Close

7 redenen waarom wandelen het beste medicijn is

bewegen

Zoals Hippocrates al zei: “Wandelen is het beste medicijn”

De kracht van wandelen

Als je beweegt, bijvoorbeeld als je wandelt, begint je lichaam na ongeveer 20 minuten wandelen stofjes aan te maken waardoor je humeur beter wordt. Je gaat dan lekkerder in je vel zitten, je wordt opgewekter en je geheugen gaat beter functioneren.

Die stofjes worden aangemaakt omdat de activiteit van de hippocampus toeneemt bij meer lichaamsbeweging. De hippocampus, een gebied in de hersen, speelt een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert je geheugen, neemt je vermogen toe om te plannen en om je aandacht op iets nieuws te richten (Erik Scherder – Nederlandse hoogleraar neuropsychologie).

7 redenen waarom wandelen het beste medicijn is

1. Je maakt je hoofd leeg

Wandelen is erg goed voor je. Nog beter is om dat te doen in de natuur. De rust in de natuur, de ruimte, de kleuren, de geluiden en de geuren zorgen ervoor dat het rustig wordt in je hoofd.

2. Je voelt je fitter

Wandelen brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging. Bewegen zorgt voor loslaten van spanningen. Een half uurtje is al voldoende om te onthaasten en weer nieuwe energie op te doen.

3. Je doet nieuwe inspiratie op

Door afstand te nemen van de dagelijkse drukte, krijg je weer nieuwe ideeën. Al is het maar om te bedenken wat je vanavond gaat eten.

4. Je gaat relativeren

We denken vaak dat we van alles moeten. Tijdens het wandelen hoef je helemaal niets. Behalve de ene voet voor de ander te zetten. Je realiseert dat de was best morgen gestreken kan worden en dat je ook een keer ‘nee’ mag zeggen tegen een afspraak die niet uitkomt.

5. Je maakt keuzes

Door te relativeren ga je keuzes maken en geniet je meer. Die was had je al laten liggen, je kiest er voor om een heerlijke wandeling te maken. Al het andere laat je even voor wat het is. Jezelf opladen zorgt ervoor dat je weer in balans komt.

6. Je gunt jezelf tijd

Je bepaalt zelf wanneer, waar, hoe lang en in welk tempo. Kies je er voor om alleen te wandelen, in stilte, of liever met een vriend of vriendin? Jij bepaalt het helemaal zelf, je hebt zelf de regie.

7. Wandelen kost je niets

Wandelen is gratis, is niet tijdgebonden, je kunt het altijd en overal doen wanneer jij wilt.

Drie tips van de Mind&Health wandelcoaches:

  • Begin! Je hoeft niet meteen uren te wandelen. Begin met 5 minuten per dag, dit is ook een mooie start die je aansluitend kunt uitbouwen.
  • Hou vol! En houd het niet vrijblijvend. Wandel op vaste momenten.
  • Pas je kleding aan! Denk goed na over wat je aantrekt tijdens het wandelen, zodat je bij slecht weer droog blijft en iets uit kunt trekken als je het warm krijgt.

Deze blog is geschreven door Lisanne Heijnis met als inspiratiebron het boek ‘De kracht van wandelen’ van Wim Huijser.

Wil jij in beweging komen? Benader ons, wij bewegen graag met je mee.