Close

Marieke Speear-Soethout

Na een kwart eeuw gewerkt te hebben als huisarts, ben ik er wel achter… Een patiënt is meer dan zijn/haar lichamelijke klacht zoals moeheid, hoofdpijn en buikpijn. Vaak zijn deze het gevolg van een groter probleem, namelijk stress! Daarom ben ik coach geworden om samen met jou te kijken, wat jouw lijf je wil vertellen. Om samen stil te staan bij wat er in je leven om aandacht vraagt. Met als doel jouw kwaliteit van leven te gaan verbeteren in een richting die goed is voor jou!

Deze visie vond ik ook bij Mind&Health. Het gave is, dat we dit multidisciplinair doen. We beginnen bij bewustwording en stoppen pas na gedragsverandering. We werken aan groei en blijken in staat om mensen weer enthousiast en energiek te krijgen.

Welke vragen houden JOU op dit moment bezig?

 • Ik ben zo moe, het lijkt alsof ik mezelf niet kan opladen.
 • Ik wil een betere balans tussen mijn hoofd en mijn gevoel
 • Ik kan mijn werk moeilijk loslaten, nu ik in deze tijd vanwege Corona voornamelijk thuiswerk.
 • Graag wil ik mijn hoofd vrij kunnen maken
 • Ik word geleefd, mis het overzicht, zit de laatste maanden niet lekker in mijn vel
 • Ik heb moeite met mijn leidinggevende, voel me niet gewaardeerd en gezien
 • Ik wil leren hoe ik mijn grenzen beter kan bewaken zowel op het werk als thuis

Wat mag je van mij verwachten in contact met jou?

Ik faciliteer het proces dat jij je gaat afstemmen op jouw lichaam en luistert naar wat dit nodig heeft, in plaats van de eigen behoeftes zoveel mogelijk te plooien naar de verwachtingen van de ander. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door het doen van ademhalingsoefeningen en mindfulness, al dan niet tijdens een wandeling of sporten. Dit brengt je dichterbij je innerlijke kompas, waarbij je weer contact maakt met je gevoelens en emoties. Hiernaast wil ik samen met jou kijken naar je overlevingsmechanismen. Wanneer je deze laat bestaan, ben je aan ‘het overleven’ in plaats van ‘aan het leven’. Het streven is de (traumatische) ervaring die vaak ten grondslag ligt aan je overlevingsstrategie, een plek te geven. Het loslaten van emoties omtrent deze ‘traumatische’ ervaring zorgt dat je weer beter kan waarnemen wat je lichaam verlangt. Mijn ervaring als coach en huisarts uit de reguliere westerse geneeskunde combineer ik met oosterse zienswijzen. Mindfulness is een voorbeeld hiervan, waarbij de westerse cognitieve technieken worden geïntegreerd met de oosterse meditatietechnieken.

Wie ben ik? Marieke Speear-Soethoet, huisarts en leefstijlcoach

Met mijn 20 jaar ervaring in de zorg, waarvan 15 jaar als huisarts en enkele jaren als coach, heb ik geleerd dat aandacht voor je eigen welbevinden als arts van groot belang is. Ik gebruik golfsurfen weleens als metafoor voor het leven. Net als met surfen, probeer je in balans te blijven ondanks tegenslagen en (grote) problemen. Wanneer je echter niet op het juiste moment (in balans) klaarligt voor de aankomende golf, kan je hierdoor overspoeld worden. Dit is wellicht ook herkenbaar van situaties op het werk, waarbij je bijvoorbeeld door het maken van overuren jezelf steeds meer uitput.

Echter, als je in balans bent, zal je door de enorme kracht van de golf meegenomen worden. Bovenop de golf lijkt alles dan vanzelf te gaan. Mijn passie is om te zorgen dat je in balans bent, zodat je bovenop de golf terechtkomt.

Waarover kunnen we met elkaar in gesprek gaan

 • Wanneer het werk als ‘moeten’ wordt ervaren in plaats van ‘willen’.
 • Het niet meer kunnen opladen van jezelf.
 • Het ervaren van lichamelijke klachten zoals van de buik, hoofdpijn of moeheid.
 • Het ervaren van disfunctionele stress, overspannenheid of burn-out.
 • Samen eens stilstaan waar je hart sneller van gaat kloppen.

Eerder werkte ik in opdracht van Mind&Health al voor:

Rebekka / 2021
Administrateur

“Marieke is echt een super lieve coach die heel goed naar je luistert wat je nodig hebt op dat moment. Ik heb een paar keer met haar mogen wandelen en heerlijk mijn hart kunnen luchten en mooie inzichten  daardoor gekregen.”

Diane / 2020
Head of HR

“Tijdens het coachingstraject van het afgelopen half jaar heb ik Marieke ervaren als een betrokken coach, die echt naar mij luisterde! Ik vond het heel fijn dat Marieke verschillende methoden toepaste door in het ‘hier en nu’ te komen. Zij heeft mij doen inzien dat ik weinig rust nam, maar dat ik of aan het plannen was of overdacht wat ik van mijn lijstje kon afstrepen. Op mijn werk sta ik nu geregeld stil hoe het met mij is gesteld. Daarbij ben ik mij bewust geworden van de signalen van mijn lichaam wanneer ik vermoeid of gestrest ben. Op dat moment probeer ik op adem te komen door een kop thee te halen of naar buiten te kijken. Deze adempauze gaf mij weer nieuwe inzichten hoe ik de middag op mijn werk beter kon indelen. Ik ben heel blij met deze stappen die ik gezet heb! Ik beveel een ieder met stressklachten Marieke als coach aan!”