. Durf creatief om te gaan met groente, zeker in een stamppot!

Voor 2 personen, bijvoorbeeld;

  • 2 kleine aardappelen, ½ knolselderij, 300 gram boerenkool en 1 winterpeen
  • 2 kleine aardappelen, 200 gram bloemkool, 400 gram spruitjes en 200 gram spinazie

En wist je dat je van bloemkool heerlijke puree kunt maken? Kook de bloemkool gaar en mix ‘m daarna luchtig met een eidooier en 25 gram roomboter.

Deze blog is geschreven door Marieke de Witt.

Wil je meer weten over het belang van (goede) voeding? Marieke schreef er een boek over; wEET, gezond eten met kennis.

Je kunt hem bestellen via haar eigen webshop.

Ervaar jij op het vlak van jouw eet- en drinkpatronen uitdagingen, van welke aard ook?

Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek. De investering is € 125,= incl. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?

Of, lees meer blogs over voeding