Close

Biohacking: 11 tips om je veroudering te vertragen en vanaf morgen meer energie te hebben

Hacking… het woord roept associaties op met “code breken”, “binnendringen in een systeem” en “unieke coderingen”. En datzelfde behelst biohacking: kraak je eigen unieke fysieke code en (her)programmeer jezelf vervolgens optimaal richting vitaliteit. Dat is wat Eduard de Wilde (CEO LiveHelfi.com en NoordCode) zijn publiek doceert aan de hand van 11 tips op deze 45e Mind&Health masterclass in Naarden.

Hoe enorm snel deze bijzondere masterclass was volgeboekt, laat wel zien dat de markt klaar is voor dit thema, trapt Peter van Mind&Health af. Met groot respect spreekt hij over Eduard, die vanuit nood een deugd heeft gemaakt en aan de hand van biohacking op zoek ging naar zijn persoonlijke, optimale leefstijl toen de reguliere en complementaire geneeskunde hem niet verder konden genezen. De kennis die hij daarmee opdeed, brengt hij sindsdien over aan een groot publiek. Elf tips die gegarandeerd energie genereren. “Energie mag dan niet altijd maakbaar zijn, maar wel stuurbaar en dat is wat deze indrukwekkende reis ons laat zien”, aldus Peter.

Zelfhelend vermogen

Een biohacker richt zich op het verbeteren van de biologische processen in het lichaam om zo een betere, meer energieke versie van jezelf te creëren. Dat is het ultieme doel voor iedere biohacker: meer en constante energie, meer focus en betere concentratie, vertraging van het ouderdomsproces, gewichtscontrole en een gezonde uitstraling.

Eduard heeft op basis van 10 jaar hacken een eigen model ontwikkeld hiervoor: het Anti-Aging System. Met behulp van dit systeem heeft hij het zelfhelend vermogen van zijn lichaam aan weten te spreken en is hij energieker en gezonder dan ooit. “Er zijn veel visies op gezondheid, allerlei diëten en goeroes”, gaat Eduard energiek van start. Maar voor iedereen gelden weer andere elementen die jou helpen je te verbeteren qua vitaliteit. Dat is maatwerk en heel erg individueel. Alleen door zelf te gaan meten, kun je bepalen wat voor JOU werkt.”

Bulletproof Lifestyle

Hoe kun je je leefstijl ‘bulletproof’ maken en waarom zou je dat willen? De verwachte leeftijdsverlenging laat een exponentiele stijging zien. Baby’s die nu geboren worden hebben een levensverwachting van 130 jaar! De technologie versnelt het proces van deze wereldwijde stijging. “Kun je nagaan wat een grote illusie het is dat wij hier verhit discussiëren over de verlenging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar… een ridicule gedachte!” relativeert Eduard. Het wordt dus wel steeds belangrijker om te zorgen dat je op je 85e ook nog voldoende vitaal bent om tot je 130e lekker te kunnen leven en werken.

Paradoxaal genoeg, zijn we nog nooit zo ongezond geweest. We worden steeds dikker. Niet eerder leden zo veel mensen aan een vorm van diabetes of belandden in een burn-out. En maar liefst 52% ondervindt last van een chronische ziekte of zelfs een opeenstapeling ervan. En dit alles zet zich al vanaf onze 35-40e levensjaar in.

5% Pech

Volgens professor Andrea Maier word je ‘health span’ voor 75% bepaald door je leefstijl:
* slechts 20% wordt bepaald door erfelijke factoren
* en 5% door pech.
Die pech had Eduard toen hij na inname van een malariamiddel last kreeg van een ernstige angststoornis en zijn gehele lijf ontregeld werd. Dit ‘life changing event‘ zorgde ervoor dat hij zelf ging zoeken naar een oplossing danwel verlichting toen de geneeskunde niets meer voor hem kon betekenen. Mark Sisson, de Godfather van Paleo, leerde hem de kracht van voeding op je energiepeil. Door inname van natuurlijke voeding en zeer zeker ook de verlaging van koolhydraten, merkte hij dat zijn angstbeleving omlaag ging en zijn energieniveau omhoog. Dankzij Wim Hof ondervond hij de kracht van kou en van het reguleren van de ademhaling op zijn immuunsysteem, en zo stuitte hij op wat ze nu biohacking noemen.

“Nothing to loose…”

De grondlegger van biohacking, Dave Asprey, en uitvinder van Bulletproof Coffee inspireerde Eduard om zichzelf als proefkonijn te zien waar hij nieuwe technieken op uitprobeert met als doel vitaal te verjongen en met succes. “Het grappige is dat de staat van mijn lijf echt is verjongd: alhoewel ik nu 17 jaar ouder ben dan in 2002 toen ik hiermee startte, is mijn biologische leeftijd nu 17 jaar jonger dan in 2002”, vertelt Eduard aan zijn gebiologeerd luisterend publiek. “En dit is voor iedereen eenvoudig te bereiken ALS je maar de juiste dingen doet. Wel moet je het niet erg vinden om een outcast te zijn als biohacker. In ogen van velen ben je een ware idioot en daar moet je dus mee leren leven, in de wetenschap dat zij het nog niet weten… ;-).”

Eduards ontwikkelde Anti-Aging Systeem is zowel wetenschappelijk als feitelijk onderbouwd. Alles wordt gemeten en opgeslagen in een dashboard dat gekoppeld is aan diverse apps zoals van MyFitnessPal (voeding), Oura (slaap en beweging), KetoMojo (glucose en ketonen) etc. Bijna dagelijks prikt hij zijn bloedwaarden, ketonen en glucose en heeft daar oprecht lol in.
Aan de hand van al deze metingen en vastlegging van de resultaten kwam zijn Anti-Aging Systeem tot stand dat bestaat uit 8 elementen:

 • Voeding
 • Beweging
 • Nachtrust
 • Ademhaling
 • Koude
 • Warmte
 • Suppletie
 • Licht

Door het manipuleren van al deze elementen slaagde hij erin om ziektes te voorkomen (daling van 98%), beter te performen (meer focus en energie), zijn gewicht onder controle te houden, een gezondere uitstraling te hebben en uiteindelijk om langer vitaal te blijven.

Normaal is niet normaal

Het hele achterliggende idee hiervan is in feite heel eenvoudig: hoe wij ons normaal voelen, hoeft niet normaal te zijn. Je potentie kan veel meer zijn. Heel veel in de reguliere zorg wordt gebaseerd op ‘het gemiddelde’. Dat is de norm. “Onzin dus”, aldus Eduard, “Met biohacking en dit systeem kun je vanaf nu je eigen norm bepalen.”

Veroudering is een ziekte, volgens Aubrey de Grey. Dat betekent dus dat het niet onoverkomelijk is;  je kunt het genezen. “Het enige wat je hoeft te doen is het versimpelen. Ik gebruik vaak de metafoor van een oldtimer: je hoeft geen verstand te hebben van alle onderdelen van de motor van een oldtimer om ‘m rijdend te houden. Je moet ‘m alleen goed onderhouden. Richt je met veroudering dus ook op het onderhoud. Dan wordt het eenvoudiger.”

De 7 pijlers van veroudering

 1. Krimpen van de weefsels
 2. Mutaties in de mitochondriën
 3. Zombie cellen
 4. Verstijving van de celwanden
 5. Afval tussen de cellen
 6. Afval binnen de cellen
 7. Verkorten teleomeren

Volgens De Grey leiden deze 7 pijlers tot de zogeheten ‘four killers’:
1. Alzheimer                 2. Hart en vaatziektes
3. Diabetes                    4. Kanker

Eduards tips om veroudering tegen te gaan en meer energiek de beste versie van jezelf te worden grijpen in op deze 7 pijlers. Eduard zoomt in op de mitochondriën. Zij vormen de energiecentrale van de mens. “Het zijn eigenlijk oerbacteriën”, vertelt Eduard, “Het hacken van je leeftijd gaat wezenlijk om het beter laten functioneren van je mitochondriën. Met je levensstijl ben je in staat om de kans op de 4 killers te verlagen en de 7 pijlers van slijtage te verminderen…”

Let’s hack!

Hoe? Er zijn 11 hacks waarmee je morgen al resultaat boekt, belooft Eduard zijn publiek:

 1. Eet meer vet.
  “We zijn van ‘fat burning beasts’ verandert in ‘sugar burners’. De grootste boosdoener daarin zijn wel de koolhydraten en de enorme pieken qua inname van koolhydraten. Wil je dus gezonder oud worden? Stop dan de verslaving aan snelle koolhydraten en eet meer gezonde vetten zoals avocado(olie), olijfolie (alleen koud!), kokosolie, noten, zaden en pitten, en vette vis, alsook veel groenten, gematigd proteïne en een klein beetje zetmeel.”
 2. Eet af en toe NIET.
  “Waarom? Onze cellen ruimen afval op en hergebruiken het dan weer. Als je af en toe niet eet, zorgt dat ervoor dat je onderhoud pleegt op je lichaam door rust in te bouwen. Wacht bijvoorbeeld met je ontbijt tot je 14 uur niets gegeten hebt. Eet na 19.00 uur niet meer.”
 3. Eet het HELE beest.
  “Door alleen de malse delen te eten, ontbreekt de inname van het belangrijke collageen. Collageen is nodig voor je huid, darmen, haren en bindweefstel. Vanaf je 25e breek je meer collageen af dan dat je opbouwt. Vul je het goed aan, dan kun je al binnen 8 weken tijd zien dat je 20% minder rimpels hebt.”
 4. Til af en toe zware gewichten en trek een sprint.
  “24% van je spiermassa verdwijnt tussen de 40-70 jaar. Maar dat hoeft niet! Zitten is het nieuwe roken geworden lijkt wel. Ga tot je dood 2x per week aan krachttraining doen; dat zorgt voor meer energie. En doe daarnaast 1x per week een high intensity intervaltraining want dat verhoogt het vermogen van je mitochondriën met meer dan 50%.”
 5. Maak je hartslag variabel.
  “Stress is verbonden aan je cortisol hoogte. Langdurig hoge cortisol waardes leiden tot ziekte en chronische ontstekingen. Alleen bij een kortstondige cortisol piek is er sprake van een positief effect op je lijf. Train daarom je hartslag variabiliteit door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen of met een specifieke tool zoaIs Innerbalance van Heartmath. Hoe variabeler, hoe beter.”
 6. Kweek bruin vet.
  “Dat doe je door inzet van koude, warmte en krachttraining maar doe het gedoseerd. Start met wisseldouches en sauna bijvoorbeeld voordat je een ijsbad dagelijks neemt zoals ik doe. Bruin vet bevat de belangrijke mitochondriën, verbrand het slechte wit vet, versterkt het immuunsysteem en hart en bloedvaten.”
 7. Neem elke nacht een hersenspoeling.
  “Slaap is naast voeding en beweging net zo belangrijk voor je vitaliteit en verjonging. Je hersenen beschikken over een drainagesysteem dat in je slaap alle giftige stoffen wegspoelt. Tijdens een perfecte nacht gaat je hartslag snel naar het laagste punt (des te sneller herstel je) en gaat aan het einde van je slaap deze geleidelijk weer omhoog en pak je zo’n 21% diepe slaap.
  Vergis je niet wat het effect van alcohol, laat eten en ook intensief sporten in de avond op dit hele proces heeft: je lijf komt hier dan niet aan toe! Ook vitamine D inname is belangrijk voor aanmaak van melatonine. Optimaliseer deze door dagelijks 10-20 minuten in de zon te staan voor een optimaal dag- en nachtritme, gebruik een blauwe lamp in de winter en slik voor 12 uur ‘s middags extra vitamine D.”
 8. Vermijd ‘s avonds blauw licht.
  “Ook dit heeft te maken met de benodigde cortisol/melatonine beweging die nodig is voor een gezond dag- en nachtritme. Blauw licht stokt de aanmaak van melatonine. Maak dus je kamer zo donker mogelijk waar je slaapt, gebruik blauw licht of HUE Philips lampen op standje rood 2 uur voor je bedtijd.”
 9. Shine a light on me.
  “Liefst rood licht dus! Rood licht stimuleert je mitochondriën alsook de productie van collageen en geeft je energie.”
 10. Surf de Alpha golven met behulp van neurofeedbacktraining.
  “Alpha golven zijn de meest waardevolle golven die we hebben en zijn het waard om ze zodanig te trainen dat ze verhogen. Dat zorgt voor directe verjonging.”
 11. Slik een pil (suppletie).
  “Ikzelf slik True Niagen (goed voor energie); Garbon-60 en Astaxanthine (krachtige antioxidanten); Kurkuma (o.a. ontstekingsremmend); Nicotine (als supplement en NIET als sigaret; heel triviaal is het o.a. ook een anti-aging supplement) en Eternis (ondersteunt alle energiesystemen).”

Onderzoek welke van deze hacks je aan staat om veroudering tegen te gaan en morgen al meer energie te ervaren. Het mooie van biohacking is dat het in feite een template is dat je ter beschikking staat. Het hangt van het individu (jou) af, wat voor jou het beste werkt en het meeste resultaat oplevert. En hacken gaat stapje voor stapje. Je hoeft niet alle hacks toe te passen voordat je een verbeterde vitaliteit bemerkt.

Dus: welk microstapje ga jij zetten na deze masterclass?

Wij geven je graag een eerste inzicht met behulp van het persoonlijk energiedashboard. Dit energiedashboard geeft inzicht in jouw energielevel. We kijken hierbij hoe jij scoort op de 10 energizers en in hoeverre jouw fysieke en mentale energie in balans zijn. Je ontvangt het persoonlijk energiedashboard na het invullen van de energielevel-check.

. (deze dan wit maken)

Met dank aan Eduard de Wilde  en Debby van Soest, de schrijfster van deze blog

De blog is geïnitieerd door Mind&Health 

deze dan wit maken)

. (