Het verschil tussen bewegen en trainen
Voordat we het verschil tussen bewegen en trainen uitleggen, is het belangrijk om de relatie tussen bewegen en hormonen toe te lichten.
Bewegen en hormonen
Hormonen zijn ‘boodschappers’ die via het bloed vervoerd worden naar de verschillende lichaamsdelen. Daar stimuleren de hormonen de cellen tot specifieke activiteiten. De hormoonhuishouding heeft derhalve invloed op veel lichamelijke functies. In deze blog zullen wij ingaan op de reacties van het lichaam op bewegen.
Bewegen is een mooie mogelijkheid om een aantal hormonen te prikkelen. Vooral de hormonen zoals groeihormoon, testosteron, cortisol, insuline en schildklierhormoon kun je positief of negatief beïnvloeden door training. In deze blog wordt uitgelegd hoe je de hormonen zowel positief als negatief kunt beïnvloeden door beweging/training.
Deze energizer bewegen is net zo belangrijk als de andere energizers in het verkrijgen van een gezonde leefstijl. Het gaat om de totaalaanpak voor de beste resultaten.
Je kunt nog zo perfect trainen, echter als je slecht eet of te veel stress ervaart zullen de resultaten niet zijn zoals gewenst! Verbeter je hormoonhuishouding op alle fronten en je zult merken dat de resultaten van de trainingen veel beter zijn.
Het verschil tussen bewegen en trainen
Heeft alleen bewegen wel de juiste invloed op de hormonen die je wilt stimuleren?
Om die vraag te beantwoorden is een andere vraag heel belangrijk. Wat is het verschil tussen bewegen en trainen?
Bij bewegen wordt geen overload, een nieuwe prikkel voor het lichaam, gecreëerd en bij trainen wordt wel een overload gecreëerd.
Dit heeft enorme gevolgen voor de hormonale output van de training! Als er een overload gecreëerd wordt, wordt de homeostase in het lichaam verstoord en kan het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe prikkel. Het geeft je lichaam een reden om beter te worden door een overload.
Een voorbeeld van een training (met overload):
- Training 1: Je gaat bankdrukken met 100 kilo en doet een set van 8 herhalingen terwijl 8 herhalingen het maximale aantal herhalingen is wat jij kan doen.
- Training 2: Je gaat bankdrukken met 100 kilo en doet een set van 10 herhalingen terwijl 10 herhalingen het maximale aantal herhalingen is wat jij kan doen.
Door de stijging van de workout heeft het lichaam een nieuwe prikkel (overload) gekregen en heeft zich aangepast aan de gegeven prikkel. Je bent dus sterker geworden en is dus positief verbeterd.
Dit kan zijn op het gebied van kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen.
Bij bewegen verbrand je wel calorieën maar je geeft je lichaam geen reden om beter te worden.
Een voorbeeld van bewegen:
- Training: Je gaat 10 minuten hardlopen op de loopband met een snelheid van 10 kilometer per uur. Daarna ga je bankdrukken met 50 kilo voor 10 herhalingen. In de volgende trainingen herhaal je dezelfde oefeningen en het zelfde aantal herhalingen.
Bij deze ‘trainingen’ kent je lichaam de prikkels van het bewegen en je zal daarmee de homeostase van je lichaam niet verstoren. Op die manier kan je lichaam geen positieve aanpassing maken. Na verloop van tijd zal je zelfs een negatieve aanpassing maken, want de relatieve intensiteit wordt steeds minder!
Bewegen klinkt niet stimulerend en toch gebeurt het heel vaak op de sportschool. Dit is de reden waarom veel van de fitnessers geen tot weinig resultaat boeken.
Bij training bereik je dus resultaten en zal je fysieke aanpassingen verkrijgen!
Bij bewegen verbruik je alleen calorieën tijdens de training!
Deze blog is geïnspireerd door Albert Sonnevelt, Peter Kuijper en Karen Frank.