Close

De kracht van positieve gedachten

Humor lachen

Wonderlijk genoeg maakt je brein nauwelijks onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Wanneer jij in gedachten iets positiefs meemaakt zal je lichaam direct reageren.

“Optimisme dat doé je niet, dat bén je…”

Er is tegenwoordig een wetenschap die zich bezig houdt met de psycho-neuro-immunologie. Deze legt een directe relatie tussen de invloed van je gedachten en het effect daarvan op je gezondheid. Als je beschikt over de nodige dosis humor en relativeringsvermogen maak je meer oxytocine aan. Dit wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit heeft een duidelijk versterkend effect op je algehele weerstand.

Het gebruik van affirmaties

Een manier om jezelf te oefenen in positieve gedachten is het gebruik van affirmaties. Een affirmatie is een positieve zin, die je regelmatig tegen jezelf kunt zeggen. Het doel hiervan is dat je onderbewuste dat zinnetje uiteindelijk gaat geloven, zodat je een positieve invloed in je leven gaat bemerken.

Als het op een negatieve manier kan werken, dan kan het ook zeker op een positieve manier! Alleen dat beseffen we vaak niet. Onze gedachten bepalen voor een groot deel hoe ons leven eruit ziet en door te affirmeren kunnen we ons leven een positieve wending geven. Affirmeren is helemaal niet moeilijk en je kunt het op elk moment van de dag doen.

Het is belangrijk dat je een positieve zin kiest die het best past bij wat je veranderd zou willen hebben in je opvattingen en waar je een goed gevoel bij krijgt. Natuurlijk moet dat wel een beetje realistisch zijn, want affirmaties zijn geen toverspreuken waarmee je alles gedaan kunt krijgen. Als je niet het geloof hebt dat het ook werkt, dan is de kans klein dat je uiteindelijk je doel ook gaat realiseren

Zet die zin altijd in de tegenwoordige tijd en vermijd het woordje ‘niet’. Vermijd dus: ‘Ik ben niet onzeker’, maar zeg: ‘Ik ben vol zelfvertrouwen!’.

Dit zinnetje kun je dan regelmatig hardop tegen jezelf zeggen of opschrijven. Je kunt het ook op een papiertje schrijven en dat op een plek leggen waar je het vaak ziet. Zo word je regelmatig aan je affirmatie herinnerd.

Voorbeelden van affirmaties

  • Ik ben het waard om geliefd te zijn
  • Ik ben een geldmagneet. Ik trek moeiteloos overvloed naar me toe
  • Ik ben gezond in iedere cel van mijn lichaam

Het is belangrijk dat je deze affirmaties met veel overtuiging, het liefst voor de spiegel, worden uitgesproken.

Deze krachtig uitgesproken zinnen, kunnen je ook focus en concentratie op het doel geven. Zelfs als je nog niet helemaal overtuigd bent van jezelf, geven die woorden al een positieve duw in de goede richting. In de Engelse taal spreken ze van; ‘Fake it, untill you make it”.

Uit: ‘Het 10 energizer handboek’ van Mind&Health, ontwikkeld door Albert Sonnevelt i.s.m. Peter Kuijper en Karen Frank i.o.v. Mind&Health.