Close

Detox

Detox

Wat is het?

Detoxen betekent het lichaam ontdoen van gifstoffen. Zo krijgt je lichaam de kans op te schonen en te herstellen. Er zijn mensen die zweren bij een detox kuur en dit met een vaste regelmaat doen. Er zijn ook mensen die het een hype noemen en er zelfs voor waarschuwen. Zoals met alles wat je met je lichaam doet, het is verstandig je goed in te lezen en een keuze te maken uit de vele manieren om je lichaam een detox boost te geven. Je kunt kiezen voor een kuur met sapjes, dit wordt meestal gedaan. Er zijn ook mensen die louter op water en thee een periode van vasten invullen.

Een paar weetjes

Ons lichaam kan in de basis heel goed zelf gifstoffen afvoeren. Het probleem is dat we met onze manier van leven (stress, te weinig slapen en bewegen) en ons Westerse eetpatroon, wat bestaat uit veelal bewerkte producten met veel suiker en slechte vetten, teveel gifstoffen binnen krijgen. Onze lever speelt de belangrijkste rol bij het afvoeren van gifstoffen. Helaas is de werking van de lever bij veel mensen ook nog eens niet optimaal omdat deze omringt wordt door een laag vet.

Wat ook interessant is; ons lichaam is gemaakt om te vasten. Ons lichaam kan heel goed omgaan met periodes van meer en minder eten. Dat moesten wij in de oertijd ook. In natte periodes was er eten in overvloed. In droge periodes niet en dan werd onze voorraad aangesproken. Niet vanuit een volle voorraadkast of koelkast, zoals we deze nu hebben, maar vanuit ons buikvet. Dat schakelen tussen opslag en verbruik maakt ons metabool flexibel, de basis voor een gezonde stofwisseling. Hoe meer je organen in het vet liggen (zoals bijvoorbeeld die lever), hoe lastiger het voor het lichaam wordt om optimaal te functioneren. Insulineresistentie is een groot probleem bij heel veel mensen en onderliggend aan veel ziektes, zoals diabetes 2, en ongemakken, zoals vermoeidheid.

Wat past bij jou?

Hoe kun je de voorraad opschonen en je lichaam rust en ruimte geven voor herstel? In eerste instantie is het goed ervoor te zorgen dat je lichaam de kans niet krijgt een voorraad aan te leggen. Klinkt logisch, blijkt in de praktijk helaas niet altijd zo makkelijk. Ben je insulineresistent? Dan staat het lichaam vaak al standaard in de opslagstand. Heb je een flinke voorraad? Ga hier dan structureel mee aan de slag door te zorgen dat je lichaam elke dag tijd heeft voor een klein deel van de voorraad. Als start van dit proces een detox kuur gebruiken? Dat kan een goede manier zijn om te resetten, ontzoeten en bewust te kiezen voor een gezondere leefstijl!

Ik ken tegenwoordig steeds meer mensen die er een gewoonte van maken om te vasten. Niet alleen om het lichaam te reinigen, maar ook de geest weer helder te maken. Dit kan elke maand een paar dagen zijn, een paar keer per jaar een langere periode of door gedurende twee dagen per week substantieel minder te eten. Je kunt ook gaan eten volgens het intermittent fasting principe. Deze manier van eten wordt steeds populairder en gaat uit van eten gedurende 8 uur en niet eten gedurende 16 uur. Je kunt ook kiezen voor drie maaltijden per dag, je laat dan minimaal 4 of 5 uur tussen je maaltijden en neemt dus geen tussendoortjes meer. Ik noem dit wel intermittent fasting light 😊.

Je kunt er ook voor kiezen om zo af en toe “de boel wat op te schudden”. Zo kan een vastendag ervoor zorgen dat je afvalproces weer een boost krijgt. Dit doe je ook door je ontbijt de grootste maaltijd van de dag te maken en je avondmaaltijd de kleinste. Of je kiest er eens voor om twee dagen per week als avondmaaltijd alleen groente te eten. Maar mijn belangrijkste dagelijkse detox tip is toch wel; geef je lichaam elke dag minimaal 12 uur de tijd voor rust, herstel, voorraadbenutting en het afvoeren van gifstoffen tussen je laatste eetmoment ’s avonds en je ontbijt de volgende dag!

Wat je verder nog kunt doen

Zoals je ziet zijn er veel manieren met eten om goed voor je lichaam te zorgen. Ik doe de kracht van vasten tekort als ik het niet ook heb over een aantal andere belangrijke detox helden; koud douchen, bewegen, een goede nachtrust en bewust tijd vrijmaken voor ontspanning zijn bepalend voor het volledig laten slagen van jouw nieuwe ik!

Deze blog is geschreven door Marieke de Witt, diëtist en leefstijlcoach

Meer weten of advies op maat nodig?

Als jij je vraag hieronder aan ons stelt, staan wij garant voor een nieuw inzicht in jouw vraagstuk. Wij geven dat vorm in een 30 minuten online gesprek. De investering is € 95,= incl. btw. Niet goed, geld terug. Zullen we?

Of, lees meer blogs over voeding