Close

(HER-)ONTDEK JE PASSIE!

 Passie! We lezen en horen erover, te pas en te onpas. Het is het cement in onze relaties, de motivator voor ons werk en de drijfveer van onze levenslust. Dat klinkt geweldig, maar wát betekent passie nu precies? En wat doe je als je niet weet wat je passie nu werkelijk is? Dat wordt ons deze 30ste Masterclass van Mind&Health haarfijn uitgelegd door psycholoog, coach en trainer Albert Sonnevelt; een man met passie voor passie zou je kunnen stellen. Hij schreef er zelfs een boek over. Zijn opleidingsinstituut is tot beste van Nederland uitgeroepen en alle caddy’s – de coaches van Mind&Health – zijn daarom ook door hem opgeleid.

 Zoals altijd opent Peter Kuijper – oprichter en eigenaar van Mind&Health – de avond en dit keer met een korte introductie over zijn grote passie: hardlopen. Dat ontdekte hij nog maar acht jaar geleden toen een vriend hem uitdaagde om eens een eindje mee te rennen. Op een paar ‘uitgedroogde’ tennisschoenen rende hij zijn eerste rondje en was op slag verkocht. Na het verhaal van Albert begreep ik dat rennen voor Peter een vorm is van zijn onderliggende talent: het runnen van een onderneming met als doel ‘gelukkig leven in een gezond lichaam’, de boodschap waar Mind&Health voor staat.

Talent in overvloed

Wat leerde Albert ons die avond? Ten eerste dat – ook al heb je geen idee – we allemaal één of meerdere passies hebben en dat het nooit te laat is om dat te gaan ontdekken. Albert: “Veel mensen komen op een punt in hun leven dat ze het gevoel krijgen dat ze over veel meer kwaliteiten beschikken dan ze tot nu gebruikten en dat de tijd dringt. ‘Wie ben ik en wat wil ik?’ zijn dan de twee meest gestelde en belangrijkste vragen. We worden gemiddeld 80 jaar oud. Dat klinkt best lang, maar wanneer je bedenkt dat dit iets meer dan vierduizend weken zijn, dan kijk je ineens met een geheel ander perspectief. Zeker wanneer je merkt dat de weken steeds meer voorbij lijken te vliegen.” Met alle mogelijkheden van nu ervaren ook veel jongeren stress wanneer het om belangrijke keuzes gaat. Ruim zestigduizend jongeren gebruiken al antidepressiva. Wanneer je depressief en lusteloos bent is je passie ver te zoeken.

Onze passie is verbonden aan ons intrinsieke talent, de grondtoon waar iedereen mee geboren is. Ons unieke talent is heel subtiel, iets wat al ons hele leven bij ons is. We zijn ermee geboren en we hebben het in overvloed. Soms is het zo subtiel dat het bijna onbenullig lijkt. Maar het is letterlijk van levensbelang. Want als we ons talent gebruiken voelen we ons gelukkig en voegen we altijd iets toe aan de wereld. Het is daarbij een belangrijke richtingaanwijzer bij de zoektocht naar vervullend werk en een zinvol leven. Wanneer we iets anders doen dan we in feite zijn regeert ons ego en gaan we voorbij aan ons werkelijke zelf. Dan doen we iets wat we niet zijn en worden we heel ongelukkig, hoe succesvol ons leven er van de buitenkant ook uitziet. Dat is de voornaamste reden waarom mensen een burn-out krijgen. Maar wanneer je gepassioneerd iets doet, sta je in contact met je unieke en onvergelijkbare talent en kun je niet uitgeput raken.

Just do it!

Maar hoe (her)vinden we onze passie precies? Wat beweegt ons nu ten diepste? Daar is geen klip en klaar antwoord op, maar iedereen die bereid is om serieus in zichzelf op zoek te gaan kan erachter komen. Dit kan op twee manieren, te weten: de lange weg of de korte weg. Veel mensen kiezen voor de eerste weg. Deze bestaat uit erover nadenken, hopen, verlangen, bidden, mediteren, het maken van testen en het voeren van eindeloze gesprekken. “Op zich is met dit alles natuurlijk niets mis,” benadrukt Albert. “Maar wanneer je dit te lang blijft doen krijg je weliswaar het gevoel dat je ermee bezig bent, terwijl er niets wezenlijks gebeurt en zo blijf je lekker onder de radar zitten.”

Het gaat dus vooral om dóen; kleine stappen nemen richting onze dromen. Dat vereist dat we oude, veilig patronen dienen te doorbreken en daarmee onze comfortzone verlaten. Albert: “Daar komt altijd de nodige weerstand bij kijken. 95 (!) procent van ons gedrag is onbewust, dus wanneer we willen veranderen, zullen we daar moeite voor moeten doen en zullen we risico’s lopen. Je passie ontdekken maakt je daarom ook kwetsbaar en is dus niet alleen maar leuk.”

Kijk, luister, voel, ruik en proef

De korte weg is veel actiever en wordt gevoed door je besluit om er domweg voor te gaan. Dat begint met bewust te kiezen voor de dingen die je blij maken en dat wat je moet doen met meer plezier te doen. Slechts tien procent van ons geluk wordt bepaald door onze omgeving en situatie en 90 procent door de manier waarop we hiermee omgaan. De uitspraak ‘Fake it until you make it!’ is daarom een hele goede: door je bepaalde zaken voor te stellen, er anders naar te gaan kijken en door anders te gaan doen, wordt er positieve energie op gang gebracht. Bij het vinden van onze passie gaat het volgens Albert om het ontdekken van onze ‘vonk’; waar ga je van ‘aan’? Boeken, films, tijdschriften, reizen en vrienden kunnen je hierbij inspireren. “En ga vooral ook op zoek waar je als kind blij van werd. Nieuwsgierigheid is de basis van passie en kan weer opwinding in je leven brengen. Het begint met beter en bewuster om je heen te gaan kijken, luisteren, voelen, horen, ruiken en proeven. Sta open voor nieuwe dingen in plaats van iedere dag dezelfde routine te volgen. Wanneer we iets saai vinden heeft dat meestal met ons zelf te maken. Vraag jezelf ook af over welke zaken anderen jou om advies vragen en waar je anderen het liefst mee helpt.”

Lijden of leiden?

Tijdens de avond konden we aan den lijve ervaren wat passie met ons deed. We deden een oefening waarbij we in tweetallen elkaar om de beurt in het kort vertelden over iets wat we gedaan hadden waar we echt blij van waren geworden. Na deze oefening voelde iedereen zich energieker en was de energie in de zaal ook voelbaar gestegen. Waarom doen we dat dan niet vaker? Om de eenvoudige reden dat het niet altijd makkelijk is. Het woord ‘passie’ staat in het Latijn ook voor lijden. Een gepassioneerd leven leiden, betekent daarom ook lijden in de zin dat we ook de nodige weerstand zullen tegenkomen.

Het leven geeft onvermijdelijk pijnlijke lessen. Deze zorgen voor groei en ontwikkeling, mits we daarvoor open staan. Aan ons de keuze om slachtoffer of architect van ons leven te zijn. Kiezen we voor het laatste dan zullen we onszelf moeten durven confronteren en onze angst(en) recht in de ogen kijken. ‘Angst is als een draak die de bewaker is van onze grootste schat’ schreef de Duitse dichter Rilke al. Wanneer we die draak eenmaal leren temmen, zijn we eindelijk in staat om die schat te openen en te ontdekken waar we werkelijk naar op zoek zijn; dat wat al in ons woont. Dan gaan we steeds beter inzien dat passie, groeien en leren onlosmakelijk bij elkaar horen en blijkt onze grootste zwakte vaak onze grootste kracht te zijn. Het vinden van onze passie is een continu proces, een boeiende reis die ons alsmaar verder brengt. Niet naar verre oorden maar van ons hoofd naar ons hart. Een afstand van ongeveer 35 centimeter, maar de belangrijkste en meest interessante reis die we in ons leven kunnen maken.

 Vonk, vlam, vuur, verwarmen

Het ontdekken van onze passie vraagt dus oefening, discipline en het voortdurend overwinnen van weerstand. Het is daarom een inside job. Werkelijk geluk komt van binnenuit en dat ten diepste ervaren, is het beste en meest duurzame wat je voor jezelf en de wereld kunt doen. Want wanneer we ons goed voelen zijn we energieker, hebben we meer zelfvertrouwen, ervaren we minder stress, reageren we relaxter op alles en iedereen om ons heen. Dus voel die onrust in je en ga op zoek naar antwoorden. Stop met jezelf af te vragen waarom iets niet lukt, maar stel positief bekrachtigende vragen zoals: “Hoe zou het zijn als ik dit of dat voor elkaar zou krijgen?” of “Wat kan ik nu al voor (kleine) stap in de gewenste richting maken?”. Laat hierbij het resultaat los en zorg er alleen maar voor dat je blijft bewegen in een richting die goed voelt. Passie is geen doel, maar een proces. Het zit in het onderzoeken en met het vertrouwen dat je alles al in je hebt. Dan doe je iets niet meer vanuit een kramp, maar vanuit plezier. Wanneer we zo leven, zorgt de vonk voor de vlam die het vuur in ons ontbrandt, waarmee we niet alleen onszelf maar ook onze omgeving verwarmen. Hoe zou het zijn als we allemaal met meer passie zouden gaan leven? Volgens mij is dát global warming zoals het is bedoeld.

Met dank aan Albert Sonnevelt en Roxane Catz, de schrijver van deze blog

De blog is geïnitieerd door Mind&Health

Heeft deze blog je getriggerd, lees dan het boek van Albert Sonnevelt: