Close

Boekentips over voeding

Dit zijn de ‘must-reads’ voor de energizer Voeding volgens onze experts.

Wil jij gezonder leven maar weet je niet waar je goed aan
doet? Vind je het lastig om door de bomen het bos te
blijven zien? Heb je geen zin meer in fancy afslankboeken
en schreeuwerige advertenties die beloven jou gezonder
te maken? Wil je eindelijk ook eens echt snappen wat je
doet en hoe je lichaam werkt?
Ben je al die niet bij je passende adviezen en eindeloze
pogingen je leefstijl aan te passen onderhand zat en wil je
nu voor eens en voor altijd stappen gaan zetten die voor
de lange termijn iets gaan opleveren? Dan is dit boek iets
voor jou. Het geeft je handvatten maar laat jou zelf de
regie voeren. Het laat zien dat gezond eten niet moeilijk
is, als je maar dicht bij je zelf blijft. Door het opvolgen van
heel simpele adviezen kun je meer bereiken dan je denkt.
Die adviezen komen regelrecht uit de diëtistenpraktijk
van de auteur. Met als doel: maak je eigen plan!

Echt Eten. Maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger. Deze titel geeft de visie op voeding van Pascale Naessens weer en vat meteen samen hoe krachtig voeding is voor ons leven en welzijn. Met 75 eenvoudige lowcarbgerechten maakt Pascale Naessens dit statement helemaal waar. Lekker en gezond eten klaarmaken is leuk en simpel. Wie op deze manier kookt, neemt zijn lot in eigen handen om zichzelf en zijn of haar familieleden sterk en gezond te maken. Het boek staat ook boordevol lifestyle-ideeën, tips voor mooi en romantisch tafelen en bruikbare informatie over voeding en gezondheid.

Een aanstekelijk en belangrijk boek dat je ideeën over vet voor altijd zal veranderen. Vet is een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan – ja, vet is een orgaan – veel vooroordelen. Overgewicht en obesitas vormen wereldwijd een groot probleem, maar in tegenstelling tot wat menigeen denkt zijn te veel eten en te weinig bewegen lang niet de enige oorzaken daarvan. De werking van ons vet is vele malen complexer. In dit verhelderende en onderhoudende boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en (over)gewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers. VET belangrijk laat zien hoe vet écht werkt en is een must read voor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden.

Over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze

Overgewicht is in onze tijd een toenemend probleem aan het worden, en allerlei diëten en voedingsrichtingen proberen het tij hierin te keren. Om dit effectief te kunnen doen moet je echter begrijpen wat de achterliggende invloeden zijn, en die hebben alles te maken met onze leefstijl, de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en bewerkt, en de vele chemische stoffen die in ons leefmilieu en ons voedsel terecht zijn gekomen.
Obesitas of ernstig overgewicht blijkt samen te hangen met laaggradige ontsteking en met een toenemend aantal chronische ziekten die niet met medicijnen genezen kunnen worden. Overgewicht is hiermee niet een op zichzelf staande ‘ziekte’, maar een symptoom van losgeraakt zijn van het evenwicht met de natuur om ons heen, met onze voeding, die meer is dan het voedsel dat wij eten, en met onszelf, onze eigen ondeelbaarheid.

We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we niet alleen zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar traditionele diëten kunnen we een evenwichtig en gezond eetpatroon terugvinden. Michael Pollan verwierf wereldfaam met dit heldere en onontkoombare manifest: Echt eten, niet te veel, vooral planten.

Ruim 1.000 heerlijke gerechten ¿ veilig, gevarieerd én lekker
Overgevoeligheid voor voedsel kan koken voor jezelf of je gezin tot een waar gepuzzel maken. Ook kan het gebeuren dat je rekening moet houden met dieetwensen van je gasten. Het Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie biedt het antwoord op de dringende vraag naar aangepaste recepten. De receptuur is gericht op kinderen en volwassenen met een enkelvoudige of meervoudige voedselovergevoeligheid. De recepten zijn ingedeeld naar gerechtengroep en geven dieetaanpassingen zonder koemelk, lactose, kippenei, gluten, pinda’s, noten, additieven, cacao, suiker, citrusfruit, soja, vis, schaal- en schelpdieren, aardappelen en maïs. Aansluitend volgen suggesties om op de recepten te variëren. In het boek wordt ook aandacht besteed aan recepten voor kinderen, zoals alternatieven voor snoep en andere traktaties.

Een nieuwe titel in de succesvolle reeks ‘Lekker zonder’
Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op bepaalde stoffen van buitenaf die we allergenen noemen, en is de meest voorkomende chronische ziekte. Mensen die allergisch zijn aan voedingsstoffen als koemelk, gluten, eieren, pinda’s etc., kunnen dan ook niets aanvangen met ‘gewone’ kookboeken. Met Lekker zonder allergenen hoeven mensen met voedselallergieën zich helemaal geen zorgen te maken om ongewenste ingrediënten bij het bakken! Yves Thomaes ontwikkelt al jaren recepten zonder allergenen in samenwerking met de Vlaamse coeliakievereniging en Time for Lyme. Voor dit boek stelde hij een 50-tal eenvoudige allergeenvrije recepten op punt, zodat mensen met voedselallergieën zonder zorgen zelf hun lievelingsgerechten kunnen maken.