Close

Herfstvoeding

Herfst

De zomer is voorbij en de herfst is begonnen… Welke invloed heeft dit op ons?

Verkoudheid, griep en minder energie zijn onderwerpen waar je niemand over hoort als de zon schijnt. Nu het kouder wordt en de dagen straks korter zijn vraagt dat voor velen van ons wat aanpassingsvermogen. 

Vitamine D

Naar het werk gaan in het donker en thuis komen in het donker kan een wat somber gevoel opleveren. Zorg dan dat je overdag bewust even de buitenlucht en buitenlicht opzoekt. Dit is zeker belangrijk als je in een binnen werkt. Ook is het verstandig vanaf nu, als je dat niet al doet, vitamine D te suppleren. Veel mensen hebben, zonder dat ze het weten, een tekort aan vitamine D. Een tekort kan vele klachten geven, waaronder moeheid, somberheid en spierpijn. 

Darmflora

Nog iets wat extra aandacht vraagt als er allerlei griepvirussen rondgaan, is je darmflora. Je weerstand komt deels uit je darmen dus zorg hier goed voor. Eet veel groente, minimaal 300 gram per dag, dat is een belangrijke basis. Kies bij granen voor de volkoren variant en drink voldoende water. Ook zijn zuurkool, prei, yoghurt en boerenkaas voorbeelden van producten die, omdat ze gefermenteerd zijn, een positieve invloed hebben op de darmbacteriën.

Warme maaltijden

Sommige mensen hebben meer behoefte aan warme maaltijden als het buiten kouder wordt. Zo kun je ontbijten met havermoutpap en lunchen met soep of een omelet.

De kou bewust opzoeken is trouwens zo gek nog niet. Het zet je interne kachelt aan en verhoogt daarmee je (vet)verbranding! En bovenal, luister goed naar je lichaam en blijf je bewust van je gezondheid, ook tijdens de herfst.

5 tips om tijdens de herfst voldoende energie te hebben:

  • Suppleer vitamine D
  • Eet ook groente bij de lunch en maak de maaltijden goed verzadigd
  • Ga tussen de middag bewust naar buiten voor een korte wandeling
  • Pas op met teveel bloedsuikerschommelingen gedurende de dag, deze maken moe en futloos. Tussendoortjes weglaten kan hierbij helpen.
  • Zorg goed voor je darmflora, met onder andere veel groentes, volkoren granen en gefermenteerde producten

Deze blog is geschreven door Marieke de Witt, diëtist en leefstijlcoach

Meer weten of advies op maat nodig?

Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek.

De investering is € 125,= ex. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?

Of, lees meer blogs over voeding