Close

Natuurlijk ondernemerschap – de natuur als mentor

De bedoeling van het leven?
Alles ondernemen vanuit hart & (be)ziel(ing)!

 Slapen, voeding, bewegen, humor, passie, ontspanning, sociale contacten, thuis, werkleven en zingeving. Dat zijn de tien energizers van Mind&Health waarmee je, als die evenwichtig in balans zijn, het meest optimale uit jezelf en je omgeving kunt halen. Heel natuurlijk aanvoelend, toch? De ‘go with the flow’ is ook exact het uitgangspunt bij het praktiseren van Natuurlijk Ondernemerschap: het thema van de laatste Masterclass van dit jaar, gegeven door Mark Braber.

Spreker, executive- en purpose-coach Mark Braber heeft de afgelopen jaren een shift gemaakt van ondernemer, gedreven door getallen, naar ondernemer, gedreven door de natuurwetten, met als resultaat: meer voldoening in zijn werk én groeiende bedrijfsresultaten. Key is toch wel het oprechte aandacht geven aan de mensen met wie je mag samenwerken, volgens Mark. Simpelweg aandacht geven. ”Dat is geen keuze. Nee… je kunt dit niet NIET doen namelijk. Het gaat om de mens achter de klant; vraag jezelf af ‘wie zit daar eigenlijk tegenover mij aan tafel’?” Volg de natuur als mentor en het wordt makkelijker en leuker om af te stemmen op de ander, terwijl je tegelijkertijd ook jezelf voedt op deze manier. Win-win!

Natuurlijk Ondernemen

Waar gaat het over bij Natuurlijk Ondernemen? Vooral over het bewust in het leven staan. Iedereen heeft een bepaalde ‘purpose’ of bestemming in zijn leven en als je die leeft gaat je dat heel natuurlijk af. Natuurlijk ondernemen is die bestemming ontdekken en ernaar leven. Dit houdt ook in dat het belangrijk is te weten waar je niet aan moet zitten qua taken, functies. Of dat je hulp vraagt of inschakelt voor zaken die je niet goed kunt of waar je geen energie van krijgt. Hoe vertaalt zich dit in het ondernemerschap? “Ook als ondernemer heb je bepaalde beperkende overtuigingen zoals ‘ik moet alles zelf kunnen qua administratie, marketing, sales’. Terwijl het veel slimmer is te onderzoeken waar jouw specifieke waarde ligt als ondernemer. Wat is jouw waarde, jouw passie? Ga dat vooral doen! En laat anderen doen waar zij goed in zijn en passie in vinden.”

Iedereen is een eiland, is een illusie

Met de inzet van Natuurlijk Ondernemerschap krijg je antwoord op de vraag: “Hoe zorg je dat je weer leeft in dat wat je doet?” Mark trapt af met een nadere definitie van deze ‘way of life’: ‘natuurlijk’ staat voor de ware aard, je essentie, maar ook voor de puurheid van zaken, de onbedorvenheid. Met de natuur als mentor heb je veel voorbeelden binnen handbereik hoe wij in systemen kunnen opereren en acteren. Dat systeem waar jij onderdeel van uitmaakt, communiceert namelijk met jou en vice versa. Het idee dat we als zelfstandig ondernemer alleen acteren is dan ook een illusie. Er is continu sprake van interactie. Wat is de ware bedoeling van wat we doen? Daarnaast gaat het ook over ondernemerschap:

  • Kun je kansen zien?
  • Kun je kansen benutten?
  • Kun je waarde creëren voor jezelf en de ander?

Bij natuurlijk ondernemerschap doe je dat alles op natuurlijke wijze. Niets gaat ten koste van; alles is ingebed in het natuurlijk systeem dat ons draagt. Het is ondernemen en opereren volgens een hoger doel.

Wat is de bedoeling?

Mark daagt zijn toehoorders uit met elkaar in gesprek te gaan over een uitdaging in het werk die nu speelt en informatie uit te wisselen over welk werk je doet en welk doel je hebt: ”Bevraag jezelf eens: wat is je echte doel? En is het doel dat je stelde ook de ware bedoeling? Als dat zo is, dan zit je goed. Maar hoe vind je nu dat onderscheid? Hoe onderscheid je de doelen die je jezelf stelt en hoe toets je of ze ook daadwerkelijk de bedoeling zijn?”, aldus Mark.

Kijk eens naar buiten. Alles in de natuur heeft zo zijn eigen processen van sterven en bloeien. In het vallen van de bladeren nu zit al de transformatie naar nieuw leven in de nabije toekomst: de intenties voor volgend jaar. Enig moment plopt dat open; de natuur weet exact wanneer het moment daar is. Zo werkt dat ook in jouzelf. Alles in jouzelf is ook aan het krimpen/sterven of bloeien/groeien. Stel dat je niet doet wat je passie is, dan reageren je hersenen en lijf daarop. Net zoals wanneer je iets doet wat je energie oplevert en je leuk vindt te doen, maar wat je nog niet zo goed kan. Het slimste is dan ook om je talenten en passie te koppelen om zo te zorgen dat je brein de juiste verbindingen maakt die energie opleveren.

Onderscheid doel en bedoeling

Dit ontdek je door je doelstellingen te onderscheiden in: wat is je doel en wat is de bedoeling. Toets daarbij wat je voelt als je hiermee bezig bent: wat doet het met je energiehuishouding? Hoe meer energie je bespeurt, hoe meer je bevestigd wordt dat je op de goede weg zit.

Als je handelt, kun je oneindig veel doelstellingen maken. Ook bedrijfsmatig vindt doelen stellen plaats vanuit het handelen; gaat iets niet goed in het bedrijf, dan gaan ze meestal tornen aan je manier van handelen. Wij als mens kunnen heel goed eigen doelen stellen in ons handelen. Ook bij iets doen vanuit passie kun je doelen stellen. DAT is het vinden van de bedoeling en van daaruit je doelen bepalen. Dat is je ‘zijn’, je authentieke kern, je passie gecombineerd met je talenten vinden. Je ‘zijn’ is ook verbonden aan je intuïtie. Als je je ‘zijn’ centraal stelt, ben je automatisch de bedoeling aan het volgen. Doe je iets dat voortkomt uit je ‘zijn’, dan ben je van grote betekenis. Concreet voorbeeld van een bedrijf die dat heel goed doet, is Vattenfall. In hun campagne stellen ze de missie centraal om van betekenis te zijn. Zij gaan voor fossielvrije energie voor de volgende generatie. Dat is een betekenisvol doel en is relevant, want komt voort uit hun bedoeling.

Purpose = doel + betekenisvolle bedoeling

Waar je ‘zijn’ je acteren en doelen snijdt, ligt je bestemming, je plek van de bedoeling. Hier komen passie, talenten en ware betekenis samen. Dus vraag jezelf af: welk doel heb ik en is dat mijn bedoeling? Durf ik naar mijn bedoeling te luisteren en handelen? Stel ik de juiste doelen? Heb ik de juiste focus of hoort die ergens anders te liggen? Het vinden van je bedoeling is van meer betekenis. Doelen stellen is niet verkeerd maar zorg ervoor dat deze geënt en geformuleerd zijn vanuit jou en jouw ‘zijn’; op natuurlijke wijze werkt het van binnen naar buiten.

Je ontwikkelen is niets anders dan het afwikkelen van alles wat om je kern is ontstaan. Ga dus vooral naar binnen en laat de bedoeling altijd leidend zijn in het formuleren van je doelen! En dit bijt absoluut niet wanneer je dit principe overhevelt naar ondernemen. In een bedrijf zijn er dan wel meer ‘zijns’ en dus ook meer en diverse doelen maar zolang als men wel een gemeenschappelijke bedoeling volgt, is er niets aan de hand. Sterker nog, als er sprake is van een gemeenschappelijke betekenis zoals bij Vattenfall, worden er betere bedrijfsresultaten geboekt!

Kies voor stilte om a + b = c te bereiken

Het vinden van die bedoeling is situationeel bepaald. Veel mensen vinden het fijn om in de natuur te zijn. Eigenlijk ben je juist dan in je natuurlijke habitat; daar klopt het en lukt het om af te stemmen met wat de bedoeling is. Niet voor niets dat wandelcoaching zo veel ingezet wordt. Je inzicht krijg je daar en pas daarna ga je het handen en voeten geven. “Dus kies voor de stilte als moment van bezinning en ervaar hoe alles dan steeds helderder wordt”, betoogt Mark.

Samengevat komt het erop neer dat:
a. je doelen, je handelen en dat wat je manifesteert wordt gestuurd vanuit ego
b. en als je dat vanuit jouw ‘inner calling/zijn’ doet
c. en zorgt dat die twee a. en b. samenkomen, je dan je potentieel bereikt.

Vier vormen van intelligentie

Maar er is nog een ander gebied van belang. Het benutten van onze diverse vormen van intelligentie. Dat zijn er vier:
1. IQ
2. EQ
3. SQ
4. FQ

In onze Westerse wereld is ons IQ het meest prominent ontwikkeld. Je IQ kun je zien als je downloader volgens Mark: dat wat je ooit meegemaakt hebt, ligt daar opgeslagen. Je hoofd is je super organiser. Als iets een heldere planning nodig heeft, dan wordt deze vorm van intelligentie ingezet (breinintelligentie). Je IQ kun je ook zien als je Personal Assistent en deze kun je gebruiken voor vraagstukken die geanalyseerd dienen te worden. Als omstandigheden niet veranderen, dan kan ons hoofd daar prima mee omgaan. Zijn er wel veel veranderingen en wordt het complexer, dan wordt het wat lastiger met deze vorm van intelligentie. Je kunt dan geen lineaire processen meer zien met je brein en slaat op tilt.

Je hart als dromenvanger

Gelukkig is dan een andere vorm van intelligentie aan te spreken, die handig is voor het hier en nu: je gutfeeling oftewel je EQ. De derde intelligentie is SQ; dat is intelligentie vanuit je hart en wordt ook wel de spirituele intelligentie genoemd. Deze richt zich op de toekomst. De vierder intelligentie is de intelligentie van je totale lichaam zelf, je systeem, je fysieke gesteldheid, FQ. Deze manifesteert zich ook in het verschijnen en inzetten van de andere 3 vormen van intelligentie. We focussen nu even op de eerste drie: IQ, EQ en SQ. Deze drie werken met elkaar samen als het goed is.

In de Westerse wereld is zoals gezegd IQ te dominant aanwezig. Te dominant, omdat we dan vooral bezig zijn met doelen stellen en niet met het zoeken naar de bedoeling, hetgeen meer in EQ en SQ besloten ligt. De ware bedoeling kun je immers alleen voelen. Martin Luther Kings gevleugelde uitspraak “I have a dream” kan je naar dat gevoel en die ware bedoeling leiden. Waar huist je droom? In welke vorm van intelligentie? Dat is in je hart… dus als je dat hart leidend laat zijn, ga je daar je ware bedoeling vinden. Mark’s oproep aan alle aanwezigen is om het hart leidend te laten zijn in je leven. “Wees je bewust dat je deze diverse vormen van intelligentie in je hebt en kunt aanspreken. Zet ze in waar ze voor bedoeld zijn. Dan volg je de flow zoals ie bedoeld is. Dan ontstaat samenhang in de 3 vormen van intelligentie die je ook in je lijf voelt.“

In beweging door verstilling

Ga voor elke uitdaging waar je voor staat het volgende na:

  • Welke gedachten zijn er in relatie tot je uitdaging (IQ)?
  • Wat voel je in relatie tot die uitdaging? Wat vertelt je buik/gutfeeling erover en wat is voor jou de boodschap hiervan (EQ)? Is dat wat je voelt in lijn voor jou met dat wat je hoofd hierover zegt? Wat heb je nodig om tot afstemming te komen tussen hoofd en buik?
  • Wat weet jij intuïtief en innerlijk over je uitdaging? Wat heeft je hart nodig om het aan te kunnen en voorwaarts te gaan (SQ)?

Tot slot geeft Mark zijn publiek mee dit zelfonderzoek om tot samenhang te komen niet te forceren. Ga vooral niet handelen als hoofd, hart en buik elkaar tegenwerken. Nee. Druk dan eerst op Pauze, want dan is er iets niet de bedoeling. Negen van de tien keer kom je dan op andere oplossingen of een andere bedoeling. Vind dus eerst afstemming met jezelf. ‘Voorbij je hoofd haal je meer informatie op’ is de bewustwording waarmee hij mij deze avond naar huis laat rijden.

. (deze dan wit maken)

.

Met dank aan Mark Braber  en Debby van Soest, de schrijfster van deze blog

 

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

. (deze dan wit maken)

. (deze dan wit maken)