Close

Gebruik dagelijks kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

Er zijn meerdere redenen om meer kruiden toe te voegen aan je maaltijd. Ze geven smaak aan je maaltijd en ondersteunen onder andere je gezondheid. Welke kruiden kan je gemakkelijk gebruiken bij het bereiden van lekkere en gezonde maaltijden?

Koriander: Is een kruid dat veelal vers in Aziatische gerechten wordt gebruikt. Ook is er een gedroogde variant en wordt er een specerij gemaakt van de koriandervruchtjes (ketoembar). Koriander heeft een typische smaak, sommige mensen houden ervan en anderen verafschuwen de smaak. Mocht je ervan houden, koriander heeft een ontstekingsremmende werking. Het lijkt onder andere te kunnen helpen bij het remmen van gewrichtsontstekingen zoals jicht. 

Cayennepeper: Wie van pittig eten houdt zal vast wel eens gebruik maken van deze pittige specerij. Cayennepeper is een rode peper met een pittige smaak. De peper is rijk aan vitamine C en ook andere vitamines en mineralen. Daarbij zitten er stofjes in peper die bij regelmatig gebruik een pijndempende werking kan hebben. Bij mensen met clusterhoofdpijnen en/of irritable bowel syndrome (IBS) lijkt het pijnklachten te kunnen verminderen. Pas op dat je niet in je ogen wrijft als je een rode peper hebt gesneden, dat doet juist wel pijn ;-). 

Gember: Gemberwortel is een specerij met een pittige en verwarmende smaak. Het is rijk aan vitamines en mineralen en kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals in Aziatische gerechten, baksels en als thee/infusion. Er zijn meerdere positieve effecten gevonden bij het gebruik van gember. Het lijkt migrainepijn en menstruatiepijn te kunnen verminderen. Ook staat gember bekend om de rustgevende werking op de maag, die misselijkheid kan helpen verminderen. 

Kurkuma: Is een specerij van gedroogde en gemalen geelwortel. Het is een vast bestandsdeel van onder andere kerriepoeder en geeft de curry(kruiden) een gele kleur. Verder is kurkuma rijk aan vitamines en mineralen. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en het zou ons DNA-structuur kunnen beschermen. Er worden veel gezondheidsclaims gemaakt over de werking van kurkuma en de meeste claims zijn gebaseerd op zogenaamde in vitro-studies (reageerbuisjesstudies). In vivo (het echte leven) zijn de effecten nog niet zo sterk aangetoond. Wel lijkt in sommige gevallen de symptomen bij mensen met de chronische darmziekten (colitis ulcerosa) te verminderen.  

Pepermunt: Is van van de kruidsoorten één van de rijkste aan antioxidanten. Je kunt er thee van maken, munt water en het kruid is ook goed te verwerken in salades of gerechten uit het Midden-Oosten. Tip: Dit kruid is ook lekker bij het bereiden van Vietnamese springrolls.   

Oregano: Is een kruid bekend uit de Italiaanse keuken. Ook dit kruid staat bekend om de hoge concentratie antioxidanten. In vitro is het een veelbelovend kruid dat schade van straling op ons DNA weet te verminderen. In vivo zijn er echter nog weinig klinische studies gedaan om de effecten aan te kunnen tonen. Laat dit de pret niet drukken, oregano blijft een antioxidantrijk product dat je Italiaanse gerechten een smaak-boost geven.

Kruidnagel: Is van de specerijsoorten één van de rijkste aan antioxidanten. Kruidnagels worden vooral toegevoegd aan stoofgerechten en Indiase gerechten. Probeer kruidnagel ook eens bij het bereiden van de oer-Hollandse stoofperen of stoofappels!

Referentie:
Greger, M., & Stone, G. (2016). How not to die: discover the foods scientifically proven to prevent and reverse disease. Hoofdstuk: Herbs & Spices. Pan Macmillan.

Deze blog is geschreven door Health Coach Program

Health-coach-program-sitelogo

Nader kennismaken met Mind&Health?